- redactia
- 0 comentarii
- 717 Vizualizări
Grevă la Mureș: Angajații DSP își cer drepturile
16 noiembrie 2023Salariaţii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş s-au alăturat, joi, 16 noiembrie, DSP-urilor din ţară pentru a protesta zilnic, între orele 09:00 şi 11:00, până la soluţionarea revendicărilor de natură salarială, acuzând un tratament salarial discriminatoriu faţă de alte instituţii, cum ar fi Casele de Asigurări de Sănătate.
„În prezent nivelul salariilor din Direcţiile de Sănătate Publică este sub media salariului brut pe economie. Din anul 2018 nu au mai fost acordate majorări salariale nici în contextul inflaţiei, ceea ce a condus la scăderea puterii de cumpărare cu 24,95% şi, implicit, a calităţii vieţii. Prin adoptarea Legii privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, s-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate judeţene să beneficieze de salariu şi celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcţiilor din aparatul de lucru al Guvernului şi astfel, au fost create discrepanţe semnificative între nivelurile salariale din Direcţiile de Sănătate Publică şi cele din Casele de Asigurări de Sănătate. Prin acest tratament salarial diferenţiat este încălcat principiul egalităţii în drepturi, principiul echităţii, iar angajaţii direcţiilor de sănătate publică sunt discriminaţi, fără motive obiective, cu toate că egalitatea de tratament este în general garantată de Constituţie”, au comunicat protestatarii.
Salariaţii din DSP Mureş au solicitat creşterea salariilor la un nivel decent, atât pentru funcţionarii publici, cât şi pentru personalul contractual, aşa cum s-au acordat astfel de drepturi altor categorii profesionale din sectorul bugetar.
„Altor categorii profesionale din sectorul bugetar le-au fost acordate drepturi salariale crescute, doar ca urmare a protestelor. Se pare că doar protestul atrage atenţia asupra faptului că nivelul de trai al salariaţilor din sănătate publică a scăzut sub nivelul decenţei şi cel de pregătire profesională, aceeaşi salariaţi care au răspuns imediat şi fără condiţionări, în linia întâi a acţiunilor pentru limitarea răspândirii Covid-19, lucrând ziua şi noaptea, 7 zile din 7, fără concedii. Regretăm disconfortul creat persoanelor care, în această perioadă, vor avea de soluţionat diverse probleme specifice activităţii noastre, dar vom încerca să nu întârziem totuşi rezolvarea acestora”, au mai susţinut protestatarii, potrivit Agerpres.
(L.P.)
Sursa foto: depositphotos.com
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu