Protopopul Galaction Șagău evocat la Reghin Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 213 Vizualizări

Protopopul Galaction Șagău evocat la Reghin

Biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Reghin a găzduit duminică, 22 octombrie lansarea cărții cu titlul „Protopopul Ortodox Român al Reghinului, Galaction Șagău (1843-1914) – potecă de fapte. Culegere de documente”, ediție semnată, alcătuită și îngrijită de Milandolina-Beatrice Dobozi.  Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Intermedia Group din Târgu-Mureș, cu sprijinul financiar al Protopopiatului Ortodox Român Reghin, informează www.reintregirea.ro.

Evenimentul a fost moderat de către prof. dr. Florin Bengean, directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin.

Printre cei care au luat cuvântul s-au  numărat părintele protopop Valentin Vârva, în calitate de gazdă, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, prof. univ. dr. Liviu Boar, fost dierector al Arhivelor Județene Mureș, părintele Teodor Beldean, fost protopop al Reghinului și nu în ultimul rând, autoarea lucrării, Milandolina-Beatrice Dobozi.

Seria celor care au subliniat importanța celui care a fost părintele protopop Galaction Șagău a fost întregită de avocat Stelian Doru Catană, președintele despărțământului Reghin al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) și ec. Maria Precup, fost primar al municipiului Reghin.

Despre Galaction Șagău

Protopopul Galaction Șagău s-a născut la data de 20 martie 1843, în localitatea Idicel, județul Mureș. S-a dovedit a fi un elev sârguincios încă din clasele gimnaziale, calificativul primit în toți anii fiind cel de „Prima cu Eminenția”. În perioada 1866-1869, a studiat la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu, remarcându-se prin rezultatele deosebite și prin conduita morală de excepție. A fost hirotonit întru preot în toamna anului 1869, de către Mitropolitul Andrei Șaguna, ocupând întru început postul de preot-capelan în localitatea Idicel. La scurt timp, a fost ales în funcția de notar al Oficiului protopopesc, după care a devenit protopop al Reghinului. De numele protoiereului Galaction Șagău se leagă edificarea bisericii „Înălțarea Domnului”, întâiul locaș de cult ortodox din centrul istoric al Reghinului. Ulterior, acesta a transferat sediul protopopiatului în vecinătatea noii biserici. La anul 1910, a fost ales asesor consistorial în senatul arhidiecezan de la Sibiu.

Sursă foto: Facebook Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

(A. Z.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE