”O inimă sănătoasă pentru viață”, seminar de informare și prevenție Religie
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 97 Vizualizări

”O inimă sănătoasă pentru viață”, seminar de informare și prevenție

Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” Unirii, Târgu Mureș va găzdui joi, 14 martie, de la ora 17.30, seminarul O inimă sănătoasă pentru viață.
În cadrul evenimentului, dr. Roxana Făgăraș, medic specialist cardiolog va expune câteva noțiuni și reguli cu privire la rolul și importanța inimii pentru viață, regulile unui stil de viață pentru o inimă sănătoasă pe viață, cum recunoaștem cele mai frecvente simptome ale principalelor afecțiuni cardiace, precum și măsuri de intervenție de prim ajutor.
Pentru că ne aflăm în 𝐋𝐮𝐧𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚ță, iar grija față de sănătate în general și față de sănătatea inimii în special face parte din datoria noastră de a ne proteja sănătatea trupului, participanții vor avea parte de o expunere în oglindă, perspectiva medicală vs perspectiva duhovnicească. Astfel, părintele Vasile Ilieș, paroh al Parohiei Ortodoxe Târgu Mure IV și slujitor la Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” Unirii, Târgu Mureș, va susține o cateheză despre „𝐕𝐢𝐚ț𝐚 – 𝐃𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐮𝐦𝐧𝐞𝐳𝐞𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨𝐦”.
Potrivit statisticitilor, bolile cardiovasculare reprezintă principala cazuă a decesului în UE și în lume, estimându-se că la fiecare oră, pe glob, își pierd viața în jur de 2000 de persoane din cauza afecțiunilor cardiovasculare. Nici țara noastră nu se dezice de acest „fenomen” trist, astfel că peste jumătate dintre decesele înregistrate În România sunt atribuite bolilor de inimă, mortalitatea provocată de acestea fiind de trei ori mai mare decât cea provocată de afecțiunile oncologice. Boala ischemică cardiacă și accidentul vascular cerebral ocupă primele două poziții în clasamentul afecțiunilor care generează dizabilitate și deces prematur în rândul românilor. Mai mult, mortalitatea prin accident vascular cerebral întregistrează un procent de 3 – 4 ori mai mare decât media UE.
Institutul Național de Statistică (INS) arată că în 2021 un pacient din patru se află în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară… altfel spus, aproape în fiecare familie de români se regăsește un membru cu afecțiuni ale inimii.
Specialiștii ne spun că 𝐨 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚𝐳ă 𝐛𝐨𝐥𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐝𝐢𝐨𝐯𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐦𝐨𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢 (vârsta, factorii genetici), î𝐧𝐬ă 𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐥𝐞𝐠𝐚ț𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐚ță, 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐢 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧ț𝐚ț𝐢.
În acest context, organizatorii doresc să vină în sprijinul tinerei generații, spre a o determina să conștientizeze importanța menținerii sănătății inimii și a unui stil de viață care să nu le pună în pericol starea de sănătate, și de a-i ajuta în recunoașterea principalelor simptome ale bolilor cardiace.
Seminarul O inimă sănătoasă pentru viață este inițiativă a Structurii de tineret pentru județul Mureș a Departamentului de tineret și Biroului de cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei și se înscrie în seria activităților dedicate 𝐋𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚ță. Coordonatorii evenimentului sunt pr. Silviu Jimborean, inspector de tineret pentru județul Mureș și prof. Carmen Nicoară, responsabil implementare activități

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE