Sărbătoarea Sfântului Ștefan, celebrată azi de creștinii ortdocși și greco-catolici Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 136 Vizualizări

Sărbătoarea Sfântului Ștefan, celebrată azi de creștinii ortdocși și greco-catolici

Astăzi, 27 decembrie, creștinii ortodocși și greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, cel al cărui nume înseamnă „cununa lui Dumnezeu”,  arhidiaconul care a fost condamnat la moarte pentru faptul că propovăduia cu vervă și cu crez învățăturile Preasfântului Mântuitor, căruia i-a fost ucenic loial în vremurile de dedemult.

Povestea Sfântului mucenic

Conform celei de-a cincea cărți a Vechiului testament, intitulată „Faptele Apostolilor”, Sfăntul Ștefan a fost un diacon iudeu, cunoscut a fi primul mucenic sau martir creștin condamnat la moarte de către autoritățile din timpurile în care a trăit (s-a născut în anul 1 d. Hr și a decedat în anul 36 d. Hr).

El a fost ucenicul lui Iisus din Nazaret, urmându-l pe acesta pretutindeni, fiindu-i loial și credincios, motiv pentru care a fost ales să îi conducă pe diaconi. Predicând cu  înțelepciune învățăturile dobândite de la Iisus, Sfântul Ștefan a intrat rapid în atenția fariseilor, care l-au adus în fața Sinedriului și l-au acuzat de blasfemie. Potrivit cărții Faptele Apostolilor, paginile 51-53, la proces, diaconul a cuvântat: „Cum au fost părinții voștri, așa sunteți și voi! Pe care dintre proroci nu i-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai cărui vânzători și ucigași v-ați făut voi acum. Voi care ați primit Legea întru rânduieli de la îngeri și n-ați păzit-o!” El a fost găsit vinovat și condamnat la moarte prin lapidare, fiind strivit sub ploaia de pietre a fariseilor nemiloși.

Tradiții și obiceiuri

În această zi, se prepară celebrii mucenici cu miere și nucă, în diferite zone ale României, mai ales în Muntenia. Aceste bucate alese amintesc de moartea lui mucenicească și de virtutea pe care a purtat-o în veacul cel dintâi de după nașterea Mântuitorului.

În această Sfântă zi, credinciosii participă la slujbe religioase în biserici, spre a-l cinstii pe bunul martir. Se fac pomeniri pentru sufetele care și-au găsit sfârșitul în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart și tinerilor care poartă numele Sfântului mucenic. Totodată, clerul și credincioșii îi aduc omagii mucenicului pentru credința sa neclintită în Dumnezeu.

O veche tradiție spune că în această zi, cei bolnavi ar fi bine să aducă în casă o icoană sfințită a diaconului iudeu, pentru a-și găsi alinarea și însănătoșirea. Aceeași cutumă spune că pentru sporul casei și sănătatea familiei, este bine ca în această zi să se dăruiască o icoană a diaconului sau o candelă nouă, aprinsă.

Nu în ultimul rând, în această zi, credincioșii care poartă numele Sfântului mucenic sau derivări ale acestui nume, își sărbătoresc ziua onomastică, motiv pentru care Echipa cotidianului Zi de zi urează un călduros „La mulți ani” sărbătoriților.

Ce nu trebuie făcut în această zi

Fiind zi de sărbătoare, în data de 27 decembrie nu se fac treburi gospodărești cum sunt spălatul hainelor sau curățenia casei.

În această zi, oamenii care au dispute vechi, nerezolvate, trebuie să se împace și este de evitat cearta și discuțiile polemice.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Pinterest

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE