„Fărșangul”, ritual ardelenesc vechi de sute de ani, păstrat cu sfințenie la Chibed Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 107 Vizualizări

„Fărșangul”, ritual ardelenesc vechi de sute de ani, păstrat cu sfințenie la Chibed

Atmosferă veselă și distracție pe străzile din localitatea Chibed, județul Mureș, sâmbătă, 10 februarie, unde localnicii s-au adunat să participe la o tradiție veche de sute de ani cunoscută sub numele de „Fărșangul”. Această sărbătoare simbolizează alungarea iernii și a spiritelor rele. Dansurile și costumele populare purtate cu această ocazie de tinerii din localitate atrag în fiecare an mulți spectatori veniți din toate colțurile județului și nu numai.

Zeci de tineri din satul mureșean Chibed s-au îmbrăcat în costume tradiționale, și-au acoperit fețele cu măști confecționate din piele de oaie și au pornit într-o procesiune din casă în casă. Cu sunetul biciului, au alungat iarna, respectând astfel tradiția transilvăneană.

Este o tradiție de peste 100 de ani în satul nostru. Anual, ne strângem peste 40 de persoane în încercarea de a păstra tradiția”, a declarat unul dintre tinerii costumați. „Masca asta din piele de oaie trebuie să fie cât mai urâte, ca să se asigure că spiritele rele se sperie și fug”, spune un localnic.

Tinerii au grijă să ajungă în fiecare gospodărie din sat. În case unde sunt fete, alaiul este servit cu gogoși și alte dulciuri pregătite de gazde. În Transilvania, se spune că acesta este momentul în care iarnase întâlnește cu primăvara și îi face loc pe meleagurile ardelenești.  

(L.P.)

Sursa foto: Facebook – Jenő Fülöp

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE