Lucrările de la Turnul cu Ceas din Cetatea Sighișoara se apropie de final Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 283 Vizualizări

Lucrările de la Turnul cu Ceas din Cetatea Sighișoara se apropie de final

Primarul municipiului Sighişoara, Iulian Sîrbu, a anunţat marţi că lucrările de consolidare a acoperişului Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală sunt aproape de finalizare, urmând ca anul viitor să fie înlocuite ţigla specială şi învelitoarea de tablă.

În acest an am început lucrări ample pentru înlocuirea tuturor grinzilor care puneau în pericol Turnul cu Ceas şi, bineînţeles, siguranţa trecătorilor, locuitorilor, turiştilor şi a elevilor din Cetatea Medievală. Este un lucru foarte important, pentru că o lucrare de asemenea anvergură nu a mai fost făcută de circa 130 de ani. Cu toate că aceste lucrări nu se văd la exteriorul acoperişului, sunt lucrări de care era nevoie pentru că, aşa cum bine vedeţi, discutăm despre grinzi putrezite. Şi mă bucur să vă spun că suntem deja în proporţie de 80% gata cu această lucrare. Urmează ca o nouă lucrare să înceapă de anul viitor, prin care vom înlocui ţigla şi vom reface modelul original de pe acoperiş şi cu intervenţii la tablă”, a precizat primarul Iulian Sîrbu într-o postare pe Facebook.

Am depăşit 80% din procentul lucrărilor, înlocuim practic toate grinzile putrezite şi care erau un pericol. Anul viitor avem în plan să intrăm cu o lucrare nouă pentru ţiglelor pe specific, cu refacerea întregului model pe toate cele patru laturi şi înlocuirea tablei pentru că şi tabla de pe turn şi turnuleţe necesită deja intervenţie”, a mai explicat edilul.

568.503 de lei din bugetul local pentru renovarea Turnului cu Ceas

Lucrările de restaurare la acoperişul Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală au început în luna mai a acestui an, după 129 de ani de la ultima intervenţie, acesta fiind simbolul oraşului şi principalul obiectiv turistic, despre care există însemnări că a fost reparat în 1678, 1788, iar ultima dată în 1894. În luna ianuarie 2023 a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Restaurare acoperiş Turnul cu Ceas”, cu o valoare de 568.503,63 lei din bugetul local, potrivit Agerpres.

Turnul cu Ceas are o înălţime de 64 de metri, acoperişul fiind mai înalt decât turnul propriu-zis, iar deasupra bilei aurite există un cocoş cu rol de giruetă astronomică, care îşi mişcă cu exactitate poziţia în funcţie de vreme: atunci când este îndreptat spre oraşul de jos, va fi vreme bună, iar când se întoarce spre cetate, va ploua.

Turnul cu Ceas este principala poartă de intrare în Cetatea Sighişoarei, atestată documentar într-un act emis de Papa Bonifaciu în 1298, dar există unii cronicari care arată că aceasta era locuită din anul 1191.

(L.P.)

Sursa foto: Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE