Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, apel către primari: „Urgentați contractele pentru suprafețele de pășuni!” Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5494 Vizualizări

Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, apel către primari: „Urgentați contractele pentru suprafețele de pășuni!”

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a făcut, la începutul lunii martie, un apel pentru primarii care încheie contracte de arendă pentru pășune cu fermierii din județ.

Ovidiu Săvâșcă a făcut, miercuri, 1 martie, un apel către toți primarii să sară în sprijinul fermierilor din județul Mureș care vor să ceară la APIA subvenția de pășune. Directorul APIA Mureș solicită conducerilor localităților mureșene, și nu numai, să ajute fermierii care dorec să încheie contracte noi, sau le reînoiesc pe cele care expiră în această perioadă, astfel încât să se încadreze în termenul de 15 mai pentru depunerea cererii unice fără penalizări, potrivit radiomures.ro.

Fac un apel la unitățile administrativ-teritoriale ca acolo unde sunt situații de expirarea a contractelor de închirierea sau concesiune a suprafețelor de pășuni dintre fermieri sau asociațiile crescătorilor de animale, să urgenteze demersuri.  Acolo unde sunt aceste situații rugămintea mea este să urgenteze procedura de concesionare a acestor suprafețe ca fermierii să nu intre în acea perioadă de penalizare sau chiar să piardă subvenția”, a fost apelul făcut de Ovidiu Săvâșcă.

Pierderi de până la 25% din subvenții

De asemenea, conducerea APIA Mureș avertizează că fermierii pot pierde până la 25% din subvenție dacă depun cererea unică cu penalizări, asta după data de 15 mai. „Pentru că am mai avut cazuri în anii anteriori în care fermierii care aveau suprafețe în arendă și pentru că aveau un număr mare de animale aveau nevoie de pășune suplimentare, și mai primeau de la Primărie dar din cauză că se tergiversa sau se întârzia inclusiv cu licitația, există și procedura de contestație, fermierul venea cu suprafața undeva la sfârșitul perioadei de depunere a cererii unice, cu penalizări, și atunci pierdea din subvenție. Să zicem că venea în ziua 25 din perioada cu penalizări, atunci avea 25% tăiat din subvenție. Deci rog toate UAT-urile să ne ajute și în acest sens, și implicit pe fermieri în primul rând, să se încadreze în perioada de 15 mai fără penalizări, cu contractul de închiriere”, a completat acesta.

Copii ale contractelor de concesiune cu primăriile, obligatorii la dosarul pentru plățile APIA

Totodată, în anul 2024, subvențiile se acordă în baza Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr.168 din 28 februarie 2023. În documentul citat se precizează că pentru subvențiile la pășuni, copia conform cu originalul de pe contractele de concesiune, încheiere, comodat încheiate între fermieri și primării, copia după contractul valabil la data depunerii este obligatorie.

Din aceasta trebuie să reiasă suprafața de pășune utilizată. În plus fermierii care dețin animale și au închiriat pășuni de la Primărie trebuie să mai prezinte la APIA:

  • copia cardului exploatației, conform Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 208/2022. În cazul în care fermierul nu deține card de exploatație, trebuie să prezinte adeverința eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din care să rezulte codul exploatației înscrise în RNE valabil la data depunerii cererii de plată;
  • codul/codurile de exploatație zootehnică și animalele declarate într-o cerere de plată, pentru asigurarea încărcăturii cu animale pe pajiștile permanente și/sau pentru solicitarea plăților pentru efectivele de animale, nu pot fi declarate în același scop în mai multe cereri de plată.

Reamintim că fermierii pot depune începând de miercuri, 1 martie, cererea unică pentru subvenții, iar timp de circa două luni și jumătate campania pentru plățile pe hectar și cap de animal va fi activă, fără penalizări, amintește agrointel.ro.

(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE