Peste 15% din posturile de judecători ale Curții de Apel Târgu Mureș sunt vacante. „Lipsa de personal se resimte puternic” Justitie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 364 Vizualizări

Peste 15% din posturile de judecători ale Curții de Apel Târgu Mureș sunt vacante. „Lipsa de personal se resimte puternic”

Conducerea Curții de Apel Târgu Mureș a anunțat că lipsa de personal se resimte din ce în ce mai puternic, deoarece mai bine de un sfert din posturile de judecător de la instanțele subordonate sunt vacante. Președintele Curții de Apel Târgu Mureș, judecător Ioana Lucaci, a informat luni, 11 martie, în cadrul unei conferințe de presă că situația cea mai gravă din acest punct de  vedere se regăsește la judecătoria și tribunalul din Harghita, unde deficitul de persoanl a ajuns la peste 50%.

Cred că este primul an în care, făcând bilanţul, numărul posturilor vacante, din cele 163 de posturi de judecător, avem vacante 25,15%. Practic, gradul de ocupare este de aproape 75% şi mă refer aici doar la posturile de judecător. Avem şi colegi care, având vechimea minimă de 25 de ani în magistratură au ales să rămână în continuare în activitate şi le-am mulţumit pentru asta. Plecarea colegilor în pensie a determinat vacantarea unor posturi la instanţele superioare, ceea ce a determinat la rândul său, ocuparea prin promovare. La instanţele din Harghita deficitul de personal este cronic. Avem instanţe care au jumătate schema ocupată, poate nici atât”, a declarat judecător Ioana Lucaci, președintele Curții de Apel Târgu Mureș.

„Dificultăţile se vor perpetua şi anul acesta”

Conform judecătoarei, Tribunalul Harghita este și mai deficitar, căci există doar patru angajați titulari, astfel, în condițiile date s-a recurs la delegarea unor judecători de la alte instanțe, inclusiv de la Curtea de Apel Târgu Mureș pentru a echilibra nivelul de muncă.

La Curtea de Apel Târgu Mureş, la acest moment avem un singur post vacant de judecător. Le spuneam şi colegilor că eu nu-mi aduc aminte ca Tribunalul Mureş să fi avut în cursul vreunui an şapte posturi vacante de judecător. La instanţele de fond, însemnând judecătorii, am mai înregistrat astfel de situaţii, dar la Tribunal nu. Evident că dificultăţile se vor perpetua şi anul acesta, pentru că examenul de absolvire a INM încă este în desfăşurare, anul acesta nu vor fi absolvenţi de la Institutul Naţional al Magistraturii. Concursul de admitere în magistratură, pornit anul trecut, se finalizează abia acum, în martie-aprilie, astfel încât deficitul de personal poate fi acoperit prin intrarea în magistratură a acestor noi colegi”, a explicat Ioana Lucaci.

Președinta Curții de Apel Târgu Mureș a mai menționat că în cele nouă judecătorii și trei tribunașe din județele Mureș și Harghita (care se află în jurisdicția Curții de Apel Târgu Mureș ) în schemele de personal sunt prevăzute 163 de posturi de judecător, dintre care doar 122 sunt ocupate, iar 41 au rămas vacante.

„Valul de pensionări a determinat o criză de personal”

Din păcate, a continuat valul de pensionări şi în cursul anului 2023 şi cunoaştem cu toţii că în spaţiul public au fost discuţii cu privire la condiţiile de pensionare ale judecătorilor, cu privire la cuantumul pensiei de serviciu şi toate acestea, în condiţiile în care la sfârşitul anului 2022 a fost adoptată o nouă lege a statutului judecătorilor. În 2023 ne-am confruntat din nou cu discuţii pe această temă, ceea ce a determinat o parte din colegii noştri să aleagă această cale a pensionării, din diverse motive pe care le-au expus fiecare. Acest val de pensionare a determinat o criză de personal şi la nivelul instanţelor din aria de competenţă”, a mai spus judecătoarea.

Vicepreședintele Curții de Apel Târgu Mureș, Andreea Ciucă, a completat cele transmise de președinte, precizând că s-au ales „soluții disperate pentru vremuri disperate” pe fondul acestei crize a judecătorilor.

Noi am păstrat completele respectând dispoziţiile regulamentare. Adică au continuitate pe complet de la Târgu Mureş şi continuitate pe complete de la Harghita. Şi între timp, ei (judecătorii, n.r.) trebuie să oscileze între o instanţă şi alta, lucru care nu-i deloc uşor. Dar ei sunt foarte organizaţi şi stau bine din perspectiva calităţii şi calităţii actului de justiţie”, a completat vicepreședinta Andreea Ciucă, fost președinte al Curții de Apel Târgu Mureș.

Text: Lorena PINTILIE

Foto: Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE