Polițiștii mureșeni de Ziua internaţională a nonviolenţei Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 225 Vizualizări

Polițiștii mureșeni de Ziua internaţională a nonviolenţei

Ce nu te omoară, te face mai puternică, zic unii, dar acesta este unul dintre cele mai înșelătoare mituri atunci când vorbim despre trauma provocată de violența domestică. Nu te omoară, dar te lasă cu o răni adânci și cu mecanisme de supraviețuire care cer timp și răbdare până să fie vindecate, integrate, procesate. Abuzul fizic, sexual, emoțional, violența în familie și între parteneri constituie experiențe traumatizante complexe, repetate, multiple și prelungite. Cu atât mai grav este atunci când agresorii sunt prieteni apropiați sau chiar rude, oameni cărora le-am atribuit rolul de a avea grijă de noi, de a ne iubi, de a ne proteja. În a doua zi a lunii octombrie este celebrată non-violenţa.

Unde primește ajutor victima?, ne spune Coordonatorul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, comisar șef de poliţie Pîncă Gabriela, pentru că polițiștii mureșeni au pe tot parcursul anului o serie de activități care promovează o educație permanentă în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolență și pace.

Atunci când o femeie este supusă violenței, unde poate să se adreseze?

Atunci când o persoană este victima violenței de orice fel, sunt alături de victimă

Poliţia – tel. 112

Unitatea de primiri urgenţe SMURD – tel. 0265/210110

Institutul de Medicină Legală – tel. 0265/215240 pentru eliberarea uni certificat medico-legal care atestă leziunile suferite;

Direcţia Generală Pentru Protecţia Drepturilor Copilului (Tg-Mureş, str. Trebely, nr.7, tel. 0265/210658, e-mail: monitorizare@rdslink.ro);

Centrul de Prevenire şi Combatere a Violenţei în Familie (Tg-Mureş, str. Moldovei, nr. 1, tel. 0265/255931 – oferă consiliere psihologică şi juridică, asistenţă socială, adăpost de urgenţă);

Centru de Consiliere pentru Copil şi Familie (Tg-Mureş, str. Trebely, nr.7, tel. 0265/251101 – evaluare şi consiliere psihologică, evaluare şi asistenţă socială).

De ce, credeți, că de cele mai multe ori, femeile agresate de către partener nu apelează după ajutor?

Violența în familie, relațiile de familie sunt un subiect delicat, aparte și în privința criminalității. Motivele pentru care unele victime nu solicită ajutor sau o fac după o perioadă îndelungată de relație abuzivă, sunt multiple. Un răspuns mai corect ar da un psiholog. Din perspectiva poliției motivele ar fi lipsa de informare cu privire la faptul că există servicii specializate, chiar dacă ele nu sunt cele polițienești, apoi educația, modelul familiar. În plus, faptul că tolerăm foarte mult violența, faptul că uneori încă se mai ia în derâdere acest subiect descurajează victima, mai apoi reacția familiei, lipsa de suport și de ce nu?!, uneori chiar îndemnul de a rămâne în acea familie, pentru că asta se întâmplă în multe cazuri. Apoi, mai există situații în care victima, de frică, nu dorește să facă demersuri, însă vorbim și despre cazuri în care victimele sunt părinții, agresorii sunt copiii și destul de multe persoane care au și tulburări de comportament sau probleme de ordin psihiatric. În aceste situații e de înțeles, greutatea de a lua o decizie până la urmă împotriva copilului sau fratelui sau părintelui tău. Nu este atât de simplu cum pare când e vorba despre relații de familie, să iei decizii care îl afectează și pe celălalt, față de care sentimentele în general sunt amestecate. Dar vorbim și despre o frică, o frică de a nu agrava lucrurile. Și asta vine, poate, și din amenințările agresorului, dar și din necunoașterea existenței instrumentelor reale de protecție la această oră și până la urmă posibilitatea de a fi îndepărtat agresorul din imediata apropiere a victimei.

Despre ce instrumente vorbiți?

Vorbim despre două instrumente, ordinul de protecție pe care îl emite instanța de judecată pe o perioadă mai îndelungată de timp și ordinul de protecție provizoriu, un instrument foarte important la îndemâna polițistului atunci când vorbim despre o situație de risc iminent pentru victimă. Ordinul de protecție provizoriu, care se poate emite pentru 5 zile și care poate presupune îndepărtarea imediată a agresorului de victimă, este o măsură reală de protecție, dar care se emite doar atunci când victima este de acord cu acest lucru. Nu pot fi luate măsuri de protecție împotriva voinței victimei.

În ce condiții se montează brățările și, când se aplică acest sistem?

În cazul în care se emite ordinul de protecție, brățările de monitorizare vin în ajutorul poliției, pentru că acționează imediat și văd în timp real când agresorul se apropie de victimă. Un telefon mobil este înmânat agresorului, care are montat un sistem de urmărire şi pe care agresorul este obligat să îl poarte, încărcat, asupra lui, în caz contrat declanşându-se alarma, un al doilea telefon este înmânat persoanei care este protejată, care va avea de asemenea obligaţia de a-l purta asupra sa. Concret, dacă individul se apropie din nou de victimă dispozitivul declanşează o alertă, atât în dispeceratul poliţiei, cât şi pe telefonul victimei.

Victime ale violenței în familie sunt doar femei sau și bărbați? Ce spun statisticile Inspectoratului de Poliție Mureș?

În ceea ce privește victimele violenței domestice, da, marea majoritatea sunt femei până în 65%, însă există și un procent destul de important, de aproape 18% de victime de sex masculin. Din cei aproape 20% de victime minori, ușor mai mult de jumătate sunt minori de genul masculin. Așadar, nu vorbim doar de victime femei, însă trebuie să avem în vedere că violența domestică nu presupune doar violența în cuplu, ci presupune și violența asupra minorilor, asupra părinților, violența între frați, în cea mai mare parte.

Un mesaj pentru victimele violenței în familie.

Mesajul pentru victimele violenței domestice este unul de susținere. Știm că nu este ușor să iei decizii atunci când persoanele care s-ar presupune că sunt apropiate, devin abuzatori. Nu este ușor să iei decizii care ar putea să-i înlăture din locuință sau să poarte o brățară, însă fiecare trebuie să se gândească că o relație abuzivă nu se va termina decât atunci când agresorul își asumă comportamentul și încearcă să îl schimbe, ceea ce se întâmplă foarte rar. O relație abuzivă crește în intensitate, iar copiii sunt foarte afectați. Fie că uneori se vede, alteori nu. La rândul lor, există mari șanse ca să devină agresori sau să-și aleagă parteneri agresori. De asemenea, mesajul este și pentru comunitate. Trebuie să fim atenți la exemplul pe care-l oferim copiilor și la modul în care îi educăm, pentru ce relații îi educăm. Comunitatea, mentalitățile, percepția noastră, afirmațiile pe care le facem, atitudinea pe care o avem, toate acestea pot să încurajeze sau să descurajeze o victimă să încerce să iasă din relația abuzivă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE