VIDEO, FOTO: Brandul comunei Batoș, cinstit cum se cuvine la Sărbătoarea Mărului Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 193 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Brandul comunei Batoș, cinstit cum se cuvine la Sărbătoarea Mărului

Primăria și Consiliu Local al comunei Batoș, împreună cu Grupul Producătorilor și Fermierilor din Batoș, au cinstit tradiția care spune că la finele celei de a doua săptămâni din luna octombrie are loc la Batoș tradiționala Sărbătoare a Mărului. Nu a făcut excepție nici anul 2023 care a consemnat în perioada 7-8 octombrie ediția cu numărul XX a Sărbătorii Mărului.

„Iată că ne ne întâlnim la o nouă ediție a Sărbătorii Mărului și nu la una oricare, ci la cea de-a 20-a ediție. Ca și la prima ediție organizată de mine, spun și susțin în continuare faptul că această manifestare mult așteptată de către dumneavoastră, în fiecare an, pe lângă faptul că oferă momente de bucurie, de petrecere, este necesară pentru a promova atât produsele noastre locale cât și producătorii noștri. Sigur, de-a lungul anilor această manifestare a început așa mai timid, mai modest, în aceeași curte, care în prezent se desfășoară pe parcursul a două zile cuprinzând diverse activități. Se cuvine să amintim și totodată să mulțumim a celor care de-a lungul timpului au susținut și au organizat acest eveniment. Aș începe cu domnul primar Rășcan Mușat, cu domnul primar Ilie Hărșan care nu se mai află printre noi, pe viceprimarul Vizi Ioan, viceprimarul Ioan Gliga, pe domnul Ionel Câmpean, pe domnul Banciu, aparatului primăriei, consiliilor locale ale comunei Batoș, familiei domnului Biriș Ioan de la Uila, grupurilor folclorice din comuna Batoș, și mulți alți factori care s-au implicat în organizarea acestei sărbători. Celor care le mulțumesc cel mai mult sunt fermierii, agricultorii și truditorii pământului din comuna Batoș. Fără ei nu am fi putut organiza o astfel de sărbătoare”, a spus primarul Dinu Cotoi, în deschiderea oficială a sărbătorii.

Respect seniorilor, felicitări elevilor!

 Deschiderea oficială a Sărbători Mărului  a prilejuit și un moment de recunoștință adus cuplurilor care în acest an au serbat o jumătate de secol de conviețuire în cadru momentului „Nunta de Aur. Au primit aplauze la scenă deschisă familiile Ungvari Iosif și Rozalia, Crăciun Gheorghe și Varvara, Szabo Pavel și Ileana, Gabor Vasile și Maria, Curtian Ioan și Mărioara. O diplomă specială a fost acordată familiei Șandru Ioan și Viorica care în acest an au împlinit 60 de ani de căsnicie.

A urmat premierea elevilor cu media 10 din comuna Batoș, Abos Ferenc Andrei, Bâta Valeriu Marian, Teslovan Mădălina Ionela și Lepădat Carla Adelina.

Salutul oficialităților

La tradiționala sărbătoare a comunei Batoș au onorat cu prezența conducerea județului reprezentată prin prefectul Ciprian Dobre, viceprefectul Vasile Oprea precum și parlamentarii Dumitrița Gliga și Kolcsár Károly. Cu toții au subliniat importanța păstrării tradițiilor zonei, cu precădere cea a Mărului de Batoș. „Sunt puține locuri în județul Mureș în care te duci cu atâta drag. Cred că această sărbătoare a mărului de la Batoș este una dintre cele mai autentice din județul Mureș. S-a spus aici că la Batoș, după mai multe secole în care aici au locuit sașii, la Batoș nu existau tradiții. Dumneavoastră nu aveați nevoie de o tradiție mai bună și mai frumoasă decât munca pe care o faceți. Sunteți cei care ați reușit ca oriunde în județul Mureș și chiar în România, prin ceea ce faceți, să se audă de Batoș, ca despre o regiune vedetă. Oriunde România spui de Batoș se va spune clar că este județul Mureș. Mai degrabă lumea în țară știe de Batoș, nu de județul Mureș”, a spus Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș.

„Iubesc această zonă, iubesc Valea Luțului, vă iubesc pe dumneavoastră dragi locuitor, având în spate o sumedenie de motive. Unul este acela că părinții mei locuiesc în localitatea Dedrad, iar fratele meu a fost mulți ani preot în localitatea Goreni. De mic veneam la rude în această zonă, veneam în practică la cules de mere aici, în zona și cu drag îmi aduc aminte de acele frumoase clipe când eram elevi și eram în practică aici. Trebuie să fiți mândri cu această zonă, cu această comună, de faptul că sunteți oameni harnici, oameni muncitori, creștini, care v-ați păstrat tradițiile și le duceți mai departe cu demnitate”, a precizat Vasile Oprea, subprefect.

„În primul rând vreau să felicit Primăria comunei Batoș, în frunte cu domnul primar Dumitru Dinu Cotoi, Consiliul Local Batoș, organizatorii acestui eveniment și pe toți participanții, pentru că prin prezența lor aici, zic eu, aducem un omagiu mărului de Batoș în mod special. Vreau să felicit fermierii și toți producătorii care sunt astăzi prezenți, pentru că practic, ceea ce noi putem gusta și cumpăra astăzi și în fiecare an nu este altceva decât rodul muncii și al priceperii domniilor lor. Pe de altă parte, să știți că avem multe produse românești cu care ne putem mândri și pentru care merită să ne implicăm și să le promovăm și printre acestea la nivel național este într-adevăr Mărul de Batoș”, a menționat Dumitrița Gliga, deputat PSD.

„În primul rând, aș vrea să felicit cuplurile care mai bine de 50 de ani trăiesc împreună și care au fost premiate la această sărbătoare. În ziua de azi ei reprezintă un exemplu pentru noi toți, exact cum spune și domnul primar, ei sunt dovada că atunci când lucrurile care nu merg într-o familie, este bine să încercăm să reparăm, nu aruncăm. Așa este și cu căsnicie, dacă nu merge să încercăm să o reparăm, nicidecum să renunțăm la ea”, a transmis Kolcsár Károly, deputat UDMR.

Rod bogat, program artistic pe cinste

Sărbătoarea Mărului de la Batoș s-a dovedit și în acest an una extrem de generoasă în ce privește rodul toamnei oferit cu generozitate de producătorii locali, merele fiind și în acest an vedetele sărbătorii.

Ofertă bogată a fost și în ce privește programul artistic al Sărbătorii Mărului asigurat de grupurile folclorice „Dedrețeana”, „Dăscălițele”, „Plaiurile Luțului”, „Floare de Cireș”, „Hodăceana”, formațiile de dansuri a Școlii Gimnaziale Batoș, „Rosen Kranz” din Batoș, formația de dansuri maghiare din Filpișul Mic, formația de dansuri țigănești din Sărmașu de Câmpie, soliștii Ovidiu Purdea-Someș, Petre Petruse, Florina Oprea, Doru Pop. Programul artistic a fost completat de recitalurile susținute de Florin Vos, Mario Cotoi, Alexandru Pintican și Mircea Vintilă.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE