Home / Comune / GALERIE FOTO: Balul Însuraților, bucuria chiherenilor și urisenilor

GALERIE FOTO: Balul Însuraților, bucuria chiherenilor și urisenilor

Distribuie

Tradiția spune că la Chiheru de Jos la început de an se organizează tradiționalul Bal al Însuraților, moment de socializare și bună dispoziție la care participă familiile legate prin jurământul căsătoriei. Vremurile s-au tot schimbat, nu și acest obicei al balului, reluat după o pauză de doi ani cauzată de pandemie. Așa se face că sâmbătă, 7 ianuarie, familiile însurate au luat cu asalt Căminul Cultural din Urisiu de Sus pentru a cinsti cum se cuvine obiceiul Balului Însuraților.

„Tradiția acestui bal este una foarte, foarte veche. Eu nu pot să vă spun care au fost primele baluri, dar pot spune că de la părinți și bunici am moștenit balul ăsta traditional, Balul Însuraților de la Chiher unde participă doar familiile căsătorite. Ca la orice regulă se face și o excepție, prin faptul că participă și tinerii care sunt în prag de căsătorie, prieteni care speră să se căsătorească în anul respectiv. Balul se face la Bobotează, și are un specific aparte față de orice bal sau joc și anume faptul că toată lumea dă mâna și se îmbrățișează, bărbați și femei cu toți din jurul lor. Chiar cu cei care au avut diferendumuri în anul care s-a încheiat, în semn de împăcare și în semn de ani buni în continuare fiecare își dă mâna și se îmbrățișează”, a declarat Eremia Pop, primarul comunei Chiheru de Jos.

Locul de baștină al Balului Însuraților Balul Însuraților își are rădăcinile la Chiheru de Jos, chiar dacă el a ajuns cunoscut prin familia Vasile Gliga, cea care l-a preluat și l-a pus în valoare la Reghin. „Acest acest Bal al Însuraților este specific satului Chiheru de Jos. Eu personal l-am transportat la Reghin la domnul Vasile Gliga. În primul an eu l-am organizat personal. Domnul Gliga m-a atenționat: ai grijă că nu vine lumea, vezi că eu sunt doar invitat, nu și organizator. Știam pe cine mă pot baza, am făcut nominalizări pe sate, cine vine, fapt pentru care în prima ediție de la Reghin au fost undeva la 500 de invitați la balul găzduit de Firmele Gliga. De atunci domnul Vasile Gliga cu familia domniei sale organizează la Reghin acest Bal al Însuraților. În ce ne privește, facem în continuare balul nostru autentic și original la Chiher, care este cel moștenit. Și noi am mers de multe ori la Balul Însuraților de la Reghin, dar parcă mai drag ne este balul cel de acasă unde comunitatea, deși e mai mică, e mai apropiată și unde ne înțelegem mai bine”, a spus primarul Eremia Pop.

Cântec și joc, 100% tradițional

La loc de cinste în desfășuraea balului este jocul, la care se adaugă prestația muzicanților care respectă întocmai tradiția, autentic și pe viu 100%. „Balul începe cu tradiționalul joc care continuă până la miezul nopții când muzica se oprește și fiecare participant plătește taxa de participare. După acest joc de la miezul nopții urmează masa până în jurul orei 2, după care se adună mesele din mijlocul căminului și se continuă jocul. Pe margine, pe contur rămân mese astfel ca cei care mai aveau să servească un par de vin și să mănânce, să poată sta nestingheriți, iar cei care joacă să o poată face în mijlocul căminului. Ca la orice bal, joc fără muzicanți nu se poate concepe, fapt pentru care și în acest an invitații au fost la înălțime. Maestrul Puiu Râmba și câțiva elevi de-ai săi din Urisiu ne-au încântat cu talentul lor interpretativ, alături de alți câțiva muzicanți, care au asigurat muzica pe care s-a dansat pe toată durata balului. Desigur, am avut și o solistă, pe Maria Neag. Ce este inedit la acest bal este faptul că nu este precum la un concert sau festival unde de regulă sunt mai mulți soliști. La acest bal avem o singură solistă. Specific acestui bal este că muzica este cea cu coarde. Așa l-am moștenit de la strămoși, așa îl ducem mai departe, cu muzică cu coarde, live, sincer și frumos. De asemenea, tradiția se păstrează și în ce privește jocul la acest Bal al Însuraților. Prima dată e roata bărbătească, roata cu femeile, bătuta după care vine ”korcsosa” și apoi învârtita. ”Korcsosa” e un joc specific Chiherului de Jos, sat înconjurat de câteva comune maghiare. Muzicanții transportau frumosul pe linie muzicală, fapt pentru care și ai noștri au învățat jocul popular unguresc. Korcsosa de fapt este un csardas”, a declarat primarul comunei Chiheru de Jos.

Chezășii balului

O particularitate a Balului Însuraților de la Chiher este cea a chezășilor, a celor care se ocupă de organizare, desemnați la miezul nopții ediției anterioare. Pentru acest an, onorea de a organiza balul i-a revenit familiei primarului comunei, Eremia și Grațiela Pop, și familiei Constantin și AnaMaria Pop. „În fiecare an alte două familii se ocupă de organizarea balului. Ei sunt anunțați la miezul nopții la ediția anterioară a balului. De data asta, organizatorii sunt eu cu soția alături de familia nepotului meu, Constantin Pop. Familiile organizatoare închiriază căminul cultural, îl pregătesc pentru bal, îl ornează, verifică tot ce ține de buna desfășurare a unui astfel de eveniment, contractează muzicanții, anunță lumea de eveniment inclusiv prin media. Nu în cele din urmă, aceste familii răspund de liniștea și ordinea pe toată durata desfășurării balului până dimineața când se duce ultimul participant. Curăța căminul, curăță vasele, dau socoteală, plătesc căminul, plătesc muzicanții și ce rămâne, le rămâne lor”, a precizat Eremia Pop.

La rândul său, nepotul acestuia Pop Constantin și soția AnaMaria au întregit nucleul organizatoric al Balului Însuraților din acest an, organizat la Urisiu de Sus ca urmare a faptului că locația tradițională, Căminul Cultural din Chiheru de Jos, e în proces de reabilitate. „Sunt pentru prima dată în această onorantă postură de organizator al Balului Însuraților. De câțiva ani am început să mă implic în ce privește organizarea, în special după ce mi-am făcut și eu rost de costum popular și am intrat în rând cu lumea cum se zice. Sunt de loc din Chiheru de Jos, localitatea de origine a acestui bal, de cinci generații fac cinste acestui loc minunat și totodată acestui frumos obicei de la început de an. Din păcate, tineretul din ziua de azi nu prea bagă în seamă astfel de obiceiuri, astfel de evenimente unde lumea se adună cu drag și socializează. Cu toți sunt în port popular, ceea ce este un lucru deosebit, ți-e mai mare dragul să vezi lumea cu cât drag vine la acest bal îmbrăcat în port popular. Pot spune că merită să te implicit în organizarea unui asemenea eveniment când vezi atâta lumea care îmbracă cu mândrie portul popular”, a declarat Constantin Pop.

Stare de bine la început de an

Balul Însuraților de la Chiher, continuăm să-l numim așa chiar dacă ediția din acest an a avut loc la Urisiu, rămâne punctul de referință în noul an pentru cei din comuna Chiheru de Jos, momentul în care pornesc cu drag și bucurie în noul an. „Este extrem de important ca oamenii să înceapă cu o stare de bine noul an. Cel puțin la Chiher, toată lumea vine la acest bal, chiar și cei în vârstă care sunt prezenți de regulă pe conturul sălii de dans până la miezul nopții. Este important pentru că se vine la bal pentru a marca începutul de an și pentru a te împăca cu cel de lângă tine, să ștergi răul din anul anterior și ce e foarte important, pentru a începe un an nou cu gândul cel mai bun”, a conchis Eremia Pop.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Ajunul Nașterii Mântuitorului, moment de sărbătoare la Biserica Evanghelică din Reghin

Distribuie Tradiția spune că în seara de Ajun, credincioșii se adună în Biserica Evanghelică din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.