Numărul angajaților minori în continuă creștere Economic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 166 Vizualizări

Numărul angajaților minori în continuă creștere

De-a lungul ultimilor ani s-a înregistrat o creștere în rândul tinerilor care sunt dispuși să lucreze, mai ales sezonier, pe timpul verii, indiferent de existența unui contract de muncă. 25,5% din tinerii cu vârsta între 15-24 de ani lucrează, arată Institutul Național de Statistică pentru anul 2022. Aceeași statistică ilustrează faptul că tinerii din mediul rural sunt mai dispuși să lucreze, decât cei din mediul urban. Astfel avem, în mediul rural, un procent de 31,6%, iar în mediul urban, 18,5%.

În acest caz, site-ul oficial al Uniunii Europene explică limitele și regulile angajării unui minor:

„Nu puteți angaja tineri cu vârsta sub 15 ani. Această limită de vârstă ar putea fi mai ridicată în țările din UE în care învățământul obligatoriu de zi continuă și după vârsta de 15 ani. Totuși, puteți angaja copii care au mai puțin de 15 ani în activități culturale, artistice, sportive sau publicitare, cu autorizare prealabilă din partea autorității competente. Puteți angaja copii de 14-15 ani în cadrul unui program de formare teoretică și practică sau al unui stagiu într-o întreprindere. De asemenea, copiii în vârstă de cel puțin 14 ani (în unele cazuri 13) pot desfășura activități ușoare.”

Riscurile privind siguranța și sănătatea la locul de muncă

„Nu puteți angaja tineri pentru activități care: depășesc capacitatea lor fizică sau psihologică, implică expunerea la produse nocive, cum ar fi substanțele chimice periculoase sau radiațiile, implică riscuri ridicate de producere de accidente pe care tinerii nu le pot identifica sau evita pentru că nu sunt destul de atenți la siguranță sau pentru că le lipsește experiența sau pregătirea, pun în pericol sănătatea prin expunerea la niveluri extreme de frig, căldură, zgomot sau vibrații, implică procese riscante (explozii, substanțe otrăvitoare, curent de înaltă tensiune etc.)”, se mai precizează pe site-ul oficial al Uniunii Europene.

Pauzele

„Când angajați tineri, trebuie să le asigurați o pauză de cel puțin 30 de minute dacă lucrează mai mult de 4,5 ore. Dacă frecventează și învățământul de zi obligatoriu, trebuie să vă asigurați că beneficiază de o perioadă liberă de orice muncă inclusă în vacanța școlară (conform legislației naționale aplicabile)”, se precizează pe site-ul oficial al Uniunii Europene.

Timpul de lucru, munca pe timp de noapte și perioadele de odihnă pentru adolescenții între 15 și 18 ani care au încheiat învățământul de zi obligatoriu prevăzut de legislația națională pot lucra maximum 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. Ei nu pot lucra între ora 22 și ora 6 și nici între ora 23 și ora 7.

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE