Opt cetăţeni de onoare pentru Târgu-Mureş Administrație
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 1114 Vizualizări

Opt cetăţeni de onoare pentru Târgu-Mureş

Primăria şi Consiliul Local al Muncipiului Târgu-Mureş au acordat joi, 22 iunie, titlurile de Cetăţean de Onoare unui număr de opt personalităţi. Ceremonia a avut loc la Casa Căsătoriilor din Târgumureş cu ocazia celei de-a 26 ediţii a Zilelor Târgu-Mureşene.

“Sunt deosebit de recunoscător pentru faptul că astăzi orașul nostru are din nou ocazia de a-și onora și cinsti valorile. Este un moment de mare mândrie și un privilegiu pentru mine să mă aflu în fața dvs. în calitate de primar al acestui oraș remarcabil și să-mi exprim recunoștința noastră profundă față de persoanele excepționale care și-au lăsat amprenta lor comunității noastre. Începând cu anul 1997, municipiul Târgu Mureș decernează titlul de Cetățean de onoare pentru a onora personalitățile marcante ale orașului care au contribuit și continuă să contribuie la întărirea comunității noastre și la îmbunătățirea reputației orașului.”, a declarat Soos Zoltan, primarul municipiului Târgu-Mureş.

Balaicz Zoltán, primar al Municipiului Zalaegerszeg

În anul 2006, a fost ales consilier local în Circumscripţia Zalagerszeg-Centru. Între 2006‒2010, a fost preşedintele Comisiei de Învăţământ şi Tineret din cadrul Autoguvernării Locale; în anul 2010 a fost ales viceprimar al oraşului. În luna octombrie 2014, a fost ales primar al Municipiului Zalaegerszeg cu o majoritate de 64% din voturi; iar în luna octombrie 2019, a fost reales cu o majoritate de 70% din voturi. În 2021, a avut parte de onoarea de a fi ales Primarul Anului.

“Consider această relație de înfrăţire dintre două oraşe are un sens numai în cazul în care nu se limitează la legătura dintre cei doi edili  ai orașelor respective. Relația este adevărată dacă se extinde asupra școlilor, asupra organizațiilor și asupra asociațiilor civice. Eu consider că această distincție pe care o primesc astăzi se adresează multor persoane, premergătorilor noştri, dar şi urmaşilor noştri.  Din acest moment sunt nu numai cetățean a municipiului sunt şi cetăţean al municipiului Târgu Mureș şi acest lucru înseamnă pentru mine o mare responsabilitate”, a spus Balaicz Zoltán, primar al Municipiului Zalaegerszeg.

Koszorus Kálmán, prim-viorist

Între 1965 și 1998 a lucrat la Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” (fostul Ansamblu Folcloric Secuiesc de Stat), fiind din anul 1978 șef de orchestră și prim-viorist.

A participat la mai multe turnee în străinătate cu Ansamblul Folcloric Secuiesc de Stat și cu Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” (de exemplu în China, Coreea, Japonia, Letonia, Lituania, Mongolia și Muntenegru). A fost invitat obișnuit al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, cu care a efectuat turnee în fosta Uniunea Sovietică și în sudul Franței. A fost colaborator muzical al Teatrului Național.

“Ţin să mulţumesc pentru această mare distincţie. Niciodată nu am vrut să plec din acest oraş şi acum am primit această recunoaştere”, a spus Koszorus Kálmán.

Lőrincz Ludovic (post mortem), coordonator de ansambluri tradiţionale folclorice

1956 – 1963 Ansamblul Secuiesc de Stat de Cântece şi Jocuri Tg-Mures (azi Ansamblul Artistic Profesionist Mureşul din Târgu Mureş) Membru fondator în funcţia de balerin-dansator şi din anul 1958 Maestru de dans şi solist balet;

1963 – 1970 Consiliul Judeţean al Sindicatelor Mureş având funcţia de Instructor Artistic şi Metodist Coregraf Principal.

1972 – 1986 Centrul de Îndrumare al Creaţiei Populare şi Mişcării Artistice de Masă din Târgu-Mureş având funcţia de Maestru de Dans.

1986-1992 Ansamblul Artistic Muresul din Tg-Mures având funcţia de Maestru Balet.

Premiul a fost ridicat de fiul său Lőrincz Lajos “Îmi face o deosebită plăcere să ridic această distincţie în numele familiei mele. Mulţumirile mele merg faţă de toţi cei care continuă munca începută de tata, pentru toţi cei care duc mai departe folclorul national, tradiţia, rădăcinile noastre de care nu ne putem lipsi”, a spus acesta.

Virgil Pană, profesor, istoric, cercetător, muzeograf

A început activitatea ca muzeograf la Muzeul Orășenesc din Târnăveni, pe care l-a condus timp de 7 ani. A continuat apoi la ca cercetător la Muzeul Județean Mureș, din 1992, urcând treptat pe scara ierarhică până la postura de director adjunct, din 2004 și până la retragerea din activitate. Virgil Pană a rămas în memoria colectivă prin cercetările sale, dedicate spațiului și timpului mureșean. Un interes aparte a arătat față de situaţia minorităţilor etnice din Transilvania interbelică, interes care s-a materializat în publicarea mai multor volume de înaltă ținută științifică.

Retragerea din activitate nu l-a împiedicat să continue cercetările. A continuat studierea documentelor istorice, iar una dintre ultimele contribuții istorice ale sale îl constituie lucrarea de peste 1.300 de pagini “Românii mureşeni pe fronturile Marelui Război: Documente” publicată în anul Centenarului.

„Consider că acest titlu reprezintă o frumoasă şi rotundă încununare a activităţii mele de 30 de ani desfăşurată pentru oraşul Târgu-Mureş şi pentru comunitatea sa multietnică şi multiculturală. În scrierile mele am căutat, în limita documentelor, să pun în relief momentele care ne-au unit de-a lungul istoriei şi nu cele care ne-au îndepărtat unii de alţii”, a spus istoricul Virgil Pană.

Pávai István, director artistic al Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul”

În perioada 1976-1980 a fost Director muzical al Casei Artiştilor Populari din judeţul Harghita şi profesor la Miercurea Ciuc. Între 1981-1990 a lucrat ca director artistic al Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul”, iar în anul 1990 a fost directorul Ansamblului. Între 1990-1994 a fost redactor muzical la postul de radio din Târgu Mureş. În plus, până în anul 1980, a activat şi ca iniţiator şi redactor muzical al unei serii de festivaluri de muzică veche la Miercurea Ciuc.

În anul 1994 s-a mutat în Ungaria şi a devenit şef de departament la Muzeul Etnografic din Budapesta.

„Mă simt deosebit de onorat de această distincţie, cu atât mai mult cu căt văd aici în sală foşti colegi, ei în inima mea îmi sunt şi acum colegi şi vor fi mereu. Anii aceia pe care i-am petrecut la Ansamblul Artistic Mureş au fost foarte importanţi pentru mine în activitatea profesională”, a spus Pávai István.

Leontina Pop, cântăreaţă de muzică populară

Din anul 1982 şi până în prezent, este solista vocală a Ansamblului Profesionist „Mureşul” din Municipiul Târgu Mureş.

Studii universitare: Academia de muzică „Gheorghe Dima”, Pedagogie muzicală din Cluj Napoca în anul 2008 şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Masterat, Managementul sectorului public în anul 2011.

A făcut primele înregistrări în anul 1981, cu cântece de pe Valea Gurghiului la Radio Bucureşti împreună cu orchestra radiolui, la Radio Târgu Mureş, Radio Cluj şi casa de discuri Electrecord (4 discuri).

În prezent, are 18 albume cu peste 200 de cântece populare de pe Valea Gurghiului şi a Mureşului Superior, 90 de pricesne şi 75 de colinde.

„Sunt foarte bucuroasă pentru această onoare. Ansamblul Mureşul a fost întotdeauna pentru mine o a doua familie. Niciodată nu am să uit, oriunde aş fi, cântecul, costumul popular şi tradiţiile. Voi face cinste acestora şi de acum încolo”, a spus Leontina Pop.

Dimitrie Poptămaş, fost director al Bibliotecii Judeţene Mureş

După definitivarea studiilor universitare în specializarea istorie-filosofie, devine șef serviciu, apoi director al Bibliotecii Județene Mureș, pe care a manageriat-o timp de două decenii (1985-2005), fiind cel care s-a preocupat mult de dezvoltarea colecțiilor de la sediul central şi a filialelor cu tot ce înseamnă document scris şi tipărit; a făcut eforturi pentru organizarea şi lărgirea reţelei de biblioteci din teritoriu; a înfiinţat filialele de cartier; a obținut extinderea spațiilor alocate din Palatul Culturii; în 1995 a fost achiziționat primul soft de bibliotecă, fundament pentru organizarea catalogului online.

„Sunt şi acum alături de Fundaţia pe care o conduc, sunt şi acum activ. Ţin să mulţumesc domnului primar pentru această distincţie. Am avut o colaborare foarte frumoasă cu Muzeul. Ţin să mulţumesc consilierilor locali şi tuturor celor care s-au gândit la mine în aceste momente. Este cea mai valoroasă distincţie din câte le am”, a spus Dimitrie Poptămaş.

Camelia Vasilica Săbădean, asistent principal de laborator la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș, Serviciul de Anatomie Patologică

În 17 noiembrie 1988, a donat sânge pentru prima dată. Ulterior, conștientizând nevoia permanentă de sânge, această terapie unică, a continuat să doneze ajungând să facă „performanță” în această activitate. În urma mediatizării activității sale susținute de donatoare de sânge, prin intermediul Campaniei inițiată de fondatorii festivalurilor Untold și Neversea, a avut șansa de a promova donarea de sânge la mai multe posturi TV: TVR, TVR2, Antena1 Târgu Mureș și NCN, posturile Radio România Actualități, RFI, în publicația Adevarul, Agenția Națională de Presă Agerpres.

“Acordarea acestui titlu este o expresie nu doar a preţuirii activităţii mele de donatoare de sânge, este maim ult, este o valorizare extraordinară a acţiunii de donare de sânge salvatoare de vieţi”, a spus Camelia Vasilica Săbădean.

Sanda VIŢELAR
FOTO/VIDEO: Sanda VIŢELAR

Foto grup: Primăria Târgu-Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE