Târgu Mureș – capitala muzicii clasice pentru o săptămână Gala Presei Mureșene
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1116 Vizualizări

Târgu Mureș – capitala muzicii clasice pentru o săptămână

© Facebook/ Filarmonica de Stat Târgu Mureș: Veress Szabolcs

Între 2 și 8 septembrie s-a desfășurat la Târgu Mureș prima ediție a Concursului Internațional de Dirijat „Erich Bergel”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale desfășurate în ultimii ani în orașul nostru, și care prin amploarea sa, reunind în orașul florilor 71 de dirijori din 33 de țări, a transformat Târgu Mureșul pentru o săptămână în „capitala europeană a muzicii clasice”, după cum spunea domnul György Levente, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, în timpul galei concursului.

Un concurs cu un nume de renume

În primul rând, pentru a ne da seama de importanța unui eveniment trebuie să ne uităm la numele acestuia. În cazul nostru, la numele marelui Erich Bergel, și să vedem cine a fost el și de ce acest concurs îi poartă numele. 

Erich Bergel a fost un dirijor, violonist, pianist, flautist, trompetist și organist transilvănean recunoscut internațional ca unul dintre cei mai mari dirijori români.

El s-a născut la Râșnov cu muzica în sânge, tatăl său fiind profesor de muzică și violonist. De mic a primit lecții de muzică, ajungând ca până la vârsta de 18 ani să stăpânească vioara, pianul, flautul și orga.

Între 1950 și 1955 a urmat Conservatorul din Cluj-Napoca. Din nefericire, diploma a obținut-o doar în 1958, în timpul studenției fiind obligat de către statul comunist să renunțe la studii temporar din cauza răspândirii misticismului religios cu ajutorul muzicii, lucru considerat nedemn pentru un viitor dirijor socialist. La sfârșitul aceluiași an a obținut prin concurs postul de dirijor al Filarmonicii din Cluj-Napoca, fiind foarte apreciat de publicul meloman clujean.

Bergel a fost arestat pe 13 aprilie 1959 și condamnat la 7 de ani de muncă silnică în închisorile comuniste, de unde a ieșit în 1962 cu prilejul decretului prezidenţial de grațiere a deținuților politici, și s-a întors la Cluj, unde în 1966 a reușit să își reia postul de dirijor al Filarmonicii.

În 23 decembrie 1971, în timp ce dirija un concert la Ateneu, a luat decizia spontană de a fugi din țară, nemaiputând suporta Securitatea care îi monitoriza orice mișcare, așa că imediat după concert s-a urcat în mașină și a plecat spre Ungaria, reușind să treacă granița prin vama Curtici cu ajutorul pașaportului de serviciu.

Din acel moment Erich Bergel și-a început cu adevărat cariera și și-a clădit un nume la nivel internațional, ajungând să dirijeze un număr de peste 180 de orchestre de renume de pe toate continentele, dintre care cele mai celebre sunt: Royal Philharmonic Orchestra London, Wiener Symphoniker, Berliner Philharmoniker, Orchestre de Paris, New Zealand Symphony Orchestra și Toronto Symphony Orchestra.

Probabil că lucrul pentru care numele său va rămâne etern înscris în panteonul muzicii clasice este finalizarea ultimei fugi din Arta Fugii a lui J. S. Bach, realizare pe care marele dirijor austriac Herbert von Karajan a calificat-o drept „un demers de o valoare epocală“.

În fine, concursul a primit numele acestui mare dirijor transilvănean datorită legăturii sale speciale cu județul Mureș. Ultima sa întâlnire cu Târgu Mureșul a avut loc pe 24 octombrie 1997, în cadrul ultimului său concert pe pământ românesc, atunci când a dirijat Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș la Palatul Culturii din Târgu Mureș, locul unde în aceste zile, la aproape 25 de ani distanță, noua generație de dirijori s-a adunat din toate colțurile lumii pentru a-l omagia pe acest adevărat homo transilvanicus,cum îl numește profesorul Wilfried Schreiber.

Și câștigătorii sunt…

Câștigătorii… înalții ambasadori ai oricărui concurs au venit din medii culturale diverse. De la Marocul unde Paul Bowles și-a compus mai mult de jumătate din opera muzicală, la Ungaria care l-a dat lumii pe marele Ferenc Liszt și la Germania compozitorului nepereche Ludwig van Beethoven.

În urma unor deliberări intense, juriul format din maeștri dirijori din România și din străinătate, din care îi amintim pe Csiky Boldizsár și Radu Popa din România, pe Benjamin Levy din Franța, Hamar Zsolt din Ungaria și Alfonso Scarano din Italia, i-au acordat premiul I lui Tobias Drewelius, un dirijor de 33 de ani din Germania.

© Tobias Drewelius

Iubirea pentru muzică a lui Tobias Drewelius s-a manifestat de mic: la vârsta de doar patru ani cânta deja la pian. Pe parcursul anilor de școală a mai învățat să cânte și la orgă, vioară, violă și clarinet.

După ce a absolvit liceul, a studiat compoziție, dirijat orchestră și teoria muzicii. În 2016 și-a finalizat studiile de dirijat și pian, iar în 2019 studiile de teorie. Între 2016 și 2017 a petrecut opt luni în Guayaquil, Ecuador, pentru a se angaja în activități de voluntariat pentru organizația „Muzicieni fără Frontiere“. A obținut burse din partea mai multor fundații și instituții, printre care și Fundația Națională Academică Germană. Tobias Drewelius conduce în prezent Orchestra Simfonică KIT și predă la Universitatea de Muzică din Karlsruhe.

După ce în timpul concertului bagheta i-a zburat din mână și a aterizat undeva în public, la sfârșitul concertului, pe lângă premiul în bani și o serie de 5 concerte programate la diferite filarmonici din Europa și Asia, maestrul Radu Popa, cel care a moștenit prin testament baghetele de dirijor ale lui Erich Bergel, i-a oferit una dintre aceste baghete cu care maestrul a dirijat mii de concerte.

Pe locul al doilea s-a clasat dirijorul maghiar Levente Zsíros care, conform spuselor sale, este un fan al artei dirijorale a lui Erich Bergel de când avea 18 ani, înregistrările acestuia cu diferite orchestre ale simfoniilor lui Brahms influențându-i puternic gusturile muzicale și fiind o mare inspirație pentru el.

© Facebook/ Levente Zsíros

Levente Zsíros  a început iniţierea muzicală la Școala de muzică „Egressy Béni – Ferenc Erkel” din Miskolc. În perioada 2016 – 2019 și-a obținut diploma de licență cu specializarea Dirijat orchestră și dirijat cor la Academia de Muzică „Liszt Ferenc”. Între 2019 și 2021, și-a finalizat studiile de masterat cu specializarea Dirijat orchestră și dirijat cor la Academia de Muzică „Liszt Ferenc”, tot cu distincție excelentă. Din 2021, este dirijor asistent al Operei de Stat din Ungaria.

În scurta declarație pe care mi-a oferit-o, Levente Zsíros a spus că a fost o mare onoare pentru el să poată participa la primul Concurs de Dirijat „Erich Bergel”. El a mai declarat și că faptul de a-și reprezenta țara, în calitate de unic concurent maghiar, și, mai mult, de a ajunge în finală este o experiență pentru care va fi etern recunoscător.

Levente Zsíros a avut în declarația sa și cuvinte de laudă la adresa Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș: „Lucrul cu orchestra a fost o experiență grozavă, Filarmonica de Stat din Târgu Mureș are un sunet frumos, organic și natural, iar atenția față de ceilalți și faţă de dirijor au fost extraordinare. Este într-adevăr o șansă rară pentru un tânăr dirijor să poată lucra cu o orchestră la un nivel atât de înalt.“

Locul al treilea i-a revenit lui Omar El-Jamali, un dirijor de 31 de ani originar din Maroc, care a studiat în S.U.A. și în prezent locuiește în Franța.

© Instagram/ Omar El-Jamali

Omar și-a început cariera muzicală prin a fi un muzician rock ‘n’ roll, lucru care acum pare evident având în vedere modul cum a dirijat la gala concursului, cu o pasiune cum rar îți e dat să întâlnești până și la cei mai mari muzicieni.

El s-a specializat în Muzică și dirijat de orchestră la Berklee College of Music din Boston, apoi a decis să se stabilească la Paris, unde a obținut Diploma superioară în Dirijare de orchestră de la École Normale de Musique din Paris.

Este de asemenea foarte preocupat de educația muzicală. A fondat asociație non-profit AJMADAC la Paris pentru a ajuta la formarea tinerilor dirijori și este director muzical al Café Symphony, care promovează concerte educaționale pentru adulți.

Din septembrie 2019 Omar conduce orchestra simfonică de amatori Musiques en Seine.

Omar El-Jamali a declarat că „Dincolo de fiorul general de a fi finalist, a face parte din ultimii 3 aduce multe emoții diferite. În primul rând, este o aprobare și o recunoaștere din partea colegilor noștri mai experimentați, juriul. În al doilea rând, este satisfacția de a îndeplini misiunea pe care mi-am propus-o de luni de zile. M-am pregătit mental și fizic de multe săptămâni pentru această competiție: vizualizarea orchestrei, sala, sunetele și toată munca de făcut într-un timp atât de scurt pentru a convinge atât muzicienii, cât și juriul. Aducerea acestor viziuni la o încheiere este extrem de plină de satisfacții pentru munca mea. În cele din urmă am fost încântat că am avut ocazia să am parte de încă o oră de cântat împreună cu orchestra. Acesta este cel mai important lucru în a fi finalist: mai mult timp! Mai mult timp pentru muzică, mai mult timp pe scenă, mai mult timp cu muzicieni grozavi! Indiferent de rezultatul final, am fost deja învingător în ideea că orice s-ar fi întâmplat, voi putea să-i reîntâlnesc pe fabuloșii muzicieni ai acestei orchestre pentru un nou concert în curând (fiecare dintre cei trei finaliști a primit ca premiu un concert împreună cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș în cursul stagiunii 2022/2023)!”

Pe lângă cele trei premii oferite din partea juriului, a mai fost oferit și un premiu special din partea Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș. Acesta i-a fost acordat dirijorului sud-coreean Min Gyu Song.

© Instagram/ Min Gyu Song

Într-o scurtă declarație pe care am obținu-o din partea lui, acesta mi-a confirmat că acest premiu înseamnă foarte mult pentru el, chiar mai mult decât dacă ar fi câștigat competiția deoarece se simte onorat că părții active din procesul de creare a muzicii, orchestra, i-a plăcut să lucreze cu el.

Min Gyu Song a mai declarat că, deși dirijează de 10 ani, acesta a fost prima sa experiență de a participa la o competiție internațională și a fost un eveniment grozav și entuziasmant pentru el.

La fel ca toți ceilalți muzicieni și Min Gyu Song a oferit un scurt laudatio Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș: „Am fost foarte surprins de felul în care orchestra a fost atât de concentrată și dispusă să-l urmărească pe dirijor și să facă muzică bună. Mulțumesc mult orchestrei și abia aștept să o revăd curând la concert și să reîntâlnesc publicul din Târgu Mureș!”

O previziune optimistă

Pentru a trage o concluzie la finalul primei ediții, acest concurs a fost un real succes și mie, personal, mi-a depășit cu mult așteptările. Ca o previziune, îndrăznesc să afirm că după câțiva ani de „maturizare” Concursul Internațional de Dirijat „Erich Bergel” va deveni unul dintre cele mai importante concursuri din domeniu la nivel european și, de ce nu, și la nivel internațional.

de Andrei PAJINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE