- Sanda Vitelar
- 0 comentarii
- 1224 Vizualizări
Investiţii în plină desfăşurare la Bălăuşeri
9 iulie 2023Trei programe de finanţare, opt proiecte cu stadii avansate de implementare reprezintă o parte doar din investiţiile din comuna Bălăuşeri din acest an.
”Reabilitarea energetică a clădirilor publice din comuna Bălăușeri – dispensarul medical și clădirea remizei PSI”, cu o valoarea totală a investiției de 1.385.771 de lei, ”Construire pistă de bicicletă Filitelnic – DC 61” în valoare de 808.405,79 de lei, ”Construire pistă de bicicletă Bălăușeri – Chendu” în valoare de 855.269 de lei sunt finanţate prin PNRR, ”Alimentarea cu apă în localitățile Bălăușeri și Chendu”, investiție în valoare de 13.952.845 de lei şi construirea rețelei de canalizare în satul Agrișteu, în valoare de 9.827.431 de lei sunt finanţate prin Programul Național ”Anghel Saligny. La acestea se adaugă două cămine culturale, în Bălăuşeri şi Chendu, dar şi de construire a rețelei de canalizare menajeră și a stației de epurare în localitatea Bălăușeri, în valoare de 10.521.456 de lei prin fonduri de la AFIR.
„În PNRR avem trei contracte de finanțare semnate, două piste de biciclete și un proiect pentru reabilitarea energetică a două clădiri publice din comună. În acest moment ele sunt în faza de proiectare şi avizare. Dintre proiectele finanţate de AFIR, unul a fost deja recepţionat, respectiv Căminul Cultural din Bălăuşeri iar zilele acestea urmează să recepţionăm Căminul Cultural din Chendu. În ceea ce priveşte proiectul de introducere al canalizării aici în Bălăuşeri, acesta este gata în proporţie de peste 90% şi sperăm ca până în luna septembrie să facem recepţia. În programul Anghel Saligny avem două proiecte. Este vorba despre reţeaua de canalizare din Agrişteu unde se lucrează prin foraj dirijat şi cam 30% din sat este executat. În ce priveşte reţeaua de apă din Bălăuşeri şi Chendu aşteptăm contractele de finanţare semnate toate hârtiile fiind trimise la minister”, ne-a declarat primarul comunei, Varga András Adorján.
Proiecte finanţate prin Compania Naţională de Investiţii
Primăria Bălăuşeri derulează trei proiecte cu finanţare din CNI, respectiv ”Baza sportivă Tip 2”, în valoare de 2.982.421,24 de lei, ”Dezvoltarea pieței locale prin promovarea lanțului scurt din Valea Târnavei Mici”, în valoare de 4.295.249,21 de lei precum şi construirea unei creşe.
„Avem o creșă finanțată de către CNI. Contractul de lucrări și proiectare este semnată de către CNI și executant. În momentul de față ei lucrează la proiectul tehnic care ar trebui finalizat în maxim două săptămâni pentru a intra în faza de autorizaţie de construcţie şi să înceapă lucrările. La baza sportivă suntem în faza de avizare, nu avem încă ordin de ministru pentru ea. Mai avem pe CNI construire piață agroalimentară Bălăușeri, unde proiectul a trecut prin fazele de avizare la CNI şi așteptăm ordinul ministrului pentru a fi publicat pentru a intra în licitaţie”, a mai explicat primarul comunei Bălăuşeri.
Creşterea preţurilor, mai ales la materialele de construcţii, reprezintă o problemă şi pentru administraţiile locale. Aceasta face ca sumele ce trebuie suportate din bugetul local pentru finanţarea proiectelor europene să crească o dată cu indicele inflaţiei.
„Toate actualizările pe proiecte europene se suportă din bugetul local ele nu sunt finanțate. La lucrarea de canalizare, de exemplu, unde suma este mare se ridică undeva 500.000 euro numai actualizări. Indicele INS se schimbă lunar și actualizările se fac pe baza in indicelor INS deci nici nu puteam prevedea la ce sumă se vor ridica aceste actualizări. Numai la programele guvernamentale, cum ar fi PNDL și Anghel Saligny este ordonanța de urgență prin care se suportă toate cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri de materiale.
Sanda VIŢELAR
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu