Între ”divertisment” și ”puțină educație” Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 293 Vizualizări

Între ”divertisment” și ”puțină educație”

Marți seara a debutat la Palatul Culturii cea de a XVIII-a ediție a Festivalul Internațional de Chitară ”Harmonia Cordis”. Primul ”șoc”, în sensul cel mai frumos și firesc posibil a fost încă din startul festivalului, mai exact din introducerea făcută de cele două prezentatoare care au spus că „organizatorul principal s-a străduit să surprindă publicul cu un program diversificat, astfel vom avea ocazia de a asculta nu doar concerte cu caracter de divertisment ci și cu un strop de educație muzicală.”.

Cât de fain e să auzi așa ceva în debutul unui eveniment, chiar dacă pare ceva mega banal și firesc. Am ajuns să ne minunăm până și de acest firesc, în loc să savurăm pur și simplu un spectacol, concert sau ce o mai fi el. Dar până la acel moment, se pare că e nevoie în continuare să ne raportăm la aceste lucruri, rarități chiar, la cum evoluează lucrurile pe imensa și darnica scenă a Cântării României.

Foarte bine punctat acest duo, divertisment și educație. Bine ar fi ca și în alte domenii să avem parte de asemenea atenționări, de multe ori e mare nevoie de un îndreptar cât de cât acceptat de toată lumea, altfel se înroșește facebook-ul de atâtea polemici din partea ambelor tabere. Cu înștiințarea făcută din start, măcar știi o treabă, și poți savura mai departe momentul artistic.

E cale lungă și stufoasă să încerci să găsești cauzele care au dus la derapajele înregistrate în ultima vreme, aici mă refer la mult discutatele prestații de la unele evenimente, cel nai elocvent fiind cel de la Untold. Repede au început unii să-și spună părerea, pro sau contra prestației acelui tip, ba că e scandalos de vulgară, ba că a fost o expresie liberă a celui de pe scenă. Problema, dacă o putem numi problemă, se află în cu totul altă parte de cât în perimetrul unui festival. E acolo unde nimeni, sau prea puțini au încercat să găsească un remediu.

Școala, familia, chiar și media, ca să dăm doar câteva din cele mai clasice surse de educație, nu au încercat să atingă acea zonă de unde izvorăște buba, care a ”explodat” pentru unii, ”înflorit” pentru alții, pe Cluj Arena. E acea zonă între divertisment și puțină educație pe care frumos au trasat-o cele două prezentatoare din cadrul Harmonia Cordis. ”Ești ceea ce asculți” spune o vorbă care, dacă e sincer spusă, te plasează undeva între cei doi poli, divertisment și educație. Împreunarea lor continuă să fie un vis care are mult de așteptat să devină realitate. Asta pentru cei mai mulți, mai sunt și câțiva care au reușit să apropie cei doi poli, tot prin educație și cu drag de divertisment. Bravo lor!

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE