Marion Löcker : Dacă lumea ar respecta legea sterilizării obligatorii, doar câinii bătrâni și cazurile de urgență ar fi în adăposturi Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 681 Vizualizări

Marion Löcker : Dacă lumea ar respecta legea sterilizării obligatorii, doar câinii bătrâni și cazurile de urgență ar fi în adăposturi

Marion Löcker președintele Asociaţiei „Robin Hood” din Austria, vine regulat în  România, încă din perioada  anilor 90, ajută adăposturile de câini comunitari din Reghin, atât cel al primăriei, cât și cel privat  al Fundației Fiducia. Organizează campanii de adopții și de sterilizare gratuită pentru persoanele care nu pot susține financiar această intervenție. Animalele au nevoie de protecția noastră, dar și de provocarea la schimbări și îmbunătățiri politice, consideră Marion Löcker. Au nevoie de hrană, dar și de socializare, pentru a se obișnui cu sunetele înalte, mulțimile și traficul aglomerat. În adăpost există sute de câini care speră să fie adoptați și să trăiască în mijlocul unei familii. Animalele sunt oferite în adopție cu vaccinuri la zi, iar cățeii pui sau adulți se pot adapta foarte ușor unei vieți de familie. Și pentru că mureșenii o pot întâlni pe Marion Löcker și la jumătatea lunii acesteia, am aflat mai multe detalii despre vizita la noi.

Cu ce ​​planuri veniți în România în luna septembrie?

Voi lucra cu câinii din adăpost, avem în adăpostul Primariei municipalității Reghin și în adăpostul privat Fiducia 370 de câini. Este necesar să socializezi cu ei, să te plimbi cu ei și să-i ajuți să capete experiență cu oamenii din jur, să nu fie timizi, anxioși.

Totodată, planificăm cu ambulanța noastră mobilă câteva campanii de sterilizare în satele din jurul Reghinului. Robin Hood vizitează și școli pentru a ține prelegeri despre bunăstarea animalelor. Dorim să organizăm o zi publică în adăpost unde oamenii să poată vizita câinii noștri drăguți.

Veniți în țara noastră încă din anii 90. Există o evoluție în relația românilor cu animalele abandonate?

Da, cu siguranță. Comparativ cu ani în urmă, din in ce în ce mai mulți oameni se răzgândesc și iau un câine din adăpost. Dar tot nu este suficient, oamenii nu ar trebui să cumpere un câine cu pedigree, ci să ne viziteze adăpostul și să arunce o privire ce câini drăguți avem. Văd, de asemenea, tot mai mulți oameni cărora le plac animalele, dar nu suficient pentru a se implica în îngrijirea lor.

România nu mai are atât de mulți câini fără stăpân, dar oamenii nu respectă legea de sterilizare obligatorie a câinelui. Motiv pentru care aceștia fac pui, probabil unul este reținut și crecut, iar restul sunt duși la adăpost sau aruncați în stradă… nu este corect. Dacă oamenii ar respecta legea, în sfârșit nu am avea atât de mulți câini în adăpost.

Cum a reușit Austria să rezolve problema câinilor fără stăpân?

Nu avem câini fără stăpân, dar avem o mulțime de pisici fără stăpân. Este exact aceeași problemă ca în România cu câinii, avem o lege care prevede castrarea pisicilor, dar mulți nu respectă această lege, mai ales fermierii. Ei lasă pisicile să fugă sau chiar le omoară. Avem multe pisici care au de fapt un proprietar, dar proprietarul neagă că este proprietarul pisicilor și trebuie să oferim campanii gratuite de castrare… aceeași problemă, Austria nu este chiar mai bună în acest caz.

Sunt legile mai stricte în Austria sau oamenii le respectă fără tocmeală?

Avem legi stricte pe hârtie, dar o adevărată problemă în execuție, autorităților nu le pasă atât de mult cât ar fi necesar și sancțiunile sunt prea mici. Noi ONG-urile facem o mulțime de sesizări la poliție, dar de foarte multe ori fără un efect real. Comparativ cu România, Austria nu are poliție pentru animale, așa că, uneori, cred că România este chiar mai departe decât Austria. Singura problemă este că trebuie să obligăm oamenii să respecte legea. Am ajuta oricând oamenii cu mai puțini bani să-și castreze câinele.

Câți câini din România au fost adoptați în Austria?

Chiar nu pot să răspund corect, lucrez de atâția ani aici, cred că trebuie să fie câteva mii. E foarte importantă aplicarea legii, campanii de sterilizare gratuită, educația în rândul copiilor și organizarea a cât mai multe evenimente Zilele porților deschise în adăpost, pentru a le arăta oamenilor câinii noștri frumoși.

Care este soluția pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân?

După cum am menționat, aproape că nu mai există câini vagabonzi. Problema este că nu au casă, familie. Oamenii aruncă puii pe străzi sau în păduri sau îi aduc la adăpost. Dacă toată lumea ar urma legea castrării obligatorii, am avea doar un număr mic de câini în adăpost, cum ar fi câini bătrâni și cazurile de urgență. Acest lucru este foarte important și pentru Primărie, deoarece se plâng tot timpul de costurile mari ale administrării unui adăpost.

Așa că trebuie să ne concentrăm asupra acestui lucru, tot cu ajutorul presei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE