Săptămâna Astronomiei, un real succes Invatamant
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 166 Vizualizări

Săptămâna Astronomiei, un real succes

S-a încheiat ”Săptămâna Astronomiei – ediția 2022”. În perioada 2-9 noiembrie 2022, la Colegiul Național Unirea Târgu Mureș, cu ajutorul Fondului ”Științescu” administrat de Fundația Comunitară Mureș, au avut loc peste 30 de activități, prezentări powerpoint și video făcute de elevi și de profesori, întâlniri cu invitați astronomi amatori din Târgu Mureș și personalități care au ținut prezentări pe Zoom, transmisii în direct, cu audiență numeroasă în săli, activitate de cerc literar, expoziție de desene, vizionare de filme.

 „Activitățile au fost atât de numeroase încât unele nu au încăput în program, am avut invitați pe care nu am reușit să-i includem în această ediție, iar unele activități am fost nevoiți să le programăm în paralel.

 Ne pare rău că nu am ieșit la observațiile nocturne programate – vremea n-a ținut cu noi – dar considerăm că aceasta este o restanță a evenimentului și vom ieși altă dată când condițiile vor fi favorabile. Atunci vom face anunțul din timp, atât pe cât este posibil”, a declarat prof. Constantin Lupaescu, Colegiul Național Unirea, inițiatorul acestui eveniment.

Observarea planetelor din Sistemul Solar este o activitate cu satisfactii imediate pentru toti astronomii cu orice telescop. Telescopul Omegon RC pentru astrofotografie. Telescoapele RC au oglinzile principală și secundară hiperbole, imagine extrem de detaliată, câmp vizual mare, nu este nevoie de corector,  telescopul nu prezintă riscul unor reflexii interne care să deterioreze calitatea imaginilor.

“Luminile orașului împiedică vizibilitatea obiectelor cerești, la oraș cerul nu este spectaculos. Eu m-am născut la țară într-o localitate oarecum la munte, am crescut cu un cer plin de stele. În clasa a XI a m-am dus într-o excursie la Durău,  era perfect senin, nu era lună, un factor important pentru a vedea cerul, eram la aproximativ 1000 de metri și mi-a tăiat respirația când am văzut cerul de acolo, nici în poze nu mai văzusem așa ceva. Spectacolul cerului este formidabil dacă știi cum să-l găsești”,  ne-a explicat prof. Constantin Lupaescu.

Fundația Comunitară Mureș susține pasionații de știință prin proiecte care vizează implicarea activă a elevilor în practică și experiment, prin administrarea Fondului Științescu. Prin reușita a două proiecte depuse, la Colegiul Național Unirea există două telescoape astrologice GoTo, un sistem utilizat în astronomia de amatori cu care se pot găsi zeci de mii de obiecte cerești, pentru că o listă de obiecte astronomice este integrată într-un soft care pilotează instrumentul.

Prof. Constantin Lupaescu a adresat mulțumiri elevilor, membrilor Cercului de Fizică, Astrofizică și Astronomie, invitaților de la Astroclubul Mureș, profesorilor care au avut înțelegere pentru modificarea programului și pentru schimbarea sălilor, conducerii școlii pentru susținere, Fondului ”Științescu” cel care a facilitat evenimentul și la urmă, dar nu în ultimul rând, elevilor și profesorilor care au participat în număr mare și cu interes la toate activitățile desfășurate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE