Un proces cu o miză uriașă își așteaptă soluția la CA Târgu Mureș Justitie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 393 Vizualizări

Un proces cu o miză uriașă își așteaptă soluția la CA Târgu Mureș

Un proces cu o miză uriașă este judecat la Curtea de Apel Târgu Mureș. Consiliul Județean  (CJ) Suceava solicită despăgubiri de nu mai puțin de 177 milioane de lei de la asocierea Autotehnorom, care a reziliat unilateral contractele pentru execuția drumului Suceava-Iași (lotul 1 și 2 de pe raza jud. Suceava). Asocierea a arătat că a fost nevoită să renunțe la contract din cauza gravelor erori de proiectare și a creșterii prețurilor la materiale de construcții, care nu a fost acoperită la timp.

Prin două contracte de achiziție publică încheiate în anul 2020, Consiliul Județean Suceava a atribuit unor asocieri de firme lucrările de execuție aferente județului  Suceava în cadrul Proiectului Regiunea Nord Est –Axa Strategică 1 Iași-Suceava”, loturile 1 și 2, cu o lungime totală de cca 76 km și o valoare totală a lucrărilor de executat de 179.720.936,83 lei, fără TVA.

Pe parcursul executării acestor contracte, antreprenorii s-au plâns că au întâmpinat dificultăți majore în executarea lucrărilor din cauza caracterului defectuos al proiectului, care nu corespundea cu realitatea din teren, și din cauza neînțelegerilor dintre ei și beneficiar – CJ Suceava privind modalitatea de ajustare a prețurilor. Concret, deși în contextul pandemiei și, ulterior, a războiului izbucnit în Ucraina, prețurile materialelor de construcție s-au triplat, beneficiarul a acceptat o majorare a prețului contractului doar de aproximativ 12%. Mai mult, executarea lucrărilor conform proiectului a  presupus efectuarea unor lucrări suplimentare, a căror decontare a fost refuzată.

Pe fondul acestor neînțelegeri, aceștia au decis să rezilieze unilateral contractele începând din luna martie 2022.

Consiliul Județean Suceava a contestat în instanță notificările de reziliere transmise de Antreprenori, solicitând de la aceștia și daune în valoare de peste 176 mil. lei, iar litigiul, început la Suceava și scindat în mai multe dosare, a fost strămutat, mai întâi la Tribunalul Botoșani, iar apoi la Curtea de Apel Târgu Mureș.

Primul dintre din dosarele scindate s-a judecat de curând, Curtea de Apel Târgu Mureș dând câștig de cauză Consiliului Județean Suceava. Completul a terminat cercetarea judecătorească în cauză în noiembrie anul trecut și a procedat la amânarea pronunțării de 4 ori, respectiv la 4.12.2023, 18.12.2023, 3.01.2024 și 16.01.2024.

În această cauză, completul de judecată nu s-a pronunțat pe o cerere de intervenție accesorie depusă la dosar de către intervenienta Hidroterra SRL (parte din asociere) și a respins cererile de suspendare a cauzei pentru incidența ilicitului penal, vizându-l pe vicepreședintele CJ Suceava –Silviu Cristinel Crețu, trimis în judecată după un flagrant de luare de mită și pentru trafic de influență, persoana care, de altfel, superviza aceste contracte.

Sunt motive pentru care această hotărâre a fost atacată cu o contestație în anulare. Judecătorii inițial învestiți să judece calea extraordinară de atac, obiect al dosarului nr. 28/43/2024 înregistrat pe rolul Curții de Apel Târgu Mureș, au fost chiar cei care au pronunțat hotărârea atacată, dată în primul proces din situația litigioasă complexă care există între UAT Suceava, prin CJ Suceava, și Asocierea SC Autotehnorom SRL, în cauza nr. 86/43/2023, având ca obiect “acțiune în anulare“, însă au formulat cerere de abținere, care a fost aprobată după termenul din februarie și a fost desemnat un nou complet de judecată.

Următorul termen de judecată este fixat pentru 26 martie 2024.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE