FOTO: Sărbătoare cu triplă semnificație la Bistra Mureșului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 236 Vizualizări

FOTO: Sărbătoare cu triplă semnificație la Bistra Mureșului

În zi de aleasă sărbătoarea, prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, comunitatea din localitatea Bistra Mureșului, comuna Deda a trait bucuria inaugurării căminului cultural din localitate, sărbătarea fiind întregită de marcarea celor 110 ani de atestare documentară a localității Bistra Mureșului. Momentul de sărbătoare a fost întregit de un spectacol folcloric dedicat Zilei Naționale a României.

Sărbătoarea a fost deschisă de Fanfara Municipiului Reghin condusă de Papai Alexandru, moment care a prefațat discursurile oficialităților prezenți joi, 30 noiembrie la noul cămin cultural din Bistra Mureșului.

„Mă încearcă o emoție puternică văzând atâta lume, văzând că edificiul pe care noi l-am ridicat aici la Bistra Mureșului prezintă interes. Iată, primul spectacol realizat în Căminul Cultural din Bistra Mureșului este o realitate. Acest edificiu este locul în care ne putem aduna, în care putem duce mai departe tradițiile noastre, cântecul, jocul și portul popular de pe Valea Mureșului Superior”, a spus Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

S-a trecut apoi la tăierea panglicii inaugurale la cea mai nouă investiție realizată în comuna Deda, Căminul Cultural din Bistra Mureșului, în prezența oficialităților, respectiv Dumitrița Gliga, deputat PSD, Vasile Oprea, subprefectul județului Mureș, prof. Paula Dărăban, inspector școlar general în cadrul IȘJ Mureș, Gheorghe Ștef, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureş, Dragoș Pui, viceprimarul municipiului Reghin, Andrei Bogdan Andone, președintele Consiliului Județean al Elevilor Mureș.

Dumitrița Gliga

„Suntem în ajun de Ziua Națională când sărbătorim 105 ani de la îndeplinirea visului de veacuri al românilor, Marea Unire. În același timp, aici la Bistra Mureșului aniversăm 110 ani de atestare documentară. Ea nu trebuie să fie confundată cu vechimea locurilor. Chiar dacă aici pe vale la Bistra avem 110 ani, cu siguranță, prin dovezile arheologice descoperite, din forța tradițiilor, din felul în care știm să păstrăm portul nostru popular până în zilele noastre, vechimea localităților de pe Valea Mureșului, așa cum este și Bistra Mureșului, se poate măsura în milenii. În același timp, pot spune că este o zi deosebită în care trebuie să ne amintim de cei care s-au jertfit în vâltoarea Primului Război Mondial pentru ca noi, astăzi să trăim într-o țară mare și unită. Inscripția de pe Monumentul Eroilor ne dezvăluie dramatismul acelor vremuri astfel:  „Din  sângele vostru și lacrimile noastre a răsărit România Mare!” Așadar, trebuie să arătăm tot respectul și toată prețuirea pentru cei care s-au jertfit pentru țara noastră iar în această zi să știm cu toții să ne bucurăm de aceste momente deosebite. În același timp, nu trebuie să-i uităm pe cei care trăiesc în zilele noastre și care își dedică toată munca pentru comunitățile noastre. De aceea, vreau să o felicit pe doamna primar Lucreția Cadar, Consiliul Local Deda și toți oamenii gospodari din comuna Deda pentru toate realizările pe care le aveți aici pe valea Mureșului Superior, inclusiv pentru acest nou cămin cultural. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți, vă doresc spor în toate și să ne revedem în costume populare în februarie anul viitor la „Balul Însuraților” de la Reghin și în multe alte momente minunate de sărbătoare împreună. La mulți ani!”, a spus deputatul Dumitrița Gliga.

Vasile Oprea

„Sunt onorat de invitația pe care mi-a făcut-o doamna primar Lucreția Cadar să fiu prezent astăzi la acest triplu eveniment. Sunt impresionat de ce văd astăzi aici la Bistra Mureșului, de această construcție, de această frumoasă casă de cultură. Era mare nevoie de așa ceva deoarece comunitatea de aici este una unită și puternică în care tradițiile și obiceiurile populare sunt bine reprezentate. Era necesară o casă de cultură unde să vă prezentați aceste obiceluri și tradiții pe care dumneavoastră cu drag le duceți mai departe. 1 Decembrie 1918  reprezintă o pagină de aur a istoriei noastre naționale, motiv  pentru care trebuie să privim cu mândrie la trecutul nostru glorios, să-i respectăm pe cei care au reușit prin truda lor să dea naștere României Mari, să semneze actul de naștere al României. Trebuie să fim mândri de această țară, de aceea vă îndemn  să iubiți România, să iubiți Bistra Mureșului și județul Mureș”, le-a transmis celor prezenți Vasile Oprea, subprefectul județului Mureș.

Printre cei prezenți s-a numărat și prof. Paula Dărăban, inspector școlar general în cadrul IȘJ Mureș, emoționată la reîntâlnirea cu locurile copilăriei.

Prof. Paula Dărăban

„Pentru mine emoțiile sunt foarte mari deoarece Bistra Mureșului este satul copilăriei mele. Nu știm niciodată unde ne duce viata, unde ne vom afla în timp,  dar eu mă bucur că astăzi sunt acasă. Îmi amintesc cu drag de serbările de Crăciun când în vechiul cămin cultural, pe scenă aveam roluri despre Nașterea Domnului sau la sfârșit de an școalar când purtam cu mândrie coronița. Toate amintirile, toate sărbătorile rămân pentru fiecare dintre noi între acele lucruri sfinte de care ne apropiem mereu cu drag și cu emoție. Fiind dascăl, îmi îndrept mulțumirile spre dascălii mei de la Bistra Mureșului care au contribuit la evoluția și formarea mea. Le voi rămâne mereu recunoscătoare”, a spus prof. Paula Dărăban.

Emoția reîntâlnirii cu locurile natale a fost și pentru Gheorghe Ștef, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureş.

Gheorghe Ștef

„Întotdeauna mă simt onorat să revin acasă în comuna Deda, în locurile unde am copilărit, în locul unde  am făcut liceul, să văd asemenea oameni mândri, frumoși și harnici. O felicit pe doamna primar Lucreția Cadar și echipa care o coordonează pentru toate realizările din comuna Deda prinrre care și acest cămin cultural din Bistra Mureșului. Îi mulțumesc, atât  în nume personal cât și din partea instituției pe care o reprezint pentru invitație. La mulți ani comunei Deda, La mulți ani România și tuturor sărbători binecuvântate cu sănătate și iubire”, a spus Gheprghe Ștef.

Noua investiție inaugurată la Bistra Mureșului a fost salutată de viceprimarul municipiului Reghin, Dragoș Pui.

Dragoș Pui

„Revin cu bucurie de fiecare dată în comuna Deda. De această dată la Bistra  Mureșului unde inaugurăm un foarte frumos amplasament cultural. Știu că doamna primar alături de întreaga echipă din primăria Deda l-au clădit cu foarte multe greutăți. Am învățat să apreciez acest lucru în ultimii trei ani de când sunt viceprimar, știind că și noi la Reghin ne străduim să facem cât mai multe lucruri pentru pentru cetățenii orașului și observăm dificultățile care le implică derularea unor proiecte. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți, pentru faptul că sunteți prezenți și demonstrați prin prezența dumneavoastră  în această seară că acest amplasament este util comunității. Sunt convins că  îl veți folosi pentru evenimentele culturale, pentru perpetuarea tradițiilor, știut fiind faptul că această zonă sunt foarte mulți iubitori ai tradițiilor românești”, a precizat Dragoș Pui.

Lista oficialităților prezenți pe scenă a fost închisă de Andrei Bogdan Andone, președintele Consiliului Județean al Elevilor Mureș

Andrei Bogdan Andone

„Emoțiile mele sunt de nedescris fiind pentru prima dată pe scenă la acest moment deosebit. Vreau doar să vă urez Sărbători Fericite alături de cei dragi și de familiile voastre”, a spus Andrei Bogdan Andone.

Așa cum cere tradiția, Sergiu Andone, părintele paroh din Bistra Mureșului, alături de preoții Ioan Brici și Ionuț Cadar de la Filea, Gabriel Fărcaș de la Deda, Gabriel Bota de la Pietriș și Daniel Pașcan de la Șerbeni au binecuvântat și sfințit noul cămin cultural.

Program artistic bogat

Primii care au deschis programul artistic au fost preșcolarii și elevii din Bistra Mureșului pregătiți de Mihaela Pașcanu, Izabela Jîrcan și Angela Pop cu un moment de muzică și poezie dedicat Marii Uniri.

Apoi, cântecul și jocul popular au pus stăpânire pe noul cămin cultural din Bistra Mureșului însuflețit de tinerii dansatori din cadrul Ansamblului „Cununa Călimanilor” din Deda şi de soliștii Andrei Romanică, Mădălina Mureşan, Andreea Petruţ, Ina Todoran şi Ovidiu Furnea.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE