„Învață să iubești, nu să lovești!”, la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 210 Vizualizări

„Învață să iubești, nu să lovești!”, la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din municipiul Reghin a ocupat prima poziție în clasamentul celor 22 de proiecte depuse în județul Mureș în cadrul Program de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar, „Împreună prindem curaj”.

„Comportamentele agresive și violența tind să devină o problemă majoră a societății de azi. Agresivitatea este prezentă în toate mediile, implicând costuri sociale ridicate. Amplificarea agresivității și a violenței în mediul școlar generează îngrijorare și nevoia de a veni cu soluții concrete și eficiente pentru stoparea acestui fenomen. În această situație, Ministerul Educației a dat curs unui Program de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar, „Împreună prindem curaj”, iar colectivitatea Blaga s-a arătat direct interesată de beneficiile pe care le dovedește proiectul pentru tineri, în general, și pentru elevii noștri, în special”, precizează Böjte Kinga, profesor consilier școlar la Liceul Teoretic  „Lucian Blaga” din Reghin.

Obiectivele proiectului au în vedere menținerea climatului sigur, primitor și de susținere pentru toți participanții la actul educațional prin siguranță fizică și emoțională, comunicare deschisă și transparentă, dezvoltarea unui mediu incluziv, program educațional stimulant, program de dezvoltare profesională pentru cadrele didactice, îmbunătățirea relațiilor dintre personalul școlii, familie și elevi, în special în contextul gestionării situațiilor conflictuale și comportamentului inadecvat, realizată prin sesiuni de consiliere și informare, participare la evenimente comunitare – voluntariat, instruire pentru copying la stres, programe de educație parentală și monitorizarea continuă, creșterea capacității elevilorde a raporta faptele de violență și a martorilor la aceste fapte să adopte strategii de susținere a victimelor, respectiv să descurajeze comportamentele violente ale autorilor realizate prin politici școlare, promovarea comportamentului moral proactiv și prosocial precum și îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale elevilor prin jocuri și activități de coeziune de grup, educație prin artă și dramatizare, ateliere de management al emoțiilor. De asemenea, proiectul își propune creșterea gradului de conștientizare a elevilor cu privire la consecințele fizice și psihice a actelor de violență prin întâlniri cu reprezentanții instituțiilor abilitate (poliție, judecătorie, etc).

Proiectul  Învață să iubești, nu să lovești!” își propune să implice 71 de cadre didactice, 768 de elevi, 200 de părinți și o serie de parteneri precum Primăria, Poliția și Biblioteca  Municipiului Reghin, Casa Corpului Didactic Mureș, Organizația Salvați Copiii Mureș, Universitatea de Arte din Târgu – Mureș, Asociația April Hub Craiova, Asociația Casa ADRA București, Asociația Euro-Centrum și  Protopopiatul Ortodox Reghin.

„Procesul de selecție a fost o reală provocare, dar roadele n-au întârziat să apară. Astfel, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” a ocupat prima poziție în clasamentul celor 22 de proiecte depuse în județul Mureș. Criteriile de selecție care au adus succesul acestui proiect au fost, probabil, atractivitatea activităților pe care le propune echipa de proiect, activități ce urmează să se desfășoare în intervalul ianuarie-iunie 2024”, afirmă inițiatorii proiectului.

Proiectul se va desfășura în perioada ianuarie-iunie 2024 și va cuprinde realizarea chestionarului „Violența în școală” (un chestionar aplicat la un eșantion de 768 de elevi, 71 profesori, 200 părinți), „Sunt ceea ce simt” (10 ateliere de management al emoțiilor), „Pe scena vieții” (4 ateliere de artă teatrală), „Alege conștient!” (1 bibliotecă vie, 5 invitați: 1 victimă a violenței, 1 preot, 1 psiholog, 1 polițist, 1 judecător), „Povestea mea” (1 seară de lectură, min.10 fabule tematice), „Alerg pentru mama” (1 cros caritabil),  „Împreună creștem frumos” (30 de ateliere), „Să prevenim violența” (2 ateliere tematice) și „Vocile curajului” (1 simpozion- concurs, 18 premii, 1 dezbatere, 1 piesă de teatru).

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE