FOTOREPORTAJ. Onor veteranilor din teatrele de operații, la Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 261 Vizualizări

FOTOREPORTAJ. Onor veteranilor din teatrele de operații, la Târgu Mureș

Ziua Veternilor din Teatrele de Operații, marcată la data de 11 noiembrie, a prilejuit la Târgu Mureș o festivitate solemnă în onoarea oștenilor din detașmentele de luptă, create în cadrul parteneriatului militar strategic nord-atlantic. Festivitatea a fost încărcată de pioșenie, în memoria militarilor care s-au jertit departe de casă, în misiunile unde datoria le-a fost literă de lege. 

Ziua de sâmbătă, care se anunța ploioasă, a învins norii, înseninâd esplanada Cimitirului Eroilor din Târgu Mureș, unde numeroase oficialități administrative și militare s-au reunit în semn de solidaritate cu veteranii și au participat la ceremonialele religios și militar. 

Pioasă aducere aminte pentru eroi

Garda Militară de Onoare a primit salutul prefectului Ciprian Dobre și al comandantului Garnizoanei Târgu Mureș, colonel Gabriel Ovidiu Ursachi, iar manifestările aniversare au debutat cu intonarea Imnului Național al României. Un moment de reculegere a fost păstrat de asistență în memoria militarilor căzuți la datorie, urmând slujba religioasă de pomenire a oștenilor, oficiată de preotul militar Ioan Șimon, cuvinte de laudă și de pioasă aducere aminte răsunând peste locul unde își duc somnul de veci ostașii români.

Șirul alocuțiunilor a fost deschis de plt. adj. Mihai Florin Ilaș, președintele filialei mureșene a Asociației Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități, AMVVD, domnia sa evocând însemnătatea zilei în cuvinte închinate celor care au îmbrăcat uniforma militară asumându-și, cu curaj, orice grea înfruntare în misiunile în care datoria îi cheamă. De asemenea, a menționat preocuparea constantă a asociației pentru a înființa un sediu, un spațiu familiar destinat veteranilor români invalizi de război, veterani care se bucură permanent de sprijinul camarazilor. 

La Târgu Mureș, s-a precizat, sunt în desfășurare și formalitățile legale pentru înălțarea, în perimetrul Cimitirului Eroilor, a unui monument închinat luptătorilor în teatrele de operații. 

În încheierea alocuțiunii sale, plt. adj. Mihai Florin Ilaș a înmânat o diplomă aniversară militarului Bogdan Covaci care, împreună cu echipa de minifotbal a României a cucerit trofeul competiției mondiale desfășurate recent. 

Prefectul Ciprian Dobre a felicitat veteranii exprimându-și încrederea în viitorul sigur al României în contextul actual al conflictelor armate, datorită dăruirii, abnegației și spiritului de sacrificiu care a caracterizat dintotdeauna oștirea română. Momente istorice care nu trebuie nicicând uitate și același curaj al militarilor, care permanent asigură siguranța internă și integritatea țării, au fost subliniate de către șeful administrației mureșene. 

Comandantul Garnizoanei Militare Târgu Mureș, colonel Gabriel Ovidiu Ursachi, a dat citire ordinului de zi al Ministerului Apărării Naționale în zi aniversară și a evocat sacrificiul ostașilor pieriți, în zonele de conflict unde Armata Română a răspuns prezent chemării la luptă. 

In Memoriam Tiberius-Marcel Petre

În acordurile Marșului Eroilor, au depus coroane de flori la mormântul eroului maior (post mortem) Tiberius-Marcel Petre căzut în Afganistan, mormânt străjuit de camarazi în uniformă și cu arma la piept, reprezentanții Asociației Militarilor Veterani AMVVD, prefectul Ciprian Dobre, reprezentanți ai Consiliului Județean Mureș și ai Garnizoanei Târgu Mureș. 

Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea, sub Drapelul de Luptă, a Gărzii Militare formată din ostași ai Batalionului ”Horia, Cloșca si Crișan” și detașamentul viitorilor medici militari. 

Alături de veteranii aniversați, au fost prezenți și devotați rezerviști, activi în organizații dedicate memoriei eroilor si faptelor lor vitejești: președintele Asociației Veteranilor de Război și al Asociației rezerviștilor mureșeni, gl. mr. (r) Gheorghe Popa, mereu implicat în istoria de ieri și de azi a județului nostru, col. (r) Ispas Todea, care se află în fruntea Clubului Tanchiștilor și îi reunește pe toți cei care și-au urmat cariera militară sub fascinanta armă a blindatelor, cpt. (r) Adrian Șimon și mr. (r) Vasile Gorea aflați la conducerea filialei Mureș a Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, organizația mereu de strajă pentru ca pilda sacrificiului eroilor pe câmpul de onoare, pe altarul patriei păstrate în granițele sale, să rămână gloria și moștenirea de căpătâi a generațiilor viitoare. 

Înainte ca liniștea să se reașeze la căpătâiul eroilor în cimitirul târgumureșean, din nou preotul militar Ioan Șimon a oficiat o slujbă de pomenire la locul de veci al eroului Tiberius-Marcel Petre, în prezența familiei eroului și ostașilor Garnizoanei Târgu Mureș. Plecat pe drumul uneori fără întoarcere, ostașul mureșean și-a pierdut viața în Afganistan, în timp ce se afla cu colegii săi în misiune de intervenție rapidă, ajutând o altă patrulă, atacată de insurgenți.

La mulți ani veterani, cinste eroilor nemuritori! 

Lia VINȚELER, 

Asociația Cultul Eroilor Filiala Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE