La Mulţi Ani Facultatea de Farmacie şi Grădina Botanică UMFST Târgu-Mureş! Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 378 Vizualizări

La Mulţi Ani Facultatea de Farmacie şi Grădina Botanică UMFST Târgu-Mureş!

Comunitatea academică a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș sărbătorește  în perioada 6-7 iulie, 75 de ani de învățământ farmaceutic târgumureșean și 75 de ani de la înființarea Grădinii Botanice Universitare.

Conducerea Facultăţii de Farmacie şi directorul Grădinii Botanice au prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă etapele prin care a trecut Facultatea de-a lungul timpului precum şi proiectele de viitor.

Decanul Facultăţii de Farmacie, prof. univ. dr. Daniela Lucia Muntean, a spus povestea celor 75 de ani subliniind faptul că experienţa acumulată de-a lungul timpului a construit ceea ce înseamnă astăzi această facultate.

„75 de ani, o vârstă a maturității în care s-au cristalizat o serie de lucruri ce caracterizează azi facultatea de Farmacie. Programele de licență care se studiază la Facultatea de Farmacie sunt: Farmacie în Limba Română şi în Limba Maghiară, Cosmetică Medicală și Tehnologia Produsului Cosmetic, respectiv Chimie Medicală. Avem şi trei programe de master, Biotehnologie Medicală în Limba Maghiară, Calitatea Medicamentului, Alimentului și Mediului, respectiv Dermatofarmacie și Cosmetologie”, a spus aceasta.

Facultatea de Farmacie se va îmbogăţi  din toamna acestui an cu un program de licență numit Asistență de Farmacie la Bistrița, respectiv cu un master, în colaborare cu Compania AstraZeneca România, numit Farmacovigilență și Reglementări.

Înființată în 1948, cu învățământ exclusiv în limba maghiară, Facultatea de Farmacie a avut un parcurs sinuos, dar cu o traiectorie dreaptă și ascendentă; începând cu anul 1962, facultatea a funcționat bilingv, iar de atunci, cu excepția unei sincope între anii 1986-1990, învâțământul farmaceutic din Târgu Mureș s-a dezvoltat continuu și constant.

Începând din 2020, facultatea s-a dezvoltat într-un ritm accelerat.

„Astăzi funcționăm într-o clădire nouă, una dintre cele mai moderne clădiri din țară. Nu există nicio Facultate de Farmacie care să dispună de o astfel de clădire, care se întinde pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați. Dispunem de amfiteatre, săli de curs, laboratoare dotate la standardele europene, de un corp didactic de un profesionalism care se vede în produsul pe care îl scoatem pe piață, în lumea farmaceutică și mă refer aici la absolvenți. Suntem una dintre facultățile care își modifică permanent modul de examinare. În această facultate există și o farmacie online, dispunem de laboratoare de cercetare, dar și de laboratoare didactice care permit studenților o formare profesională de excepție”, a mai arătat decanul Facultăţii, prof. univ. dr. Daniela Lucia Muntean.

Prodecanul Universității de Farmacie conf. univ. dr. Gall Zsolt a vorbit despre prestigiul Universității și despre activitățile profesorilor care au ridicat numele acesteia.

 „Înființarea disciplinelor, spațiilor dedicate instruirii studenților, la vremea respectivă au necesitat un efort mare. La fel și punerea bazelor științifice de către oameni de știință și cercetători renumiți, care era o realizare foarte mare în vremea respectivă în partea estică a Europei. De-a lungul timpului, profesorii Facultății de Farmacie au colaborat la elaborarea mai multor ediții a Farmacopeei Române, respectiv, au făcut parte din Comitetul Național Științific al unei reviste de specialitate, crescând astfel prestigiul facultății”, a spus acesta.

Șeful de lucrări dr. Marius Cherecheș, a vorbit despre noul plan al Universității care vizează un proiect inovativ.

 „O să spun câteva cuvinte despre noul proiect al Universității, este vorba despre Farmacia Universitară Gaudeamus. Proiectul este inovativ în primul rând pentru că este centrat pe pacient, iar în al doilea rând, pentru că îmbină foarte bine tehnologia cu grija pentru pacient”, a explicat şeful de lucrări.

Arbori seculari în Grădina Botanică

După conferinţa de presă a fost organizat un tur al Grădinii Botanice.

Prof. univ. dr. Corneliu Tanase, directorul Grădinii, a prezentat toate cele patru sectoare ale acesteia.

„În momentul de față, Grădina Botanică Universitară este organizată în patru sectoare: parcul dendrologic, sectorul sistematic, sectorul platelor medicinale și complexul de sere. În ceea ce privește parcul deontrologic, acesta a fost înființat în 1908, deci majoritatea arborilor au o vârstă de aproximativ 115 ani. În această Grădină Botanică există și alte plante de pe întreg mapamondul. Sectorul sistematic se întinde pe o suprafață de aproximativ 1,5 hectare. În acest sector avem aproximativ 650 de taxoni. Sectorul sistematic, este format din mai multe subsectoare, precum zona de stufăriș, sectorul sistematic propriu-zis unde studenții își desfășoară lucrările practice, și se prevede un al treilea subsector, cel al speciilor de plante rare și ocrotite. Sectorul plantelor medicinale are o suprafață de 3.000 de metri pătrați unde vegetează în jur de 200 de specii de plante. Al patrulea sector al grădinii este complexul de sere unde plantele se por dezvolta”, a spus acesta.

Diana CĂRBUREAN

FOTO: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE