Teatrul ”Ariel”, triplu prilej de sărbătoare Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 279 Vizualizări

Teatrul ”Ariel”, triplu prilej de sărbătoare

Joi, 21 septembrie, a reprezentat o zi plină de evenimente pentru Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” din Târgu Mureș, ziua fiind încununată de trei sărbători dedicate conducerii teatrului și spectatorilor. Deschiderii stagiunii 2023 – 2024 i s-au adăugat atât aniversarea a 60 de ani de la înființarea secției române a teatrului, cât și anunțarea premierei spectacolului „Mieunături urbane” de Ana Gabriela Cadariu, în regia Olgăi Macrinici.

„Este o zi foarte specială pentru noi și vreau să mulțumesc tuturor colegilor care sunt aici – asta înseamnă, trupa română, care împlinește 60 de ani, trupa maghiară, care debutează săptămâna viitoare în data de 1 octombrie cu premiera stagiunii numărul 75. Suntem împreună de foarte multă vreme și mă simt foarte onorat că pot să vă vorbesc de aici, de pe scenă. Suntem alături de trupa română și de tot teatrul pentru că, împreună, de foarte multă vreme, sărbătorim fiecare zi de muncă pentru bucuria copiilor, a publicului”, a declarat Gavril Cadariu, managerul Teatrului „Ariel”.

Debutul unei noi stagiuni 

Sărbătoare zilei de joi a fost prilejuită și de începerea unei noi stagiuni prin intermediul premierei spectacolului „Mieunături urbane”, care va avea loc vineri, 22 septembrie, de la ora 16.30, sub deviza egalității de șanse oferite tuturor spectatorilor.

„Este un spectacol cu animale, interpretat în limbajul semnelor. Avem o colaborare cu Asociația Surzilor, filiala Târgu Mureș, și este o premieră atât personală, cât și pentru teatru. Am ținut foarte mult să avem acest element de spectacol, bineînțeles pentru că ne dorim cu toții să integrăm toate felurile de public care există. În același timp, este o provocare pentru mine, din punct de vedere artisic, să lucrez cu acest limbaj și să văd cum aș putea să integrez această limbă într-un spectacol de teatru. Acest proiect m-a ajutat foarte mult, având în vedere că avem mai multe limbi care se vorbesc în el – avem pisici, căței și alte animale și folosim și limbajul semnelor, tocmai în ideea de a integra toți copiii și toți adulții care îi însoțesc la spectacole”, a declarat Olga Macrinici.

Noi proiecte

Managerul teatrului a anunțat câteva proiecte pentru această stagiune dedicate audienței, printre care un proiect european – primul proiect din finanțări europene al teatrului – coordonat de Alina Nelega, consultant artistic.

„Este vorba despre un proiect numit „Playground”, care merge pe aceeași linie a incluziunii de care vorbea Olga Macrinici și cred că este semnificativ și e bazat pe promovarea dramaturgiei noi, a autorilor dramatici care nu au aceleași șanse cu cei care merg pe standarde, pe liniile convenționale. Partenerii în acest proiect sunt organizații din Italia, Franța, Serbia, Polonia și noi, Teatrul „Ariel” din Târgu Mureș. Proiectul se va întinde pe doi ani și constă în ateliere, în dezvoltare de texte, traduceri și, probabil ce va urma de aici, sperăm noi, cel puțin o producție. El se adresează în principal adolescenților, acelui segment de teatru care este complementar activităților pentru copii ale teatrului și sper ca să le facă plăcere să participe la acest proiect colegii noștri de la ambele grupe. Poate vom reuși să dezvoltăm și peste doi ani aceste direcții care mi se par foarte importante”, a declarat Alina Nelega.

Un alt proiect de suflet al managerului teatrului este reprezentat de prezența lui Gigi Căciuleanu, care va aduce o nouă producție ce va uni ambele trupe ale teatrului.

Trupa română, 60 de ani de existență

Mariana Iordache, actriță, dar și secretar, a creat o broșură retrospectivă cu acest prilej.

„Sunt cu adevărat mândră de broșură. Mă bucur că secția română a reușit să împlinească 60 de ani. Îi doresc mulți, mulți ani de aici înainte. Am făcut această broșură în memoria unor colegi care nu mai sunt și pentru a mulțumi colegilor actuali și le doresc multe realizări de aici înainte”, a transmis Mariana Iordache.

Alexandra BORDAȘ

Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE