FOTO: Nuanțele naturii la Muzeul de Etnografie Cultură
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 84 Vizualizări

FOTO: Nuanțele naturii la Muzeul de Etnografie

Începând din această săptămână la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș poate fi vizitată o expoziție inedită, ”Nuanțe ale Naturii”.

Sălile de expunere temporară din Palatul Toldagi vor găzdui timp de două luni creațiile a doi artiști, care cunosc tainele torsului lânii, utilizând lână vopsită cu plante tinctoriale: împletitoarea din nuiele, artistul popular Ilona Kozama și țesătoarea, vopsitoarea cu plante tinctoriale, artistul popular, Etelka Páll.

Gazdele vernisajului expoziției au fost Etelka Páll, artist popular și Emese Virginás-Tar, muzeograf la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș.

Artistul popular, Etelka Páll, care este și curatorul expoziției, practică acest meșteșug de peste 20 de ani. Materialele textile care rezultă în urma acestui proces au culori deosebite și sunt țesute apoi devenind fie covoare, pături sau ștergare.

”Am început să practic acest meșteșug de mai bine de 20 de ani, îmi place natura, îmi place să folosesc darurile pe care aceasta ni le oferă, mi-a plăcut, de asemenea, foarte mult să cos, așa că am ajuns cumva natural la practicarea acestui meșteșug.

Pentru a colora lâna folosim plante pe care le găsim în natură. Le culegem și pentru a obține vopseaua fie le fierbem, fie le ținem în apă la înmuiat. Prin fierbere se poate obține mai repede culoarea. Apoi punem materialul în soluție, putem pune fibre, lână, ouă pentru vopsit.

Pentru mine este o mare diferență între materialele vopsite folosind culori naturale și cele vopsite artificial. Primele sunt mai aproape de sufletul meu, sunt mai calde”, a declarat pentru Zi de Zi, artistul popular, Etelka Páll.

Materiale textile vopsite cu plante

Aceasta ne-a mai explicat că nu se pot obține cantități foarte mari de vopsea și că de la un sezon la altul nuanțele culorilor obținute, din aceleași specii de plante, se schimbă.

”Culorile pe care le obținem sunt diferite de la an la an, depinde și de condițiile meteo în care a crescut planta, dacă a fost secetă avem anumite culori, dacă a fost mai ploios culorile se schimbă din nou”, ne-a mai spus Etelka Páll.

Tot în cadrul expoziției pot fi admirate coșuri împletite din nuiele realizate de Ilona Kozama.

Expoziția este organizată de Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești, în parteneriat cu Muzeul Județean Mureș și poate fi vizitată până pe 4 iunie 2023 în Palatul Toldalagi, Piața Trandafirilor, nr. 11, de marți până vineri, între orele 09.00 și 16.00, sâmbătă, între orele 09:00 și 14:00, duminică, între orele 09.00-13.30.

Tarif de vizitare: 15 lei – adulți, 7 lei – pensionari și 3 lei – elevi și studenți.

Text și foto: Sanda VIȚELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE