- redactia
- 0 comentarii
- 1931 Vizualizări
Cercetări internaționale la situl arheologic roman de la Călugăreni
7 august 2023Siturile arheologice ademenesc anual sute de vizitatori, însă de foarte multe dintre ele oamenii probabil nu știu. O astfel de descoperire a avut loc la Călugăreni, comuna Eremitu din județul Mureș, unde în urma unor săpături s-a descoperit acest sit arheologic de epocă romană.
Odinioară se afla pe frontiera estică a provinciei Dacia, iar relatările despre acest loc sunt foarte vechi, iar David Petruț, lector universitar al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, ne-a povestit aproape tot ceea ce știe și tot ceea ce s-a descoprit până acum.
„Cea mai importantă componentă a acestui sit de epocă romană este castrul militar, care era de fapt o tabără unde era cantonată o trupă auxiliară a Armatei Romane care avea scopul de a apăra această porțiune a graniței romane”, a povestit acesta.
Ruinele erau vizibile deasupra terenului de călcare actual și au fost folosite foarte mult timp ca și cariere de piatră.
„În unele porțiuni, zidurile lipsesc. Au fost extrase sistematic pentru piatră. Satul a fost construit parțial, printre altele, din materialele acestui loc. Și Castrul și Băile apar prima dată pe niște hărți pe la începutul secolului XVIII, adică anul 1726, când un italian le-a pus pentru prima dată pe hartă. Se știa că aceste clădiri au fost aici și că sunt de epocă romană”, a relatat David Petruț.
Tabăra militară nu este singura componentă a sitului, deoarece mai sunt și altele în jur, unde s-a format un sat care avea rolul de aprovizionare a militarilor din bază.
„O altă componentă ar fi Băile Romane care sunt pestre drum și care se află sub cercetare arheologică. Porțiunea deschisă în acest moment care se poate vizita este clădirea centrală, clădirea comandamentului care aparține de tabăra militară”, a precizat profesorul.
Clădirea se numea Principia odinioară, iar cercetarea ei se desfășoară anual, din 2013. Scopul acestor cercetări este multiplu, iar principalul scop este de a deveni un obiectiv turistic, vizitabil permanent.
„Cercetările se desfășoară într-un cadru internațional. Este vorba despre un parteneriat dintre mai multe insituții si universități din Europa. Gazda cercetărilor este Muzeul Județean Mureș, iar partenerul principal este Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Mai avem două universități din Budapesta și una din Berlin partenere”, a mai adăugat acesta.
Modul în care se desfășoară cercetările este mai mult ca o școală de vară, unde studenți arheologi de la aceste universități își pot desfășura practica de specialitate, iar în același timp își pot dezvolta calitățile profesionale chiar la fața locului.
Diana CĂRBUREAN
- Etichete:
- festival roman calugareni
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu