VIDEO-INTERVIU: Arta altruismului, predată la Tăureni Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 247 Vizualizări

VIDEO-INTERVIU: Arta altruismului, predată la Tăureni

Oare câți dintre noi cunoaștem sensul moral al cuvântului bogăție? Vorbim despre acea bogăție care nu se măsoară în lucruri materiale pe care le considerăm a fi de preț. Unitatea de măsură a acesteia este fapta bună, făcută din intenția genuină de a fi de folos cuiva și de a crede în binele comun. Omul care întrunește aceste calități este cu adevărat bogat, iar valoarea despre care vorbim este însăși virtutea, cea care nu se poate achiziționa, ea este un mod de a fi, o dogmă care aparține omului altruist. 

Spiritul tradițional autohton, păstrat

Am regăsit toate aceste atribute în munca a două consătene din comuna Tăureni, Anamaria Raică și Amalia Babă, cele care se ocupă cu prelucrarea diferitelor obiecte de artizanat pe care le comercializează apoi în scopuri pur caritabile. Acestea demonstrează o dibăcie aparte în prelucrarea manuală a obiectelor pe care le pun la dispoziția oamenilor pasionați de artizanat. Printre obiectele comercializate, regăsim: pandantive, cocarde, brățări, magneți și altele, toate acestea fiind concepute în spiritul tradițional autohton, cele mai multe fiind realizate cu croșeta sau cu acul de cusut. De unde știm? Știm pentru că le-am întâlnit sâmbătă, 19 august, la Festivalul Câmpiei Mureșene din comuna Tăureni la care am fost invitați, noi, reprezentanții meleagurilor mureșene, să ne prindem în horă și să cinstim valorile pe care le avem și care ne definesc din punct de vedere cultural.

Intenția primară a acestor acte de altruism survine din dorința de a contribui la îmbucățirea instituțiilor bisericești.

„Toți banii pe care îi procurăm din vânzarea acestor obiecte vor fi puși la fondul pentru casa parohială”, a precizat Anamaria Raică, pentru cotidianul Zi de Zi.

A-ți dedica timpul liber confecționării unor obiecte care nu îți aduc profit, ci din contră presupun o finanțare individuală, este gestul care conturează definiția unui om solidar, devotat scopurilor comunității sale: „Săptămânal ne întâlnim la o șezătoare, două-trei ore, unde eu împreună cu alte doamne realizăm aceste obiecte”.

Pe lângă accesorii, un alt produs care au ieșit în evidență au fost păturile pentru bebeluși confecționate prin metoda împletirii, dintr-un material pufos: „Păturile sunt confecționate manual, sunt împletite dintr-o ață specială cu noduri. Fiecare nod în parte este luat ca la andrele. Au dimensiunea perfectă pentru a înfășura un bebeluș. Se pot face la comandă și pentru dimensiuni mai mari. Tehnica este mai nouă, se poate realiza și de o persoană care nu știe să croșeteze, căci trebuie doar să împletești. Procesul de confecționare are și un efect psiho-terapeutic”.

Dacă sunteți interesați de astfel de produse prelucrate manual cu pasiune și atenție de doamnele din localitatea Tăureni, atunci vă invităm să dați o ocheadă pe pagina de socializare deținută de către Anamaria Raicu, care se intitulează Croșeta Anei: „Aici postez poze cu produsele pe care le realizez. Lucrez foarte mult pe partea de jucării pe care le confecționez mai ales din material de bumbac, făcându-le atractive și potrivite pentru cei mici”.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE