Home / Religie / Ce sărbătoresc creștinii în 4 ianuarie

Ce sărbătoresc creștinii în 4 ianuarie

Distribuie

Soborul Sfinţilor 70 de Apostoli este sărbătorit de Biserică în ziua de 4 ianuarie. După alegerea celor doisprezece apostoli, ale căror nume se cunosc, Iisus Hristos a luat încă şaptezeci de apostoli mai mici, ca să-i trimită la propovăduire. Despre alegerea acestora, Sfântul Evanghelist Luca spune: „Domnul a ales alţi şaptezeci (şi doi) şi i-a trimis câte doi înaintea feţei Sale, în fiecare cetate şi loc, unde Însuşi avea să vină”. (Luca 10:1)

Cel dintâi din cei şaptezeci de apostoli sărbătoriţi în această zi este Sfântul Iacob, fratele Domnului, pe acesta „Sfântul Apostol Pavel, în epistola sa către Galateni, îl pomeneşte, zicând: ‘M-am suit în Ierusalim ca să văd pe Petru, iar pe altul din apostoli n-am văzut, decât numai pe Iacob, fratele Domnului’ (I, 18-19). Acesta a fost întâiul episcop al Ierusalimului, pus de însuşi Domnul, pe care propovăduindu-L, evreii l-au dat jos de pe aripa bisericii şi cu pietre l-au rănit; apoi lovindu-l cu un lemn în cap, s-a sfârşit”. (Vieţile Sfinţilor)

În rândul celor 70 de Sfinţi Apostoli, sunt prăznuiţi astăzi şi Sfântul Marcu Evanghelistul, Sfântul Luca Evanghelistul, Sfântul Cleopa, Sfântul Simeon, care, după Iacob, a fost al doilea episcop în Ierusalim, răstignit şi el pentru Hristos.

Pe lângă aceştia sunt însă mult mai mulţi, căci „de vei voi ca să cercetezi cu înlesnire, vei afla mai mult de şaptezeci, din mărturiile Sfântului Pavel, care în cea dintâi Epistolă către Corinteni zice: ‘Hristos S-a arătat după Învierea Sa lui Chifa, apoi celor unsprezece; iar după aceea S-a arătat la mai mult decât cinci sute de fraţi deodată, dintre care cei mai mulţi trăiesc până acum, iar unii au şi adormit’. Deci, mulţi ostenindu-se în buna vestire a lui Hristos în aceeaşi vreme în Biserica cea dintâi şi, luminând multe ţări cu credinţa, asemenea cu apostolii sunt vrednici de numele apostolesc”.

Între aceştia este pomenit Sfântul Lazăr, cel care fiind mort patru zile şi de Domnul înviindu-se a fost împreună cu sfinţii apostoli în ziua Cincizecimii. Sfântul Lazăr, fiind mare prigoană asupra Bisericii Ierusalimului, după uciderea lui Ştefan, a fost izgonit din hotarele Iudeii şi slobozit pe mare într-o luntre fără vâsle. După mulţi ani de la moartea sa, sfântul lui trup s-a descoperit într-o raclă de marmură cu aceste cuvinte scrise deasupra: „Lazăr cel mort de patru zile, prietenul lui Hristos”.

Alături de el sunt pomeniţi şi Sfântul Maximin din Livia, Sfântul Iosif, cel din Arimateea, care a fost învăţat de Iisus şi a cerut preacinstitul Lui trup de la Pilat, Sfântul Nicodim, care împreună cu Iosif a îngropat cu cinste trupul lui Iisus şi l-a uns cu aromate; el la fel a pătimit prigonire apostolească de la evrei, pentru credinţa şi propovăduirea lui Hristos și Sfântul Gamaliel, care a fost învăţător al Sfântului Apostol Pavel.

(www.agerpres.ro)

(Foto – www.depositphotos.com)

 

De asemenea, verificati

Asociația GIO, plăcinte din 40 de kilograme de făină pentru credincioși

Distribuie Catedrala Mare din Târgu Mureș a găzduit duminică, 24 martie, proiectul „O prăjitură pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.