Elevii de 10 la Bacalaureat și Evaluare Națională ai Mureșului vor primi burse din partea statului. Ce sumă li s-a pregătit Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 187 Vizualizări

Elevii de 10 la Bacalaureat și Evaluare Națională ai Mureșului vor primi burse din partea statului. Ce sumă li s-a pregătit

Reprezentanții Ministerului Educației au anunțat că cei 558 de absolvenți ai învățământului gimnazial și liceal care au obținut media 10 la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2023 vor primi stimulente financiare.

Ministerul Educației a publicat miercuri, 9 august, proiectul de hotărâre de Guvern conform căruia toți elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat vor primi stimulente financiare (burse), exact cum s-a întâmplat și în anii trecuți. Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, atât valoarea premiilor cât și numărul elevilor este aproximativ același ca și anul trecut. Însă, anul acesta fondul total de premiere este mai mic față de cel din 2022, căci anul acesta a scăzut numărul absolvenților de clasa aXII-a care au obținut media maximă la Bacalaureat, aceștia primind premii mai mari decât absolvenții de clasa a VIII-a.

„Art. 1. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2023.

Art. 2. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 5.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023”, se arată în proiect.

Premiile vor fi acordate din bugetul Ministerului Educației. Lista beneficiarilor, dar și modalitatea prin care se acordă aceste stimulente urmează să fie stabilită prin ordin al ministrului Educației. „Ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal”, se mai arată în cuprinsul textului.

În 2023 au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat 92 de absolvenți, în timp ce 466 de elevi din sistemul de învățământ gimnazial au absolvit cu notă maximă. Astfel, pentru elevii de clasa a VIII-a se vor acorda stimulente financiare de 932.000 lei, adică 2.000 de lei pentru fiecare, iar pentru clasa a XII-a de 460.000 lei, adică 5.000 de lei per absolvent, potrivit Ministerului Educației.

Lista nominală a beneficiarilor şi modalitatea de acordare a stimulentelor financiare urmează să fie aprobate prin ordin de ministru.

Lorena PINTILIE

Sursă foto: https://ro.depositphotos.com/home.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE