- Sanda Vitelar
- 0 comentarii
- 1763 Vizualizări
Mureşeanca Luminiţa Odobescu, Ministru de Externe al României
15 iunie 2023Pentru prima dată, după evenimentele din 1989, România are un Ministru de Externe femeie. Este vorba despre mureșeanca Luminița Odobescu, originară din comuna Deda, născută în Reghin la data de 3 mai 1969.
Din luna noiembrie a anului trecut, Luminița Odobescu a fost numită consilier prezidențial, ea având în spate o carieră impresionantă de-a lungul căreia a ocupat funcții importante la nivel european.
La audierile din comisiile de specialitate din Parlamentul României, Luminița Odobescu a vorbit despre cei trei piloni principali care trebuie să stea la baza politicii externe a țării în perioada următoare, respectiv respectiv întărirea şi consolidarea rolului României în cadrul UE şi NATO, aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA şi promovarea şi respectarea principiilor democratice, a statului de drept, a valorilor şi ordinii internaţionale.
„Pentru aderarea la Spaţiul Schengen este nevoie în continuare de un efort susţinut al tuturor instituţiilor implicate. Este un obiectiv prioritar şi în strânsă coordonare cu toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu. Mai avem de convins un singur stat membru. Contăm pe susţinerea nu numai a Comisiei Europene, dar şi a partenerilor europeni pentru a identifica o soluţie. Sperăm să putem până la sfârşitul acestui an, pentru că România a dovedit şi continuă să dovedească faptul că este un furnizor de securitate care asigură responsabil protecţia frontierelor sale externe. Aş vrea să dau doar exemplul recent al proiectului-pilot pe care îl facem cu Comisia Europeană pentru a demonstra încă o dată bunele practici şi maniera în care România ştie să gestioneze frontiera externă a UE. Recent, ministrul de Interne a agreat un plan de acţiune concret cu omologii din Austria. Sperăm ca aceste argumente să fie suficiente în dialogul nostru cu partea austriacă pentru a identifica o soluţie cât mai curând posibil în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen”, a spus Odobescu, citată de Agerpres.
Motiv de mândrie locală
La solicitarea Cotidianului Zi de Zi, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, și-a exprimat un punct de vedere cu privire la numirea Luminiței Odobescu în funcția de Ministru de Externe.
„Doamna Luminița Odobescu aduce în Ministerul de Externe o carieră dedicată aproape exclusiv diplomației. România are nevoie, în acest moment, de consolidarea locului și mai ales a rolului său în Uniunea Europeană. Doamna ministru a fost Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, dar a și condus Reprezentanța Permanentă în timpul primei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene. Sunt elemente extrem de importante, legate de cunoașterea din interior și de la prima sursă a elementelor de actualitate europeană. Desigur, pozițiile de consilier de stat sau cea de secretar de stat pentru afaceri europene sunt garanții ale profesionalismului doamnei ministru. Dar, cred că un rol important în dobândirea expertizei europene au fost poziţiile esențiale din timpul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană. Iată suficiente date care mă fac să fiu onorată de reprezentarea în teritoriu a unui Guvern din care face parte un profesionist în diplomație, Ambasador și acum ministru. Faptul că doamna Luminița Odobescu este originară din județul Mureș este un motiv în plus de mândrie, pe care îl susțin cu urări sincere de succes.”
CV impresionant
A absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în 1992, are un doctorat în relaţii economice internaţionale efectuat în cadrul aceleiaşi instituţii (2003).
Cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Naţional „Virgil Madgearu” (1992-1995).
Referent de specialitate la Ministerul Economiei şi Comerţului (1995-1999)
Consilier/şef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, Ministerul Economiei şi Comerţului (1999-2001).
2001-2002, a fost şef serviciu/secretar diplomatic II în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
S-a numărat printre primii stagiari români la Comisia Europeană de la Bruxelles.
Stagiar în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (Geneva) şi a urmat un curs în domeniul afacerilor europene, la Colegiul Europei din Bruges (Belgia).
A coordonat şi pregătit reuniunile Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I) şi a participat la mai multe grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene, în urma semnării Tratatului de aderare a României la UE.
A deţinut, între 2002 şi 2007, mai multe poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, fiind responsabilă cu mai multe capitole de negociere, în contextul aderării României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxe, comerţ), dar şi cu relaţiile comerciale dintre România şi Uniunea Europeană şi a măsurilor de apărare comercială.
A fost director general al Departamentului UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), fiind responsabilă cu coordonarea afacerilor europene şi a dialogului politic bilateral cu statele membre ale UE, statele în curs de aderare la UE, precum Turcia şi AELS (iunie 2008 – februarie 2012).
A fost secretar de stat pentru afaceri europene în MAE (februarie – noiembrie 2012), apoi consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă la Cancelaria Primului Ministru (noiembrie 2012-august 2015).
A fost, în perioada septembrie 2015 – noiembrie 2021, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, gestionând, în această calitate, prima preşedinţie a ţării noastre la Consiliul UE (semestrul I 2019)
Sanda VIŢELAR
Foto: Facebook Luminiţa Odobescu
Interviu pentru Zi de Zi, în 2017
Reamintim cititorilor Zi de Zi că în 2017 Luminița Odobescu a acordat un interviu cotidianului nostru, pe care vă invităm să îl recitiți în rândurile de mai jos:
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu