Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic” Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 371 Vizualizări

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, aflat la cea de-a XVII-a ediție,  un eveniment dedicat sănătății, prevenției și încurajării unui stil de viață sănătos, inițiat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România și Asociația Studențească „Amicus” Târgu Mureș, în colaborare cu Primăria Municipiului Târgu Mureș, Instituția Prefectului- Județul Mureș, Ministerul Sănătății, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mujreș, Spitalul Oncologic Medex, Agenția Națională Antidrog și Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Proiectul a presupus amenajarea unui spital mobil prevăzut cu 25 de specialități medicale în cadrul cărora pacienții au beneficiat de gratuitate pentru efectuarea analizelor. Resursa umană a fost alcătuită din voluntari și medici care și-au desfășurat deliberat activitatea, din pură compasiune pentru semeni. Serviciile medicale gratuite oferite pacienților au inclus: consultații de specialitate (cardiologie, gastroenterologie, medicină internă, dermatologie, ORL, oftalmologie, urologie, diabet, nutriție și boli metabolie, reumatologie; ecografii mamare, abdomino-pelviene, ecografii Doppler vascular, osteodensitometrie, screening pentru hepatita B și C; analize medicale (măsurarea tensiunii arteriale, a colesterolului, a glicemiei etc…).

Informațiile referitoare la bilanțul final înregistrat în urma finalizării proiectului vor fi prezentate în cadrul interviului următor, susținut cu dr. Simona Gurzu, prodecanul Facultății de Medicină în Limba Engleză a UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș și  coordonatorul spitalului ambulant din cadrul proiectului „Din grijă pentru tine”.

Reporter: Din punct de vedere statistic, care este numărul total al pacienților consultați în cadrul proiectului?

Simona Gurzu: În cadrul proiectului „Din grijă pentru tine” au fost implicați peste 800 de voluntari și au fost înregistrate, în sistemul electronic, peste 4009 de consultații.

Rep.: Care au fost specialitățile medicale cele mai căutate de către pacienți?

S.G.: La deschiderea platformei de înscriere, am pornit pe fiecare specialitate  cu unul până la cinci cabinete. Astfel, într-un singur cabinet, în cele trei zile de consultații, urmau să fie consultați 63 de pacienți, însă numărul s-a dublat la fiecare cabinet. În primele două ore de la deschiderea platformei s-au ocupat peste 2000 de locuri. Din acest motiv, prin amabiltatea medicilor care au venit în număr tot mai mare, am suplimentat numărul de locuri disponibile. Cele mai multe consultații au fost la gastroenterologie și ecografie abdominală, unde am avut cele mai multe cabinete și au fost consultați peste 340 pacienți. Medicii cardiologi au fost, de asemenea, suprasolicitați, deoarece, pe lângă cei 248 pacienți programați, unii medici au solicitat și consulturi interclinice. De aceea a fost necesar să solicităm suplimentarea numărului de medici și am rugat medicii să vină de acasă pentru a nu rămâne pacienți neconsultați. Fiecare loc, însă, independent de specialitate, a fost ocupat și chiar dublat, iar de locurile libere au beneficiat pacienții care erau deja în sală, permițându-le să fie consultați chiar dacă nu avuseseră programare în prealabil. Bineînțeles, e nevoie să precizăm și faptul că am refuzat pacienți neprogramați, deoarece multe cabinete erau suprasolicitate. Regretăm că am fost obligați să refuzăm pacienții neprogramați.

Pacienți depistați cu boli cronice

Rep.: Câți pacienți au fost depistați cu boli cronice în urma consultațiilor efectuate și de ce natură au fost acestea?

S.G.: Deoarece programul a inclus efectuarea de ecocardiografii la peste 200 pacienți, ecografii mamare la 100 paciente, mamografii la 172 paciente, ecografii abdominale, renale, din sfera urologică și endocrinologică la 227 pacienți, era de așteptat să depistăm leziuni despre care pacienții nu aveau habar sau care nu produseseră simptome. Pe primul loc s-au situat nodulii tiroidieni asimptomatici. Întrucât nodulii suspecți au fost biopsiați, s-au identificat patru leziuni tumorale. În afara acestora, medicii au mai diagnosticat tumori ale pielii, stomacului, colonului, rinichiului, o tumoră a sânului, metastaze hepatice, hernii și un chist cerebral. Bineînțeles, hipertensiunea, hiperlipidemia, diabetul, obezitatea sau subponderabilitatea au fost afecțiuni diagnosticate incidental. Întrucât cei mai mulți medicii lucrează în cele două spitale de stat din Târgu Mureș, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul Clinic Județean, pacienții au fost îndrumați pentru tratament medicamentos, urmărire, tratament oncologic sau chirurgical.

