Vernisajul expoziției ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 115 Vizualizări

Vernisajul expoziției ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO

Muzeul Județean Mureș – Secția de Istorie, Muzeul Haáz Rezső și Muzeul Reformat din Ardeal vă prezintă o nouă expoziție temporară în clădirea muzeului din Cetatea Târgu Mureș. Vernisajul expoziției „ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO. 400 de ani de existență a colegiilor reformate din Transilvania” va avea loc luni, 29 ianuarie 2024, începând cu ora 17.00, la sediul Secției de Istorie din Cetatea Târgu Mureș.

Cel mai înalt nivel al educației reformate din Transilvania a fost reprezentat de colegiile întemeiate succesiv în cursul secolelor XVII–XIX. Primii pași spre înființarea învățământului superior au fost făcuți de principele Gabriel Bethlen, care a adus în fața Dietei din 1622 problema înființării unui colegiu. Acest demers a fost urmat de deschiderea primului colegiu reformat în Transilvania, la Alba Iulia. Expoziția temporară „ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO. 400 de ani de existență a colegiilor reformate din Transilvania” își propune să sintetizeze  4 secole de schimbări și procese derulate în istoria colegiilor, cu un accent special pe cultura transilvăneană de colecționare.

Colegiile reformate au devenit centre nu doar ale educației, ci și ale vieții științifice. Gama largă de obiecte care deserveau activităților desfășurate în cadrul școlilor fac ca aceste colecții din secolul al XIX-lea să fie cele mai variate fonduri muzeale din Transilvania. Deși pot fi considerate primele colecții publice, fondul lor a fost dispersat după naționalizarea din anul 1948. Ele au reprezentat pe de o parte baza muzeelor și bibliotecilor regionale nou înființate, în timp ce unele obiecte continuă să îmbogățească colecțiile scoase din uz ale diferitelor școli succesoare, iar altele rămân neidentificate.

Mijlocul secolului al XIX-lea marchează un punct de turnură în colecționismul transilvănean. Această sarcină fusese îndeplinită exclusiv de școli, dar muzeele înființate după căderea regimului comunist au preluat obligația de a colecta și conserva obiecte cu valoare istorică. De atunci, colecțiile școlare s-au concentrat exclusiv pe achiziția de materiale didactice auxiliare. Acesta este motivul pentru care am stabilit mijlocul secolului al XIX-lea ca fiind limita cronologică superioară a expoziției, potrivit informațiilor furnizate de Liana Lircă, Comunicare și Relații Publice din cadrul muzeului Județean Mureș.

Expoziția prezintă structura, viața și colecțiile colegiilor reformate din Alba Iulia, Aiud, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc, Orăștie. Expoziția temporară ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO poate fi vizitată până pe 31 august 2024, în clădirea Muzeului din Cetate, de marți până vineri, între orele 09.00 și 17.00, sâmbătă și duminică, între 10.00 și 14.00. Lunea este închis. Prețul biletului de intrare: 15 lei – adulți, 7 lei – pensionari și 3 lei – elevi și studenți.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE