FOTO – Comuna Daneș va avea o creșă finanțată prin Programul „Regiunea Centru” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 124 Vizualizări

FOTO – Comuna Daneș va avea o creșă finanțată prin Programul „Regiunea Centru”

Comuna Daneș, județul Mureș, se va bucura de primul proiect contractat în cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027, semnat marți, 27 februarie, privind construirea unei creșe în valoare totală de aproximativ 9,5 milioane de lei, potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Copiii din comuna Daneş – judeţul Mureş – vor avea condiţii mult mai bune pentru a se integra în sistemul educaţional modern! Pe baza unei finanţări europene nerambursabile de aproape 7,4 milioane lei, alocată în cadrul Programului ‘Regiunea Centru’, Prioritatea 6 – O Regiune Educată, edilii acestei comune pot construi una dintre primele creşe din mediul rural din judeţul Mureş şi, implicit, din Regiunea Centru. Contractul de finanţare a fost semnat azi (marţi – n.r.) de primarul Nicolae Mosora, reprezentând beneficiarul, şi de Simion Creţu, director general ADR Centru, care reprezintă instituţia finanţatoare”, transmite Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru.

Fondurile nerambursabile, în valoare de peste 6,1 milioane de lei din bugetul FEDR, la care se adaugă peste 1,2 milioane de lei de la bugetul de stat, sunt atrase prin Programul „Regiunea Centru” (PR Centru) 2021-2027, care este implementat în Regiunea Centru de ADR Centru, în calitate de Autoritate de Management. La acest buget, comuna Daneş va adăuga peste 150.000 de lei cheltuieli eligibile şi aproximativ 1,9 milioane de lei cheltuieli neeligibile. Astfel, valoarea totală a proiectului este de circa 9,5 milioane de lei.

Creșă modernă pentru copilașii din comuna Daneș

Conform proiectului, va fi construită o creşă în suprafaţă construită de 800 metri pătraţi, cu parter şi etaj, pe un teren situat în imediata vecinătate a centrului localităţii. În noua creşă vor funcţiona 5 grupe de antepreşcolari. Imobilul va fi dotat cu un cabinet medical, pătuţuri, cădiţe rectangulare, mese pentru înfăşat, saltele pentru înfăşat, scăunele reglabile, măsuţe, dulapuri şi bănci vestiare, precum şi cu multe jucării. Curtea va fi amenajată cu spaţii verzi pentru recreere, alei pentru plimbare şi un spaţiu delimitat de pavaj din covor cauciucat, prevăzut cu dotări pentru joacă, inclusiv a copiilor cu deficienţe.

Prin acest proiect va creşte gradul de participare la învăţământul antepreşcolar din Daneş, aspect care contribuie la îmbunătăţirea calităţii infrastructurii şi a serviciilor educaţionale, urmând să deservească inclusiv copiii din comunităţi defavorizate.

„Pentru acest proiect, în valoare totală de aproape 2 milioane euro, Unitatea Administrativ-Teritorială a creat un parteneriat cu unitatea de învăţământ subiect al cererii de finanţare, respectiv cu Şcoala Gimnazială ‘Cornel Regman’, pentru a crea cea de-a patra creşă din mediul rural mureşean. În anul 2023, în comuna Daneş era un număr de 271 copii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani, care se adaugă la cei 464 de elevi şi 170 de preşcolari. Astfel, potenţialul de creştere a numărului de copii mici este în evoluţie, fiind înregistrate multe cereri de primire a antepreşcolarilor în unităţi specializate”, au mai explicat reprezentanții ADR.

Peste 515 proiecte depuse în cadrul Programului „Regiunea Centru”

Potrivit directorului general al ADR Centru, Simion Creţu, la nivel regional sunt depuse peste 515 proiecte în cadrul Programului „Regiunea Centru”, a căror valoare totală este de aproximativ 930 de milioane de euro, prin care se solicită peste 564 de milioane de euro.

Dintre acestea, procesul de contractare a început pentru patru proiecte destinate investiţiilor în infrastructura educaţională preşcolară şi antepreşcolară, pentru alte patru proiecte privind conservarea, protecţia şi punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO şi de clasă A din mediul rural, precum şi pentru zece cereri de finanţare care vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice. Odată început acest proces de contractare, considerăm că, în trei ani, cetăţenii vor vedea impactul real al acestor finanţări pentru dezvoltarea Regiunii Centru”, a precizat, la semnarea acestui prim contract aferent PR Centru din Regiune, Simion Creţu.

(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE