INTERVIU cu Anca Sfâriac despre Ateliere de Constelații – În dialog cu sinele Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 766 Vizualizări

INTERVIU cu Anca Sfâriac despre Ateliere de Constelații – În dialog cu sinele

Începând de luni după-amiază, 21 august, și până joi la amiază, 24 august, mureșenii sunt invitați să se lase conduși într-o călătorie captivantă, plină de experiențe ce îmbogățesc suflete și vieți. Evenimentul  Ateliere de Constelații – „În dialog cu sinele”, este organizat de Adela Moldovan, Ștefana Roman și Anca Sfâriac, într-o locație cu cazare și 3 mese pe zi, de detalii putând beneficia doar cei care au confirmat participarea, într-un grup privat pe Wats up. Cu toate acestea, am fost curioși să aflăm și noi mai multe informații într-un interviu cu Anca Sfâriac, profesoară de limba și literatura română, pasionată de domeniul psihologiei și al psihoterapiei de mai bine de un deceniu.

Anca Sfâriac, spune-mi, te rog, în aceste Ateliere de Constelații – În dialog cu sinele, practic, ce se va întâmpla?

În Târgu-Mureș, suntem norocoși să participăm și să experimentăm această tehnică prin intermediul Adelei Moldovan, psiholog clinician și psihoterapeut pozitivist, fondator și co-director al Centrului pentru Psihoterapie Pozitivă din Londra, former lecturer la Derby, Trainer Internațional în Psihoterapia Pozitivă, Facilitator în Psihologie fenomenologică și Constelații familiale, Life Coach și furnizor al Programului de Parenting Triple P, Formarea în Constelații: Nelles Institut Romania- FORMARE ÎN PIV – Procesul de integrare e vieții, psihologie fenomenologică și muncă cu constelații. Profund dedicată facilitării experiențelor transformative pentru indivizi și familii, vine foarte des în țară să faciliteze această tehnică și să continue experiența de Trainer a mai multor grupuri de formare în Psihoterapie Pozitivă.

Ce este Tehnica Constelațiilor?

În drumul spre noi, călătorim cu tot felul de vehicule. Accesăm diverse terapii, participăm la workshopuri, ne cunoaștem, ne formăm și ne apropiem inevitabil de noi înșine. Dacă vă uitați cu atenție la curentele apărute în ultimii ani, veți observa o multitudine. Cheile Genelor, Theta Healing, metoda Silva, Aromaterapie, NMG etc. Toate, dar toate, vorbesc despre același drum către autocunoaștere. Constelațiile reprezintă o metodă terapeutică fascinantă de a păși pe acest drum, parcurgând un trecut pentru unii necunoscut, ghidat, sub atenta îndrumare a unui constelator, pentru a descoperi secrete și modele de viață care pot fi simțite și astăzi și pentru a permite oamenilor să descopere legături de mult uitate între generații, în propriile familii, făcându-i conștienți de ceea ce se întâmplă în adâncurile propriei ființe.

Tehnica Constelațiilor recunoaște că provocările și problemele noastre personale sunt adesea influențate de loialități ascunse, încurcături și probleme nerezolvate din istoria familiei noastre. Constelațiile Familiale creează un spațiu unic în care indivizii pot obține înțelegere asupra acestor dinamici și pot găsi o rezolvare. 

Când vorbim despre Câmpul energetic al familiei noastre, la ce să mă gândesc?

În momentul nașterii într-o familie, moștenim nu numai genele biologice, ci și sistemul de credințe și modelele comportamentale ale acelei familii. Familia noastră este ca un câmp de energie care ne conține, pe fiecare la locul său, încă din momentul nașterii. Suntem ținuți în acest câmp familial energetic, la un nivel particular care limitează sau sporește capacitatea noastră de a fi fericiți, libertatea de alegere, succesul în îndeplinirea scopurilor, abilitatea de a menține relații plăcute, sănătatea și starea de bine. Uneori, este posibil să simțim că avem acces la toate aceste lucruri, iar alteori putem să simțim că avem modele comportamentale problematice de o viață întreagă.

Prin urmare, ce ne oferă Constelația?

Constelația ne oferă ocazia să creștem dincolo de aceste tipare, fără a le nega, și să ne găsim astfel locul și liniștea interioară. Caracterul câmpului familial energetic este format din istoria familiei noastre, inclusiv din religie și din credințele care au avut putere în familia noastră. Aceasta este conștiința familiei. Țara și religia în care suntem născuti are influență în egală măsură.

Câmpul de energie al familiei noastre este modelat de evenimente precum: istoricul relațional al părinților si bunicilor noștri, morți premature ale unor copii, avorturi, pierderi de sarcină, sinucideri, războaie, părăsirea unei țări, schimbarea religiei, incest, strămoși care au fost victime sau persecutori, încredere, trădare.

Dă-mi câteva exemple, te rog.

Exemple de evenimente care au adus prejudicii în câmpul familiilor, de-a lungul timpului: bogății obținute pe nedrept, înșelăciune sau furt, crime, forme de abuz, încarcerări ale membrilor familiei în închisori sau în azil, accidente care au avut ca rezultat moartea, negarea religiei sau a țării de apartenență a cuiva. Acestea se pot manifesta pană la a treia sau a patra generație.

De multe ori, nu cunoaștem la nivel conștient influența câmpului familial în care ne-am născut.Astfel, suntem prinși, la nivel inconștient, în comportamente și atitudini care sunt mai puternice decât noi și suntem determinați să acționăm în moduri pe care mai târziu le regretăm și nu le înțelegem. Constelația ne arată că familia înseamnă, în primul rând, un destin. Vestea bună este că nu suntem prinși într-un mod neajutorat în acest destin, ci că suntem împuterniciți să înțelegem și să vindecăm dintr-o perspectivă mai înaltă, dincolo de judecăți, prin dragoste. Și astfel, să nu cauzăm suferință generațiilor următoare.

Cum se desfășoară o constelație?

Constelațiile se lucrează, de obicei, în grupuri de 12-17 persoane, care stau așezate pe scaune, în cerc. Persoana care este pregătită să-și lucreze constelația, se așează pe scaunul special pregătit în acest scop, aflat lângă facilitator. Apoi are o scurtă convorbire cu facilitatorul, în scopul de a-și formula o intenție de lucru. Este menționată tema pe care dorește s-o abordeze sau alte elemente importante legate de viața persoanei. În unele cazuri, poate rămâne doar la nivel de discuție.

Se continuă cu o constelație orientată pe subiect, de exemplu, despre o boală sau o familie, un subiect de relație, sau un PIV, Procesul Integrării Vieții. În aceste constelații de viață și în constelațiile familiale, se lasă ceea ce apare așa cum este și nu se intervine în istorie, de exemplu, cea a părinților.  Decizia cu privire la ceea ce se face în cazuri individuale este luată de comun acord cu clientul, dar în cele din urmă decizia îi revine facilitatorului.

Apoi, ghidat de facilitator, clientul alege intuitiv persoane din grup, pe care le întreabă dacă sunt de acord să reprezinte ceva sau pe cineva. Este preferabil ca persoana aleasă ca reprezentant să consimtă, deoarece alegerea nu este niciodată întâmplătoare; de obicei, ea trăiește o problematică similară cu a clientului, iar în acest fel are ocazia să o abordeze. După ce persoana aleasă ca reprezentant consimte, este invitată în spațiul de lucru. Apoi reprezentantul este lăsat liber, să se miște și să se manifeste așa cum simte. De obicei, într-o constelație, nu se vorbește mult, deoarece manifestările reprezentanților sunt foarte grăitoare, iar facilitatorul le interpretează în funcție de experiența sa. Apoi sunt explicate pe scurt și grupului. Pe măsură ce constelația înaintează, pot fi introduși și alți reprezentanți, în funcție de tema abordată de client. Între aceștia apar instantaneu interacțiuni și dinamici, care prezintă situația din viața sau din psihicul clientului, așa cum este ea.

O psihodramă?!

Spre deosebire de psihodramă, unde se lucrează pe scenarii prestabilite, aici nu există niciun fel de regie din partea facilitatorului sau a clientului. Prin intermediul reprezentanților și al dinamicilor dintre ei, situația se arată așa cum este și cum clientul nici măcar n-a bănuit-o, uneori.

O constelație nu are niciodată o durată fixă, deoarece se bazează pe modul în care evoluează interacțiunile, pe mișcările sufletului. La sfârșitul constelației, reprezentanții sunt scoși din rolurile respective și li se mulțumește că au reprezentat cutare persoană sau noțiune.

Ce este un Facilitator de constelații?

Facilitatorul de Constelații Familiale are rolul de a crea un mediu sigur și de sprijin pentru ca clienții să exploreze sistemele lor familiale. Acesta oferă îndrumare și facilitează procesul de constelație, permițând clienților să acceseze înțelepciune și înțelegere profundă. Cu compasiune și sensibilitate, îi ajută pe indivizi să navigheze prin dinamica familială și promovează vindecarea și creșterea.

În încheiere, te rog să ne dai câteva exemple de cărți și autori, care dezbat același subiect.

Îi invit pe cei interesați să citească „Povestea ta a început de mult” de Mark Wolynn, „Constelațiile familiale” de Bert Hellinger, „Mă dor strămoșii” de Patrice van Ersel sau să urmărească pe Netflix „Another self” sau „The Gift”, cărți și filme care tratează această zonă a psihogenealogiei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE