Leonard Azamfirei: Fuziunea UPM şi UMF a schimbat istoria oraşului Învățămînt
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 766 Vizualizări

Leonard Azamfirei: Fuziunea UPM şi UMF a schimbat istoria oraşului

Muzeul UMFST „George Emil Palade” a găzduit un moment istoric, evenimentul „De Universitate” care a marcat fuziunea celor două universități, UPM și UMF, care au format, în urmă cu 5 ani, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Cu acest prilej a fost lansată cartea „Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș. Galeria Honoris Causa”, al treilea volum din Colecția Sinteze Documentare, publicată sub coordonarea prof. univ. em. dr. ing. Vasile Boloș, rector al Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș în perioada 1990 – 2004.

La eveniment au fost prezenţi, rectorul UMFST Leonard Azamfirei, precum şi profesorii universitari dr. care au ocupat funcţia de rector al Universităţii Petru Maior din Târgu-Mureş din 1990 şi până la fuziunea din anul 2018, respectiv prof. univ. em. dr. ing. Vasile Boloș, prof.univ.dr.ing. Liviu Marian şi prof.uni.dr. Călin Enăchescu.

„Percep acest moment ca pe unul care are o valoare deosebită din punct de vedere emoţional şi administrativ. Eu cred că există cultură în universităţi şi cultură românească în această universitate. Acest moment al lansării unei cărţi cu valoare istorică, dar şi documentară îmi generează componenta mea de gândire istorică şi îmi amintesc cum erau lucrurile acum 5 ani. Este un pretext acest volum de a ne aminti câte ezitări, cât gânduri, câte preocupări au fost în urmă cu cinci ani. Ne gândeam atunci cum va fi, după fuziune, va fi mai bine, mai puţin bine. Iată că după 5 ani de zile eu pot să spun că, deşi la vremea respectivă poate nu aveam toate elementele ca să vedem dacă este sau nu o decizie bună, astăzi când privim înapoi cred că, orice om de bună credinţă, va accepta că a fost o decizie bună care a schimbat istoria universitară a oraşului. Astăzi suntem o instituţie puternică care spune ce are de spus aşa cum consideră de cuviință şi care se uită spre trecut cu apreciere”, a spus rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

18 Aprilie va deveni Ziua unificării celor două Universităţi

Fostul rector al UPM, Călin Enăchescu, a subliniat importanţa demersului editorial de păstrare a memoriei fostei Universităţi şi a sugerat stabilirea unei date aniversare a fuziunii.

„În urmă cu 5 ani cele două Senate de atunci au avizat în această perioadă fuziunea celor două Universităţi. Gândidu-mă la acest demers al sintezei documentare realizate înţelegem cât de importantă este acestă cultură a promovării valorilor umaniste de către o Universitate. Chiar dacă nu este o dată stabilită, marcăm astăzi fuziunea de care ne amintim cu plăcere, poate că nu ar fi rău să stabilim o dată a fuziunii”, a spus acesta.

Ideea a fost preluată de rectorul Leonard Azamfirei care a spus că va propune Consiliului Universităţii stabilirea zilei de 18 aprilie ca dată aniversară, ţinând cont de faptul că hotărârile Senatelor celor două universităţi au fost luate la această dată.

„18 aprilie este data la care a avut loc Senatul UPM şi apoi al UMF, chiar dacă administrativ există o altă dată a hotărârii de Guvern, decizia este a senatelor aşa că voi propune ca 18 aprilie să fie ziua unificării celor două universităţi”, a spus acesta.

Moştenirea culturală a UPM

Fostul rector al UPM, Liviu Marian a vorbit despre importanţa fuziunii, dar şi despre începuturile şcolii doctorale la fosta Universitate.

„În primul rând cei cinci ani reprezintă o muncă continuă de compatibilizare a două instituţii care au avut o cultură organizaţională proprie şi care au avut atât valori comune, dar şi valori diferite, ceea ce s-a şi văzut acum 4-5 ani. Cred că acum s-au schimbat multe în Universitate. Am fost un fervent susţinător al unirii celor două Universităţi. În perioada rectoratului meu nu au fost „coapte” fructele. Esenţa este că s-a realizat o universitate mare care se va dezvolta şi în continuare. E un pas mare care s-a făcut acum 5 ani. Acest volum care se lansează asta se datorează rectorului Vasile Boloş, care, în perioada în care a condus UPM şi-a dat seama că avem nevoie de o şcoală doctorală. S-a străduit foarte mult şi a reuşit crearea unui grup de şcoală doctorală care ne-a dat dreptul de a conferi aceste titluri de doctor honoris causa unor personalităţi”, a spus acesta.

„Acest eveniment este posibil prin opera domnului Vasile Boloş, prin iniţiativa editurii Universităţii. Este un volum important pentru noi pentru că se omagiază o pagină din istoria Universităţii Petru Maior, o pagină glorioasă care reuneşte marile elite şi personalități distinse la universitatea nosatră. Paradoxal, volumul este opera unui inginer cu toate că în universitate au fost şi sunt istorici. Domnul Vasile Boloş este unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei Universităţii. Este un dar oferit din ceea ce înseamnă moştenirea culturală a UPM”, a spus prof.univ.dr. Cornel Sigmirean.

„Îmi exprim bucuria de a putea fi prezent la acest eveniment prin care se aniversează cinci ani de la un moment istoric fast pentru comunitatea noastră, crearea prin fuziunea a două universităţi mureşene, UMF şi UPM, a unei entităţi academice puternice care este UMFST. Componenta editorială a evenimentului este prilejuită de apariţia unui volum a cărui editor sunt, ce încearcă să consemneze un fragment din istoria UPM, parte fondatoare a UMFST”, a spus Vasile Boloş, fost rector al UPM Târgu-Mureş.

În același context, a fost lansată și Arhiva digitală a UMFST, gestionată de către Muzeul Universității, care păstrează și introduce în circuitul științific documente relevante din istoria celor două instituții, dar și a UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș.

A consemnat Sanda VIŢELAR

Foto: Mihai FURNEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE