VIDEO, FOTO: Distracție pe cinste la ”Balul Fermierilor” Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 459 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Distracție pe cinste la ”Balul Fermierilor”

Asociația Agronomilor Mureș a organizat vineri, 23 februarie o nouă ediție a Reuniunii Anuale a Agricultorilor Mureșeni, tradiționalul Bal al Fermierilor ajuns în acest an la cea de a XVIII-a ediție. Evenimentul a avut loc în sala de evenimente Europa Ballroom din Târgu Mureș, gazdă primitoare pentru cei 290 de participanți.

Organizat sub sloganul deja binecunoscut „Agricultura este șansa națiunii române”, evenimentul dedicat fermierilor a avut de toate, începând de la o masă bogată, program artistic pe cinste, tradiționala tombolă, toate completate cu multă bună dispoziție și voie bună.

Diplome de Excelență

Și în acest an, organizatorii i-au scos în evidență pe cei cu rezultate deosebite în ce privește activitatea agricolă, inginerul agronom Iustina Lobonțiu, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Sângeorgiu de Mureş, Ovidiu Anca, administratorul SC Prodanca SRL, Ionel Chirilă (zootehnie) fiind răsplătiți cu Diplome de Excelență.

„Mulțumesc din suflet întregului colectiv care a decis să răsplătească munca mea de 45 de ani pe meleaguri mureșene, o viață dedicată cercetării agricole. Cercetarea a fost mereu ca un copil mic, dar așa sărac cum e acum nu a mai fost niciodată. Cine dorește să facă performanță în agricultură, mai ales fermierii mureșeni care sunt foarte harnici, foarte deștepți, trebuie săși formeze colective de cercetare și să nu aștepte să vină cercetarea din altă parte pentru că nu le va fi ușor”, a spus inginerul agronom Iustina Lobonțiu. Mureș, zonă agricolă bine dezvoltată Potențialul agricol mureșean a fost subliniat de gazda evenimentului, ing. Viorel Borșan, organizatorul principal al ”Balului Fermierilor”.

„În agricultură s-au dezvoltat foarte mult fermele mici. La fel și cele mari, și-au modernizat tehnologiile, o mare contribuție având aici fondurile europene. Se înregistrează rezultate foarte bune, aici mă refer la creșterea puiului de carne, Oprea Avicom fiind un exemplu edificator. La fel, Pig Band în ce privește creșterea porcilor, și multe alte exemple care fac cinste agriculturii mureșene. Procesarea, de asemenea, este bine reprezentată. Avem 260 de agenți economici care procesează în județ, fie că vorbim de lapte, carne, legume, fructe. Mureșul este un județ echilibrat din punct de vedere agricol, atât datorită condițiilor geoclimatice, cât și datorită oamenilor destoinici care activează în acest domeniu. Avem niște agricultori foarte buni, și ce e foarte îmbucurător, sunt foarte mulți tineri care au început să acceseze fonduri europene pe diverse programe și fac agricultură performantă. Noi, mureșenii, trebuie să scoatem în evidență și faptul că avem trei unități unice în țară. IRUM SA Reghin, singura companie care face tractoare agricole, Azomureșul, singura companie care produce îngrășăminte din țară, foarte apreciate de fermieri, și Fabrica de zahăr Luduș, care a reluat activitatea și care are deja o suprafață contractată cum nu a avut niciodată. Suntem o zonă cu condiții favorabile pentru multe domenii, inclusiv agricultura ecologică unde, de asemenea, stăm destul de bine”, a spus Viorel Borșan, președintele Asociației Agronomilor Mureș.

Agricultura, șansa României

Printre oaspeții balului s-a numărat și Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș care a punctat importanța sprijinirii domeniului agricol specific Ardealului.

„Agricultura este una din șansele țării noastre. Cred că atât România cât și Uniunea Europeană trebuie să termine ceea ce au început, respectiv schimbarea politicii agricole la nivel european. Discuțiile pe care le-am avut sunt multe și probabil că vom găsi timp pentru a discuta despre toate aceste lucruri. De asemenea, cred că pentru Ardeal în special trebuie identificată și găsită o altă politică agricolă decât cea care astăzi spre exemplu se practică în Ucraina sau în sudul țări. Ardealul este cu totul și cu totul special chiar și din punct de vedere agricol. Îmi expim speranța că vom fi nu doar auziți, ci și ascultați din acest punct de vedere”, a precizat Ciprian Dobre.

Nelipsita tombolă

Din oferta balului nu a lipsit tradiționala tombolă cu premii, precum și programul artistic. Au întreținut buna dispoziție formația condusă de Angel Avram, completată de Ansanblul de Dansuri Populare din Albești.

„Tombola este momentul care creează bună dispoziție, creează o satisfacție. La jumătate dintre participanții la bal, poate chiar mai bine, le-am oferit ocazia să meargă acasă cu un produs oferit de sponsorii noștri. Acest bal e un moment de respiro. Tot mai mulți ne-au spus să nu lăsăm să se stingă această tradiție pentru că e păcat. Aici avem ocazia să ne mai întâlnim, mai schimbăm impresii, căutăm soluții. De asemenea, facem și un pic de informare, ceea ce este extrem de important”, a precizat Viorel Borșan.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE