Interviu cu Haja-Niculai Emanuela, șefa de promoție la Medicină Dentară Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 438 Vizualizări

Interviu cu Haja-Niculai Emanuela, șefa de promoție la Medicină Dentară

A fi student la Medicină Dentară nu e deloc un lucru ușor. Este un domeniu complex, bazat pe efort, voință și sacrificii. Cu toate acestea, este o profesie frumoasă, iar Haja-Neculai Emanuela, care a încheiat Facultatea de Medicină Dentară ca șefă de promoție, cu media 9,44 a ales să parcurgă acest drum cu pasiune, responsabilitate și studiu intens. Să o cunoaștem într-un scurt interviu.

Pentru început, să ne spui câteva detalii despre tine și ce faci în timpul liber, ce alte pasiuni ai.

Numele meu este Haja-Niculai Emanuela , sunt absolventă a Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMFST G.E.Palade, iar ceea ce pot spune despre mine, este că ambiţia şi curiozitatea m-au caracterizat încă din copilărie. Mereu mi-a placut să învăţ lucruri noi, să aflu şi să mă dezvolt, să fiu implicată trup şi suflet în tot ceea ce fac. Anii au trecut şi pot spune cu mândrie că am păstrat aceste calităţi , care mi-au fost de mare ajutor pe parcursul anilor de facultate. Timpul liber mereu am încercat să îl petrec într-un mod cât mai productiv. Să citesc ceva interesant din domeniul medical şi nu numai, să fac sport, mişcare în toate formele ei, de la plimbări în natură la antrenamente, să călătoresc şi nu în ultimul rând, să petrec timpul cu cei dragi, un lucru foarte important pentru mine. Să-mi ajut părinţii şi bunicii la ţară era una din activităţile nelipsite, mai ales în perioadele de vacanţă.  

Ce te-a făcut să urmezi această Facultatea de Medicină Dentară?

Decizia de a alege medicina dentară nu a fost una foarte uşoară. Sunt o persoana realistă şi mereu am înclinat spre materiile reale: matematică, fizică, chimie, biologie. M-am gandit că medicina ar fi cea care le-ar îmbina pe toate acestea, însă aveam nevoie de ceva care să aibă un impact vizibil asupra oamenilor, să le îmbunătăţească viaţa şi să le ofere o schimbare . Aşa am ajuns la medicină dentară . Când a fost vorba de a alege facultatea şi orașul unde urma să îmi petrec următorii 6 ani decizia inițială nu a fost Târgu-Mureș. Voiam să merg la Cluj până în luna ianuarie a anului 2017 . Conjunctura a făcut să ajung la Târgu Mureș, în campusul UMF și de atunci lucrurile au luat o întorsătură. M-a cucerit campusul, cuvintele de laudă ale studenților, absolvenților acestei facultăți, modul în care am fost primită în facultate cu ocazia unei vizite spontane. Interesându-mă ulterior referitor la facultate, la rezultatele acesteia și dotările sale, am început pregătirea pentru admitarea din cadrul UMFST, pe atunci doar UMF. Am ştiut că este locul unde vreau să fiu studentă, unde pot să excelez, să învăţ o stomatologie pentru fiecare pacient, să am rezultate.

Ce sacrificii implică pentru a deveni șefă de promoție?

Nu aș putea spune ca este vorba de sacrificii, doar în ceea ce privește timpul investit în studiu. Mereu mi-a plăcut să învăț pentru mine, să știu și să înțeleg ceea ce învăț, să găsesc o logică și o legătură între informații. Mi-am dedicat timpul studiului pentru a ști și pentru a încerca să fiu cât mai pregătită pentru profesia pe care, în scurt timp, urma să o practic, să ofer viitorilor mei pacienți îngrijirea corespunzătoare. Faptul că rezultatul muncii mele s-a concretizat în primirea acestei recunoştinţe, a fost o încununare a muncii mele.

Cum a fost prima intercațiune cu pacienţii?

Chiar dacă avem în cadrul programei materii referitoare la interacțiunea medicului cu pacientul, nimic nu te pregătește pentru acest moment, cum te pregăteşte practica. Stomatologia se bazează pe acesta interacțiune, pe empatia faţă de pacient. Prima interacțiune de acest fel am avut-o în cadrul practicii de vară, în anul I  în cabinetul particular. Ulterior, la stagiile de la facultate, pot spune că mi-a fost mai ușor, iar faptul că profesorii au fost alături de noi la fiecare pas, a fost un ajutor foarte mare. Datorită pandemiei, abia în anul V am avut ocazia să ne ocupăm de pacienți în adevăratul sens al cuvântului, mai ales în timpul practicii de vară din cadrul Centrului Integrat de Medicină Dentară al facultăţii. Aici am avut ocazia să punem în practică teoria învățată până la momentul respectiv.

Ce profesori ți-au intrat în suflet și simți nevoia să le mulțumești?

Le mulţumesc tuturor profesorilor care au fost prezenți pe parcursul acestor ani, care au avut răbdarea și dedicarea să împărtășească cu noi din tainele acestei profesii. De la fiecare am avut de învățat. Le mulțumesc  pentru experienţele împărtășite, sfaturile oferite cu drag, răbdarea de care au dat dovadă, atât la cursuri, cât mai ales la stagiile practice, având un rol atât de important în dezvoltarea mea în acest domeniu.

Cine te-a încurajat în toți anii de facultate?

Trebuie să recunosc că nu a fost un parcurs ușor. Am întâmpinat dificultăţi, m-am lovit de probleme, uneori am fost cu moralul la pământ. În tot acest timp am avut norocul de a avea alături de mine o familie minunată, părinții și fratele meu, care m-a susținut mereu și fără de care astăzi nu aş fi putut să fiu ceea ce sunt. Au fost alături de mine la fiecare pas, cu sfaturi, îndrumări, grija nemărginită și mereu acolo cu o vorbă bună exact când aveam nevoie. Pe lângă ei, am avut șansa de a întâlni prieteni adevărați, susținând-ne și încurajând-ne reciproc în această călătorie și fără de care, parcursul acestor ani ar fi fost fără îndoială, mult mai greu. Am legat prietenii pe viaţă. Îi sunt recunoscătoare Lui Dumnezeu pentru ei și pentru tot parcursul meu.

Povestește-mi o amintire plăcută din anii de facultate.

Una dintre amintirile plăcute din facultate este organizarea serenadelor. A fost un timp petrecut împreună cu toți colegii, am râs, ne-am bucurat de cântece, am rememorat diferite amintiri legate de anii trecuți, materii, profesori. Chiar dacă am întâmpinat dificultăți, printre care repetițiile pe ploaie și furtună, cu siguranță ni le vom aminti peste ani. Au fost cu adevărat speciale.

Care sunt cele mai frecvente cazuri stomatologice și de ce?

În domeniul stomatologiei cazurile sunt extrem de variate, fiind influențate de criteriile demografice, de la vârstă la mediul de proveniență, și aşa mai departe. Iar dacă ar fi să aleg trei dintre cele mai întâlnite probleme în acești ani, atât la facultate cât și în practică, ar fi procesele carioase, parodontitele și edentaţile reduse, întinse. Cauzele acestor afecțiuni fiind  și ele la fel de variate, lipsa unei igiene dentare corespunzătoare și lipsa controalelor periodice la medicul stomatolog din diferite cauze subiective sau obiective.

Ce te-ar face atât de  fericită  atât de mult încât ai vrea să stea timpul în loc?

Este o întrebare care mi-a dat de gândit. Nu cred că aş vrea să opresc timpul, pentru că fiecare etapă are frumusețea ei, provocările ei. Mă consider un om fericit, încerc să mă bucur de fiecare moment, să dau tot ce am mai bun, încerc să fiu cea mai buna versiune a mea, ca să pot  oferi viitorilor mei pacienți tratamentul de care au nevoie, să le aduc zâmbetul pe buze, să-i văd fericiți și mulțumiți după o reabilitare orală. Asta ar însemna succesul profesional pentru mine și mi-ar oferi o fericire aparte.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE