Home / Comune / „Udatul nevestelor”, în a doua zi de Rusalii la Hodac și Toaca

„Udatul nevestelor”, în a doua zi de Rusalii la Hodac și Toaca

Distribuie

Una din cele mai vechi și frumoase sărbători ale Văii Gurghiului o reprezintă „Udatul nevestelor”, obicei păstrat cu sfințenie de cei de pe Valea Gurghiului în a doua zi de Rusalii. Evenimentul va fi  marcat și în acest an luni, 5 iunie, atât la Hodac cât și la Toaca, grației organizării Primăriei și Consiliul Local al Comunei Hodac, respectiv a Asociației Culturale Toaca Hodacului” și a inimoșilor sponsori.

Pe scena amplasată lângă Podul Hodacului vor urca începând cu ora 14 soliștii Leontina Pop, Doru Pop, Dorina Oprea, Maria Sântean Faghiura, Mihaela și Ciprian Istrate, Ioan Cristian Țăran, Elena Violeta Man și Mugurașii de pe Gurghiu, Bety Guzu, Andrei Romanică, Mărioara Sigheartău, Florina Oprea, Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean, Nelu Șopterean, Ioan Florin Milar, rapsodul Vasile Crișan și ansamblurile ”Hodăceana” din Hodac, ”Mureșul” din Târgu Mureș, ”Coronița” din Solovăstru, ”Doina Mureșului” din Reghin, ”Balda” din Bistrița, ”Zestrea Seceleană” din Săcele, Brașov și Ansamblul ”Paliurile Luțului” din comuna Batoș.

La Toaca, tradiționala sărbătoare a Udatului nevestelor va fi întregită de un program artistic pe afișul căruia se regăsesc soliștii Ioan Dordoi, Oana Font, Robert Tânăveanu, Daiana Suceava, Elena Violeta Man, Florina Oprea, Emanuela și Claudiu Costa, Rareș Pop, Dana Maria Fărcaș, Andreea Matei și ansamblurile ”Toaca Văii Gurghiului”, ”Codrișorul” din Bonțida și Trio Gym.

Semnificația Udatului nevestelor

Udatul nevestelor, alături de celelalte obiceiuri folclorice specifice Văii Gurghiului se impune prin importanța ce i-o acordă localnicii și cei din jur prin participarea masivă, ambianța mediului și atmosfera de petrecere.Fiind legată de sărbătoarea religioasă din  a doua zi de  Rusalii, cu ocazia udatului nevestelor localnicii participă la joc, venind îmbrăcați în cele mai frumoase și autentice costume populare. Cel mai important fapt este că la acest eveniment participă tinerele neveste căsătorite în intervalul  de la Rusaliile din anul trecut până în prezent.

Sursă foto: Puiu Vasile Basaraba, arhivă personală

Ca semn al prețuirii, al respectului, tinerele neveste au cinstea de a juca în primele rânduri. Urmează apoi suita de jocuri locale: sărita, bătuta, de-a lungul. În iureșul jocului, la un semnal al celui care conduce hora, în pas de dans perechile se îndreaptă spre albia râului, urmăriți de cei prezenți așezați pe ambele maluri ale râului.  Alaiul ajuns pe malul râului la un strigat al conducatorului: „În apă, mă!” , nevestele care se găsesc în frunte sunt luate în brațe de dansatori și bagate cu picioarele în apă. Tinerele neveste strigă după ajutorul soților, care se găsesc pe mal și încep negocierile cu dansatorii pentru a scăpa nevestele de udat.Târgul dintre soț și jucăuș constă în băutură și o masă pe cinste. Când targul este încheiat, nevasta este adusă soțului și petrecerea poate să înceapă. Dacă se întâmplă ca soțul să nu ajungă la înțelegere cu dansatorul , nevasta este lăsată în apă spre hazul tuturor și rusinea bărbatului.Coloana dansatorilor se îndreaptă apoi  spre locul de joc, începe bătuta în chiot de voioșie. Dansul continuă iar  cei datornici își plătesc datoriile.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziția „Războiul Monumentelor” și lansare de carte, la Biblioteca Județeană Mureș

Distribuie Reprezentanții Bibliotecii Județene Mureș au anunțat luni, 18 martie, începerea expoziției „Războiul Monumentelor”, care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.