Sustenabilitatea proiectului

Rep.: Ce efort logistic a presupus acest proiect?

S.G.: În afara cheltuielilor legate de consumabile, am utilizat peste 100 de PC-uri, 70 de imprimante, 30 de ecografe, 5 EKG-uri, un spirometru, aparatură specifică oftalmologiei și sferei ORL, două osteodensitometre, două aparate utile pentru evaluarea riscului de boală vasculară periferică și cântare speciale pentru măsurarea unor parametri necesari evaluării vârstei și stării de sănătate a organismului. Costurile acestor aparate depășesc 500 000 EUR, iar valoarea totală a investigațiilor s-a ridicat la 900 558 lei. Mulțumim pe această cale numeroșilor sponsori care au făcut posibilă desfășurarea evenimentului. Chiar dacă s-au ars câteva imprimante și adaptoarele unor ecografe, evenimentul s-a desfășurat fără incidente majore.

Rep.:  Ce efort a presupus proiectul în ceea ce privește resursa umană?

S.G.: După cum am menționat, peste 800 de voluntari s-au implicat în proiectul „Din grijă pentru tine”. Voluntarii au fost implicați în organizare, fiecare din cele peste 30 de departamente, de la logistică până la IT, având un responsabil. De asemenea, am avut voluntari care, înaintea evenimentului propriu-zis, au răspuns la telefoane, au pregătit aparatura și materialele necesare, au făcut platforma funcțională pentru a permite digitalizarea evenimentului, de la înscrierea pe platformă până la informarea pacienților și medicilor referitor la ziua și ora programării. La Sala Polivalentă au fost voluntari care primeau sau înscriau pacienții în sistem, voluntari care înregistrau voluntarii la secretariat, care conduceau pacienții la cabinete, am avut șefi de cabinete care aveau rolul de a răspunde nevoilor medicului și, nu în cele din urmă, medici, asistenți medicali și studenți la Medicină care luau analize și consultau. Dacă includem rezidenții, am avut implicați peste 270 de medici, peste 45 de asistenți medicali și 120 studenți la Medicină. Le mulțumim încă o dată tuturor voluntarilor. Fiecare a avut locul și rolul lui. A fost o uriașă muncă de echipă.

Feedback din partea pacienților

Rep.: Ce feedback ați primit din partea pacienților?

S.G.: Unii au plâns, alții au plecat cu zâmbetul pe buze. Doar 30% din cei consultați au fost declarați „sănătoși fizic”. Unii au fost nemulțumiți pentru că au așteptat mai mult în fața cabinetului sau pentru că nu au mai prins un loc la cabinetul deja supraaglomerat. A fost un program menit să identifice leziuni grave în stadii incipiente. Deși ne-am dorit să țintim persoanele cu venituri modeste, am avut pacienți din toate sferele sociale. A fost un proiect în care oamenii ajută oameni, astfel că nu am exclus pe nimeni, în măsura locurilor disponibile. Unde am greșit, ne cerem iertare. Unde s-a primit consiliere de stil de viață, ne dorim ca sfaturile primite să fie urmate pe termen lung.

Rep.: Și-a demonstrat proiectul utilitatea?

S.G.: Dacă doar o viață ar fi fost salvată prin acest proiect, proiectul și-ar fi demonstrat utilitatea. Ne-am propus să diagnosticăm leziuni care pot fi tratate și să le identificăm în stadii incipiente. Am reușit să facem asta. Ne-am propus însă să și conștientizăm populația de importanța programelor de screening. Sperăm că și acest scop va fi atins. Ne-am propus să oferim consiliere și programe de stil de viață sănătos. Peste 600 de pacienți s-au înscris la astfel de programe care includ: cluburi de ciclism, de mișcare în aer liber, de gătit, de cățărat, cluburi de studiu al naturii la microscop, pentru copii, cluburi de sănătate și alte astfel de programe.

Continuitatea proiectului

Rep.: Se vor organiza și ediții viitoare aici, la Târgu Mureș?

S.G.: Despre edițiile viitoare, de așa amploare, vom putea vorbi după ce evaluăm și re-evaluăm. Vom mai organiza evenimente similare în alte orașe care, printre care Satu Mare, Sighetul Marmației, Brașov etc. Deocamdată revenim la viața obișnuită. E importantă și ea. Și acolo e nevoie de echilibru și dedicare.

A consemnat, Mădălina ROHAN

Sursa foto: Pagina de Facebook a prof. univ. dr. Leonard Azamfirei

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE