99 de milioane de lei, investiții în comuna Acățari Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 305 Vizualizări

99 de milioane de lei, investiții în comuna Acățari

Suma totală a investițiilor în curs de realizare sau care vor fi realizate în comuna Acățari, în următorii ani, se apropie de 100 de milioane de lei. „Pentru a avea un buget bun anul acesta, a trebuit să lucrăm bine în 2023. Să facem proiecte și să obținem finanțări. Comuna Acățari, în anul 2024, scrie istorie, având în vedere că avem un buget foarte bun”, a declarat Osváth Csaba, primarul comunei Acățari. 

„Deoarece, pentru toate proiectele, avem de acoperit partea de contribuție proprie, ne-am gospodărit foarte bine anul trecut și avem un excedent de 3.244.000 de lei. Bugetul comunei, pentru anul 2024, este de 34.292.000 de lei, iar valoarea totală a investițiilor în curs de realizare este de 99 de milioane de lei”, a adăugat Osváth Csaba.

Apă în Acățari, Murgești și Stejeriș

„Avem mai multe proiecte de infrastructură mare. Întâi, aș aminti proiectul de alimentare cu apă potabilă. Este un proiect comun, în care avem cotă parte. Este vorba despre trei localități: Acățari, Murgești și Stejeriș. Lucrările au fost începute anul trecut, în momentul de față sunt aproape finalizate”, ne-a spus primarul. Darea în folosință a rețelei de apă depinde și de stadiul lucrărilor din celelalte localități, din alte comune cuprinse în proiect. Deoarece, sunt comune unde încă nu au fost finalizate lucrările.

Canalizare în 5 sate

Un alt proiect mare, pentru comuna Acățari, este realizarea rețelei de canalizare pentru cinci sate. „Avem două surse de finanțare. Pentru Acățari, Murgești și Roteni finanțarea este de la Ministerului Dezvoltării, prin CNI. Valoarea este de 39 de milioane de lei. Lucrările au fost începute anul trecut, termenul de finalizare al proiectului este iulie 2026. Prin programul „Anghel Saligny”, este finanțată canalizarea din Văleni și Găiești. Valoarea acestui proiect este de peste 16 milioane de lei”, a precizat primarul comunei.

Pentru satele Stejeriș și Gruișor, rețeaua de canalizare va fi realizată printr-un alt proiect, în viitor, deoarece relieful nu permite legarea acestor sate la stația de epurare care va fi construită în Acățari. „Cu acordul Aquaserv, cât și al Primăriei Crăciunești, canalizarea acestor sate va fi racordată la Crăciunești”, a precizat primarul comunei Acățari. Valoare proiectului, depus pentru a obține finanțare, este de aproximativ 14,2 milioane de lei.

Școală nouă în Găiești și investiții în dotări

De asemenea, vor continua investițiile în infrastructura școlară. Vor avea loc lucrări pentru creșterea eficienței energetice la școala din Văleni. Proiectul în valoare de aproximativ 2,8 milioane de lei, este finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu. „Clădirea a fost construită acum mai bine de 100 de ani și trebuie renovată”, a precizat Osváth Csaba. Pentru aceste lucrări urmează să fie anunțată licitația. 

Școlile din comună vor fi dotate cu mobilier nou, table interactive și materiale pentru laboratoare. Valoarea proiectului, finnațat prin PNRR, este de aproape 1,4 milioane de lei.

„Este un proiect foarte necesar. Acum doi ani, am inaugurat o școală nouă, cu grădiniță și creșă. Dar vor fi achiziționate dotări noi, pentru 19 clase, nu doar pentru această școală”, a precizat primarul.

„La Găiești, construim o școală, o grădiniță și un cămin cultural – un centru multifuncțional. Lucrările sunt avansate, iar predarea clădirii multifuncționale va avea loc undeva în aprilie-mai”, a adăugat Osváth Csaba, primarul comunei Găiești. Valoarea proiectului se ridică la aproape 2 milioane de lei.

Vor fi construite și locuințe de serviciu pentru specialiști în sănătate și învățământ. Clădirea, finanțată prin PNRR, este în construcție. Valoarea proiectului este de aproape 4 milioane de lei.

Conductă de gaz nouă în Găiești 

În satul Găiești va fi schimbată conducta de gaz. „Am predat amplasamentul și, cât de curând, vor începe lucrările”, a precizat primarul. De aemenea, va fi rezolvată problema stabilității alimentării cu curent electric pentru locuitorii din satul Văleni. „Cei de la Electrica vor mai monta încă o stație de transformare, pentru a echilibra tensiunea din tot satul.”

Centru de colectare a deșeurilor

Un centru de colectare prin aport voluntar va fi construit în Murgești, la granița cu satul Acățari. Valoarea proiectului, finanțat prin PNRR, este de aproximativ 2,9 milioane de lei. „Este un proiect pentru care mi-am dorit foarte mult să obținem finanțare.  Este nevoie, pentru că nu toate deșeurile, nu toate deșeurile selective se ridică de la poartă”, a declarat primarul. „Spațiul va fi îngrădit, supravegheat video și digitalizat. Vor avea acces doar locuitorii din comună. Arată buletinul, se deschide poarta”, ne-a explicat Osváth Csaba. Pentru acest proiect licitația este în desfășurare.

În apropierea centrului de colectare a deșeurilor, Primăria Acățari are în plan, pentru viitor, construcția unui parc fotovoltaic. „Din banii economisiți în urma acestei investiții, mă gândesc să venim în ajutorul oamenilor aflați în suferință: copii orfani, oameni în vârstă sau persoane cu dizabilități”, a adăugat Osváth Csaba. 

Înființare centru de zi pentru copii

În perioada aceasta, Primăria Acățari a depus pentru finanțare, prin PNRR, un proiect pentru înființarea unui centru de zi pentru copii cu nevoi speciale. Valoarea finanțării solicitate este de aproximativ 4,8 milioane de lei. Proiectul prevede construcția unei clădiri noi, în Acățari.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE