Home / Administratie / Dorin Florea, achitat definitiv în dosarul TransSil

Dorin Florea, achitat definitiv în dosarul TransSil

Distribuie

Curtea de Apel Cluj a respins, joi, ca nefondate apelurile înaintate de procurorii anticorupţie şi municipalitatea Târgu Mureş împotriva sentinţei Tribunalului Mureş prin care fostul primar Dorin Florea a fost achitat în dosarul „TransSil”, în care era acuzat de atribuirea „cu încălcarea legii” a unui teren cu o suprafaţă de 20.400 metri pătraţi către o asociaţie sportivă.

Hotărârea nr. 197/2023 din 02.02.2023, a Curţii de Apel Cluj, este definitivă.

„În baza art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b) Cod procedură penală, respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş şi Municipiul Târgu-Mureş împotriva Sentinţei penale nr. 160/15 noiembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Mureş în dosar nr. 1883/102/2016. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor promovate în cauză rămân în sarcina statului”, se arată pe portalul instanţei clujene.

Alături de fostul primar Dorin Florea, în dosar a fost achitată şi fosta secretară a municipiului Târgu Mureş, Maria Cioban, care, de asemenea, fusese acuzată de comiterea infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu.

În soluţia în Dosarul numărul 1883/102/2016, Tribunalul Mureş arăta că „Fapta nu există”, potrivit articolului 10 litera a din Codul de Procedură Penală şi că instanţa „achită pe inculpaţii F.D. () şi C.M. () de sub acuza comiterii infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu”.

În soluţia menţinută, joi, de Curtea de Apel Cluj se mai arată că instanţa a admis şi excepţia de nelegalitate a unor dispoziţii din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureş nr. 110 din data de 4 septembrie 2008, referitoare la înscrierea în inventarul domeniului public al municipiului a terenului în suprafaţă de 20.400 mp.

După depunerea apelurilor faţă de decizia din primă instanţă, dosarul a fost strămutat spre judecare de la Curtea de Apel Târgu Mureş, la Curtea de Apel Cluj, în luna mai 2022.

În luna septembrie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului edil Dorin Florea şi a fostului secretar al municipiului, Maria Cioban.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arătau că primarul Dorin Florea, în cursul anului 2008, „prin încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a prevederilor legale” ar fi întocmit şi semnat o expunere de motive, prin care s-a supus dezbaterii Consiliului Local adoptarea, în regim de urgenţă, deşi situaţia nu o impunea, a propunerii de atribuire, cu titlu gratuit către o asociaţie sportivă, a unui teren în suprafaţă de 20.400 mp, situat în municipiul Târgu Mureş.

În luna iulie 2022, Curtea de Apel Târgu Mureş a menţinut hotărârea Tribunalului prin care fostul primar al municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, fostul consilier al primarului, Sergiu Claudiu Maior, precum şi fostul secretar al municipiului, Andrei Mureşan, au fost achitaţi de sub acuzaţiile de uzurparea funcţiei şi complicitate la uzurpare a funcţiei în formă continuată, în 9.198 de acte materiale, după ce au fost trimişi în judecată, în anul 2017, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins atunci, ca nefondate, apelurile declarate împotriva sentinţei Tribunalului Mureş din Dosarul nr. 3287/102/2017, care prevede că „fapta nu este prevăzută de legea penală”, hotărârea fiind definitivă.

De asemenea, Tribunalul Harghita i-a achitat, în luna iulie 2021, pe Dorin Florea şi pe alţi opt inculpaţi, precum şi Asociaţia Sportivă „Fotbal Club ASA 2013”, în dosarul finanţării echipei de fotbal locale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş în luna decembrie 2015. Tribunalul Harghita a hotărât achitarea lui Dorin Florea pentru acuzaţia comiterii infracţiuni de abuz în serviciu, întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală”, la fel şi în cazul celorlalţi inculpaţ. Această hotărâre nu este definitivă, fiind atacată cu apel.

(www.agerpres.ro)


Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

Corala ”Armonia”, recital de suflet în biserica din Ibănești Sat

Distribuie Într-o însorită zi din mijlocul Postului Mare, credincioșii din Ibănești au avut parte de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.