Radu Țuculescu & „Luna gheboasă” poposesc la Gemma Book Café Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 176 Vizualizări

Radu Țuculescu & „Luna gheboasă” poposesc la Gemma Book Café

Editura pentru Artă și Literatură împreună cu Gemma Book Café din Târgu Mureș (strada Bolyai nr. 10) vă invită vineri, 27 octombrie, ora 17 la un eveniment cu totul special, lansarea cărții „Luna gheboasă” semnată de scriitorul Radu Țuculescu.

„Luna gheboasă” este, de fapt, o reeditare a volumului de proză scurtă „Cuptorul cu microunde”, apărut în 1995 la editura Dacia din Cluj-Napoca. Este singura carte scrisă cap-coadă în Elveția, în perioada în care am beneficiat de o bursă de creație. Cartea este foarte mult influențată de H. P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, scriitori pe care i-am citit foarte mult în acea perioadă și care m-au influențat cumva în ce privește povestirile din volumul ”Cuptorul cu microunde”. La momentul apariției în 1995, cartea s-a bucurat de succes la Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) de la Cluj. A fost primul festival internațional de carte după Revoluție organizat la Cluj care-l avea în frunte pe marele critic Mircea Zaciu. „Cuptorul cu microunde” a luat premiul ”Cartea anului” pentru proză scurtă. Apoi, în 2008 cartea a apărut la Viena (Der Mikrowellenherd, Editura Milo) în traducerea lui Zorin Diaconescu și s-a bucurat de un real succes în spațiul german. De aici și recenziile favorabile apărute în presa importantă din Germania, mai puțin cea din România care nu a pomenit mai nimic despre această carte. În 2023 cartea a fost reeditată în România de Editura pentru Artă și Literatură (Colecția Violet) cu titlul „Luna gheboasă”, spune scriitorul Radu Țuculescu.

11 povestiri dintr-un bloc post-comunist

„Luna gheboasă” conține 11 povesti aparent fără legătură. E, dacă vreți, romanul unui bloc din perioada post-comunism, cu teamă, cu teroare, ca și cum Stephen King s-ar fi mutat într-un bloc comunist după cum afirmă cei de la Frankfurter Allgemeine Zeitung. Blocul este din Cluj, situat pe malul Someșului. Și această carte păstrează acea doză de real, foarte multe din întâmplările redate în carte sunt reale. Cartea conține elemente de fantastic, de horror, dar care redă exact momentele din aceste vremuri. Una din povestiri este despre Revoluție care a făcut o foarte mare impresie în Occident, redeschiderea studioului TVR de la Cluj cu tot ce s-a întâmplat acolo, cu tot felul de căpitani suspecți și alte personaje. Toate întâmplările din această carte se petrec în acest bloc, toate personajele locuiesc în acest bloc, iar la final, se adună în pivnița blocului pe care criticii au comparat-o cu Infernul, Coborârea lui Dante, deoarece toți cei morți apar în pivniță la final”, spune Radu Țuculescu.

Oaspeți dragi

Alături de  scriitorul Radu Țuculescu, lansarea de vineri va avea parte și de câțiva invitați speciali, Smaranda Enache, criticul Al. Cistelecan și scriitoarea Violeta Borzea care, alături de autorul cărții vor desluși celor prezenți dedesubturi, esențe și multe alte mistere din spatele volumului „Luna Gheboasă”.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE