VIDEO: Start la ediția cu numărul 2 a campaniei ”High or Alive” Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 189 Vizualizări

VIDEO: Start la ediția cu numărul 2 a campaniei ”High or Alive”

„Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din UE. Drogurile ilicite pot avea consecințe negative enorme, nu numai pentru persoanele care le consumă, ci și pentru familiile și comunitățile lor. Consumul de droguri generează costuri enorme și prejudicii pentru sănătatea și siguranța publică, mediu și productivitatea muncii. De asemenea, acesta aduce cu sine amenințări la adresa securității legate de violență, criminalitate și corupție”.  Sub aceste auspicii, Primăria Municipiului Reghin, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mures, Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean Mureș organizează în perioada 18-22 martie a II-a ediție a evenimentului „High or Alive”.

„Suntem conștienți că nu vom opri noi acest fenomen. În schimb, sperăm ca prin educație, exemple concrete de foști consumatori, cu povești de viață și experiențe demne de un roman, să îi facem conștienți de pericolele la care se expun, consumând sau vânzând. În perioada 18-22 martiei vor avea loc întâlniri, dezbateri, unde au fost invitați toți elevii claselor V-VIII, respectiv IX-XII din toate unitățile școlare din oraș. Invitații speciali ai acestei ediții sunt agent șef principal de poliție, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, alături de care am avut o activitate reușită la Brașov, Sergiu Ilieș, fost consumator din Zalău și nu în ultimul rând Krisztina Baratosi, fostă consumatoare din Tg. Mureș. Le mulțumesc tuturor pentru că au acceptat să fie alături de noi la acest eveniment și pentru că atunci i-am contactat am spus DA fără nicio ezitare, sacrificând timp din viața lor, energie, cu speranța că vom avea tineri asumați, conștienți și care vor face alegeri sănătoase”, a precizat Imola Grama, purtător de cuvânt al Primăriei Reghin.

Implicarea părinților

Ediția din acest an pune un mai mare accent pe dialogul cu părinții, care vot avea parte de o întâlnire cu inițiatorii și partenerii proiectului în cursul zilei de vineri.

„Ca o noutate, în comparație cu ediția din anul precedent, ne dorim o întâlnire și cu părinții elevilor din Reghin. Nu știu cât de deschiși vor fi pentru a participa la o asemenea discuție dar dacă mă gândesc la chestionarele pe care anul trecut le-au completat elevii și unde peste 60% din ei au spus că niciodată nu au avut o discuție deschisă pe această temă cu părinții și că părinții lor nu au recunoaște primele semne ale consumului, consider că fiecare dintre ei, părinții, ar trebui să spună prezent la această întâlnire”, a  subliniat Imola Grama.

Printre cei care au onorat cu prezența la debutul celei de a doua ediții ”High or Alive” s-au numărat Márk Endre, primarul municipiului Reghin, Dragoș Pui, viceprimar, Ion Aleodor Roman, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș, Gabriela Pîncă- comisar șef în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității- Mureș,  comisar șef Flavius Danciu, șeful Poliției Reghin, Gabi Balint,preot, consilier adicții Asociația „Firimituri pentru viață”, alături de cei doi invitați speciali, Sergiu Ilieș, fost consumator din Zalău și nu în ultimul rând Krisztina Baratosi, fostă consumatoare din Tg. Mureș.

Márk Endre: „Sunt și voi fi un partener în tot ce înseamnă sănătatea și siguranța copiilor”

„Sunt bucuros și onorat să mă aflu aici. Mulțumesc colegilor și instituțiilor care ne susțin de fiecare dată. Mă bucură că putem organiza această a doua ediție a Campaniei ”High or Alive”. Este practic o investiție în siguranță,  în sănătatea copiilor din Reghin și nu numai. Sunt și voi fi un partener în tot ce înseamnă sănătatea și siguranța copiilor. Prima ediție consider  că fost o reușită, am avut o implicare foarte bună cu foarte mulți copii din Reghin. Am avut un feedback foarte bun, am avut exemple cum a fost cazul lui Ionuț Sergiu. Prezența lui fizică a fost exemplu viu legat de ce se întâmplă atunci când consumi droguri. Consumarea drogurilor nu distruge numai copilul ci și o familie întreagă, chiar o comunitate întreagă. Suferă foarte mulți oameni. Noi trebuie să facem tot posibilul ca acest fenomen să fie estompat. Dacă am putut salva un singur copil sau o familie, deja avem câștig cu campania noastră. Dorim bineînțeles să salvăm mult mai multe persoane, să prevenim mult mai multe cazuri. Am și eu doi copii minori, fac tot posibilul, cum am spus, sunt un partener 100% pentru asemenea campanii. În mine găsiți tot timpul un om implicat, deschis, care ajută, care face tot posibilul ca să putem preveni acest flagel, acest consum de droguri care care din păcate ia amploare zi de zi. Sunt convins că ediția a 2-a la această campanie va avea un impact  mai mare astfel încât la final să tragem concluzii și eventual chiar să salvăm copiii și familii”, a declarat Márk Endre, primarul municipiului Reghin.

smart

Dragoș Pui: „Să nu mai ascundem mizeria sub preș”

„Considerăm acest eveniment ca fiind unul foarte important la ei. Alături de domnul primar și de colegii mei din compartimentele de specialitate am decis să nu mai ascundem mizeria sub preș. Mi se pare că de prea multă vreme tratăm acest fenomen al consumului de droguri cu superficialitate și de multe ori nu vrem să recunoaștem cât de multă amploare a căpătat. Este motivul pentru care anul trecut, în urma mai multor discuții, m-am decis să susțin și să promovez prima ediție a evenimentului ”High or Alive”. Am convenit cu colegii mei,  în special cu Imola în urma mai multor discuții că trebuie să facem altceva, trebuie nu doar să le expunem copiilor cadrul legal și să le ținem o lecție, așa cum se întâmplă la școală ci să  vadă exemple clare ale efectelor pe care consumul de droguri le are, cu speranța că, dacă măcar 1, 2, 5 ar fi renunțat să experimenteze așa ceva, să stabilim că respectivul eveniment a avut succes. Succesul este cât se poate de clar demonstrabil în sensul răspunsurilor sau feedback-ului pe care tinerii l-au dat direct sau direct sau indirect. Acum la a 2-a ediție, ceea ce consider că este extrem de important va fi prezența părinților. O mare parte dintre elevi, preadolescenții sau adolescenții ce vor participa anul ăsta au  fost și anul trecut. Evident că vor fi elemente noi în cele 4 zile de prezentări, dar o mare parte dintre ei știu. În schimb, părinții, așa cum a reieșit și din chestionarul  de anul trecut, într-o foarte mare măsură nu au nici cea mai vagă idee despre cum ar putea să își ajute copiii în primele momente sau pe parcursul perioadei în care consumă droguri. Cred că anul ăsta vor avea șanse să vină dacă vor depăși, nu știu temerea  de a fi judecați sau vor considera că al lor copil este protejat de acest fenomen. Din punctul meu de vedere, niciun adolescent, niciun  copil sau  tânăr nu este în siguranță în momentul de față. Toți sunt expuși consumului sau tentației  de a consuma droguri din motive pe care n-o să le enumerăm acum. Cred că părinții, dacă își doresc să nu ajungă co-dependenți și să aibă copii în care investesc atât de mult, cred că ar fi bine să vină și să  audă ce au de spus colegii mei și cei ce au trecut deja prin asta.” , a precizat Dragoș Pui, viceprimarul municipiului Reghin.

Gabriela Pâncă: „Sper ca părinții să își facă curaj”

„Nu pot să încep decât prin a felicita Primăria Reghin și pe toți oamenii nimoși de aici, să le mulțumesc că ne-au chemat și pe noi în acest demers. Lucrez de mai bine de 20 de ani cu tinerii, cu copiii și este interesantă evoluția criminalității, a problemelor legate de siguranță.  Sigur, vrem, nu vrem, drogurile există, sunt în jurul nostru și niciunul dintre noi, niciunul dintre copiii noștri nu putem spune că este total protejat. Se discută foarte mult despre acest subiect, și elevii au acces nelimitat  la informații. Ca atare, uneori riscăm cumva să se banalizeze subiectul. Este esențial în această campanie, modul acesta de abordare, cu mărturii ale unor persoane care au experimentat, fiindcă altfel, tinerii deseori au tendința de a întreba:  de de unde ști, ai încercat, știi exact cum este?. Oamenii care vin cu o poveste de viață, pe care îi văd și cărora le pot adresa întrebări sunt un mare câștig ale acestei campanii. Sper ca părinții să își facă curaj. Dacă nu anul acesta, atunci anul viitor, fiindcă perseverența este una dintre cheile succesului. Să vină să discutăm despre cât de de important pentru noi, ca părinți, să știm cum să ne comportăm cu copiii, cum să-i observăm, cum să le fim alături. Am mai spus și altădată, drogurile, din păcate, vin să umple niște goluri și uneori suntem noi părinții, cei care le lăsăm, sigur, fără să ne dorim asta și fără să ne dăm seama.Sper să și sunt convinsă că va fi o ediție de succes, fiindcă putem învăța fiecare cum să tratăm această problemă cu care ne confruntăm, fie că suntem părinți, fie că suntem profesioniști, fie că suntem autorități, instituții responsabile, prieteni, colegi profesori, trebuie să învățăm cum putem lucra împreună pentru asta. Nu pot decât să urez succes acestei ediții, să fie o o schimbare în bine” a spus Gabriela Pîncă- comisar șef în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității- Mureș.

„Este într-adevăr un proiect care implică, pe lângă foarte multe autorități publice, instituții cu atribuții în domeniu și  foști consumatori organizați nonguvernamentale, pentru că așa cum zice și titlul unei campanii a Agenției Naționale Antidrog, „Consumul de droguri ne privește pe toți”  și toți ar trebui să fim implicați activ în această luptă antidrog. Apreciem că lucrul acesta, iată, se întâmplă la nivelul municipiului Reghin, se întâmplă chiar la nivelul județului Mureș, vedem chiar membrii reprezentanți ai mass-mediei locale care desfășoară chiar proiecte educative de prevenire a consumului de droguri, ceea ce este lăudabil. Ne dorim în continuare să ridicăm nivelul ca și activitate. Vedem că nu mai putem să mergem în fața elevilor cu activități seci de informare, să le explicăm efectele, riscurile. Trebuie să venim cu astfel de inițiative inovative, interactive, care să fie adaptate lor, pentru că altfel riscăm să să nu mai fim credibili, să nu mai fim luați în serios. De aceea e foarte important, iată să venim cu un astfel de exemplu, mărturii ale foștilor consumatori. De asemenea, să punem accent foarte mult pe alternative sănătoase la consumul de droguri. Vă mulțumim încă o dată pentru inițiativă. Sper ca aceste activități să fie de durată, să  le implementăm și să le ducem la un nivel din ce în ce mai bun, mai de calitate și mai interactiv”, a spus Ion Aleodor Roman, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș.

Flavius Danciu: „Consider că acest demers este foarte util”

„Noi ca structură IPJ Mureș, avem datoria pe cele două componente,  prevenire și combatere să asigurăm siguranța, mai ales în zona instituțiilor de Învățământ și vă asigur că prevenirea consumului și a traficului de droguri este o prioritate zero a Poliției Române și a Ministerului de Interne. Salut încă o dată această campanie a municipiului Reghin. Suntem parteneri de mai mult timp în acest municipiu, colaborăm foarte bine. Consider și eu că această campanie, cu exemple concrete, foști consumatori, dar mai ales ceea ce se intenționează în acest an prin atragerea părinților în această campanie, este de bun augur. Am observat o anumită reticență din partea părinților. Au fost cazuri multiple în care, fiind puși în fața faptului împlinit pe anumite constatări ale noastre, nici în acel moment, pe ultima sută de metri  părinții refuzau să vadă realitatea. Este datoria noastră să prevenim, să atragem părinții. Consider că acest demers este foarte util, iar noi ca poliție, ca instituție, suntem beneficiarii. a precizat Comisar șef Flavius Danciu, Poliția Municipală Reghin.

Gabriel Balint: „Nu mai putem vorbi despre o mizerie mică”

„Îmi pare bine că sunt aici împreună cu dumneavoastră  pentru a vorbi despre droguri, prevenție și informare. Vorbesc din două puncte de vedere.  În primul și în primul rând ca preot. Vă veți întreba unde este biserica în toată problema asta, ce face biserica pentru oamenii care suferă din cauza consumului de alcool, droguri sau jocuri de noroc. E bine, să știți că biserica chiar face ceva. Nu chiar așa cum ne-am așteptat noi, însă biserica are și acest aspect  în care nu bate toba cu ceea ce face. E mai timidă. În schimb, dacă stăm și ne uităm unde se desfășoară grupurile de alcoolici anonim, jucători anonim sau narcotici anonim, 90% dintre ele se desfășoară la umbra bisericii. În al doilea rând  vorbesc din punctul de vedere omului care se ocupă cu dependenți. Vin din partea Asociației „Firmituri pentru Viață”, o mică asociație în  scopul ei lucrativ acesta acela  de a spune, de a arăta și a demonstra tuturor că există posibilitatea de vindecare. E ușor forțat să spui că  există vindecare în boala aceasta, pentru că adicția este o boală. Întrebarea atunci când o pui unui adictiv este următoarea: până când ești adictiv? Iar el trebuie să recunoască cu sinceritate:  până la mormânt. Ei bine, spun tuturor aici, acum și oricând că există soluții, există vindecare, totul ține de persoană, totul ține de cel ce vrea să facă ceva pentru viața lui. În al 3-lea rând sunt aici să mulțumesc celor doi participanți care vin să dea mărturie. Din experiența mea cu acești oameni, oficialitățile, noi biserica, oricine care se ocupă de acești oameni nu vor putea să spună sau să dea o mărturie cu un impact așa cum fac acești oameni. Tocmai de aceea felicit organizatorii, Primăria Reghin, Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul Școlar de această inițiativă extraordinar de bună. Eu unul sper ca să continue. L-am auzit pe domnul viceprimar spunând că nu ne mai putem permite să ascundem mizeria sub pres. Nu mai putem vorbi despre o mizerie mică, este un munte și tocmai de asta vă invit, nu numai pe voi cei care sunteți oficialități,  și pe voi, oamenii de rând, să spuneți și altora că viața cu droguri, alcool și jocuri nu este o viață normală. Uitați-vă la oamenii de lângă noi, care este prețul pentru a fi normal, uitați-vă ce plătesc ei acuma. Dacă vrem ca generațiile viitoare, copiii noștri, nepoții noștri și cei ce vor veni după noi să plătească același preț, să fim liberi să consumăm. Doar eu zic că nu este normal”, a precizat Gabi Balint, preot, consilier adicții Asociația „Firimituri pentru viață”.

Stop drogurilor. Alegeți viața!

„Am acceptat invitația cu mare drag să vin la Reghin să le vorbesc copiilor  experiența mea care mi-a distrus viața din toate punctele de vedere, să le spun prin  ce am trecut, să nu treacă nici ei și nicio familie  pentru că e dureros. E foarte dureros că nu vorbește nimeni. Din păcate nu-s mulți care vorbesc deschis despre ce înseamnă distrugerea consumului de droguri, unde te duce, în ce parte întunecată a  vieții tale te duce consumul de droguri. Am pierdut tot din cauza drogurilor. Cel mai important lucru care îl poți pierde este sănătatea. Când a pierdut sănătate, ai pierdut tot. Vreau  să le vorbesc din suflet pentru suflete, copiilor, părinților, experiența mea legată de consumul de droguri. Le mulțumesc tuturor icare s-au alăturat campanie, le mulțumesc tuturor că susțin un mesaj, că fac altfel de campanii, aduc în fața copiilor, în fața  părinților pe noi, foștii consumatori care ne-am distrus viața din cauza consumului de droguri. Mesajul meu este unul simplu: Stop drogurilor. Alegeți viața!”, a transmis Sergiu Ilieș, fost consumator.

Krisztina Baratosi: „Puțini aleg să-și asume durerea schimbării”

„Vreau să mulțumesc Primăriei Reghin pentru invitație și în special doamnei Imola Grama. Sunt aici la Reghin să spun povestea mea legată de consumul de droguri. În toată perioada mea de consum, la un moment dat mi-am dat seama că nu consumul e problema, e doar efectul unei alte probleme care este durerea. Durerea este problema principală și din păcate nu realizăm acest lucru și ne ocupăm doar de efect. Vreau să vă amintesc că oamenii cu probleme de dependență au o altă problemă, mult mai adâncă, de care ar trebui să ne ocupăm foarte mult. Vorbim despre partea aceasta de efect de consum, dar uităm  că noi, consumatorii, am ajuns în acel punct din cauza unei dureri foarte profunde. Poate să vină din diverse locuri și vreau să vă aduceți aminte de fiecare dată că noi, foștii consumatori și cei care consumă, suntem oameni, suntem oameni și nu mulți ar sta să ne asculte poveștile și să le înghită, pentru că sunt povești grele. Sunt foarte bucuroasă să fiu astăzi aici și mă bucur că vedeți în noi oameni schimbați, că ne vedeți la adevărata noastră identitate, pentru că identitatea noastră nu este de consumator sau fost consumator. Eu personal promit că voi fi 100% transparentă și voi fi aproape de fiecare persoană care are nevoie de ajutor, pentru că asta îmi doresc să fac pentru tot restul vieții mele. Cu toții știm că primul pas e conștientizarea, dar nu mulți rămânem acolo, puțini aleg să-și asume durerea schimbării. Dar,  mai bine o perioadă scurtă de durere decât o viață plină de durere în dependență. Mă bucur foarte mult că suntem astăzi aici, suntem doi oameni liberi și vă mulțumesc foarte mult că ați ales să ne ascultați poveștile, nu doar să vă informați și să auziți într-adevăr niște mărturii reale. Vreau să vă las cu acest gând că există viață și după dependență”, a precizat Krisztina Baratosi.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE