Borbély László, promotor mondial al dezvoltării durabile Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 143 Vizualizări

Borbély László, promotor mondial al dezvoltării durabile

Liderii guvernelor din întreaga lume au discutat, între 12-14 februarie 2024, direcțiile de dezvoltare ale viitorului până în 2030, dar și perspective ulterioare, în cadrul World Governments Summit, la Dubai. Consilierul de stat Borbély László, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și membru al Delegației României, a prezentat, în cadrul dezbaterilor organizate la summit, rezultatele României în domeniul dezvoltării durabile și a participat la o serie de discuții și întrevederi ce vizau modele inovatoare aplicate în sectorul public de către țările dezvoltate și în curs de dezvoltare.

România, hub regional

În cadrul mesei rotunde a miniștrilor, în prima zi de summit, subiectul dezbătut a fost reașezarea pe baze incluzive, cu multiplii responsabili implicați, cu ținte precise, orientate realist spre viitor a Agendei 2030. În acest context, Borbély László a vorbit despre coordonarea guvernamentală a implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, colaborarea cu ministerele de resort, respectiv acele rețele interinstituționale care favorizează dezvoltarea bazată pe competențe și formarea de experți în dezvoltare durabilă.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a fost unul dintre invitații forumului SDGs in Action, în cea de-a doua zi al World Governments Summit, în cadrul căruia a vorbit despre măsurile instituționale secondate de inițierea unei schimbări de mentalitate la nivelul societății.

”În 2018, am elaborat Strategia națională de dezvoltare durabilă 2030, iar astăzi, avem deja o rețea de specialiști, avem nuclee în entitățile administrative, dar avem și foruri consultative care îi aduc împreună pe toți responsabilii cu implementarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile”, a prezentat Borbély László la forum, în prezența unor miniștri, oficiali ai ONU și reprezentanți ai mediului economic, sugerând partenerilor de discuție și o inventariere punctuală a realizărilor raportate la Agenda 2030 pentru a atrage susținere politică suplimentară în domeniile cheie ale dezvoltării durabile.

”Mă bucură faptul că România are un cuvânt greu de spus la nivel mondial în domeniul dezvoltării durabile și că la evenimente de această anvergură putem asigura o largă vizibilitate tuturor acțiunilor și măsurilor aplicate în acest domeniu în țara noastră. Trebuie să depunem în continuare eforturi pentru a rămâne un hub regional în ceea ce privește Agenda 2030”, a subliniat Borbély László.

Întâlnire cu Ulvi Mehdiyev

În marja summitului, consilierul de stat Borbély László a participat, alături de Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului și șef al Delegației României la summit, la o importantă întrevedere bilaterală cu Ulvi Mehdiyev, președintele Agenției de Stat pentru Serviciul Cetățenilor și Inovații Sociale (SAPSSI) din subordinea președintelui Republicii Azerbaidjan.

„Această agenție guvernamentală azeră gestionează Serviciul ASAN, premiat și la nivel internațional, care asigură transparență și siguranță în furnizarea de servicii publice utilizând cele mai moderne tehnologii. Această entitate inovatoare include nu mai puțin de 400 de astfel de servicii, iar noi suntem interesați de aplicarea acestui know-how pentru a evolua în domeniul digitalizării serviciilor publice autohtone, un pas major în sprijinul sustenabilității”, a conchis Borbély László după întrevedere. 

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE