Home / Administratie / Exploatarea pajiștilor din Luduș, reglementată

Exploatarea pajiștilor din Luduș, reglementată

Distribuie

Încă din anul 2013, prin aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34, s-a prevăzut organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente. În acest sens, Compartimentul „Cadastru și Agricultură” din Primăria orașului Luduș a întocmit amenajamentul pastoral care reglementează modul de exploatare judicioasă a pajiștilor aflate pe raza administrației publice locale.

Într-un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cristian Moldovan privind aprobarea amenajamentului pastoral pentru pajiștile proprietate privată de pe raza orașului, Simona Poruțiu de la Compartimentul „Cadastru și Agricultură” precizează în Raportul de specialitate că în conformitate cu prevederile Ordonanței amintite și ale Legii fondului funciar nr. 18/1991, „Consiliile locale au obligația să elaboreze amenajamentul pastoral, valabil pentru toate pajiștile aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență” și „În vederea reglementării perioadelor și condițiilor de pășunat, Consiliile Locale pot aproba regulamentul de pășunat valabil pe întreg teritoriu administrativ al unității administrativ-teritoriale. În sprijinul proiectului de hotărâre, primarul Cristian Moldovan a argumentat prin prevederile articolului 9, alineatul 9 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2013, privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente: „Consiliile Locale au obligația să elaboreze amenajamentul pastoral valabil pentru toate pajiștile aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”.

În ședința Consiliului Local din 29 noiembrie 2022, aleșii locali au aprobat proiectul de hotărâre prin care a fost aprobat amenajamentul pastoral – proprietăți private din cadrul UAT Luduș avizat de Simona Poruțiu – reprezentantul Primăriei și Ioan Precup – reprezentantul DAJ Mureș.

Menționăm că suprafața „cuprinsă în studiu la poziția pajiști – proprietate privată este de 1.493 de hectare conform raportării statistice la 31 decembrie 2006, iar diferența de 645 de hectare este reprezentată prin suprafețe neeligibile APIA sub 0,30 hectare fie prin suprafețe trecute la pajiști temporare cu culturi furajere – trifoi, lucerne, sparcetă – fie suprafețe neîntreținute și împădurite”.

Ioan A. BORGOVAN


De asemenea, verificati

Prima ninsoare din acest sezon. Poliția Mureș, recomandări pentru un trafic rutier sigur

Distribuie Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș au transmis vineri, 27 ianuarie 2023, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.