Controversă a profesorilor catolici: „Avem sau nu liber de Paște?”. Ligia Deca: „Școala nu vă poate limita acest drept” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 12332 Vizualizări

Controversă a profesorilor catolici: „Avem sau nu liber de Paște?”. Ligia Deca: „Școala nu vă poate limita acest drept”

Ministrul Educației din România, Ligia Deca, a efectuat joi, 28 martie, o vizită de lucru în județul Mureș. În cadrul vizitei, printre alte evenimente, începând cu ora 13:30, a avut loc și o ședință de lucru cu directorii și directorii adjuncți din unitățile școlare ale județului Mureș, unde s-a discutat despre problemele întâmpinate de conducerile școlilor mureșene.

Printre numeroase subiecte dezbătute la finalul ședinței alături de directorii din județ, s-a discutat și despre zilele libere din preajma Paștelui Catolic de care și cadrele didactice, nu doar elevii, vor beneficia. Astfel că, ministrul Educației a răspuns întrebărilor apărute pe tema acestui subiect, clarificând, în prag de sărbătoare, dubiile și neînțelegerile profesorilor.

Controversă în rândul profesorilor catolici: „Avem sau nu dreptul la zile libere de Paște?

Această temă a controversată a ridicat nemulțumiri în rândul cadrelor didactice și personalului auxiliar din unitățile de învățământ ale județului Mureș, de confesiune religioasă Catolică sau Reformat-Calvinică, pentru că în anumite școli, contrar contractului colectiv de muncă, conducerea a decis să reducă numărul de zile libere, de la trei la două sau chiar la una singură. Dacă elevii vor putea lipsi în data de 29 martie, Vinerea Mare, dar și în data de 1 și 2 aprilie, adică prima și respectiv a doua zi de Paște Catolic, unii profesori se confruntă cu probleme la acest capitol.

Președintele Sindicatului Preuniversitar din învățământul mureșean, Molnar Zoltan, a fost cel care a ridicat problema în timpul sesiunii de întrebări de la finalul ședinței. „În școlile din județul Mureș apropierea de aceste sărbători (sărbătorile Pascale Catolice) a creat o serie de controverse și nemulțumiri. Conform contractului de muncă, pentru angajații din învățământ, Vinerea Mare (29 martie), a doua și a treia zi de Paște (1, respectiv 2 aprilie) sunt zile nelucrătoare, însă în foarte multe școli din județul Mureș s-au luat decizii că nu se vor da libere aceste zile, doar prima și a doua și de Paște sau chiar numai prima zi, adică, în unele școli nici măcar Vinerea Mare. Atunci, întrebarea mea ar fi: angajații din învățământ pot beneficia de cele scrise în contractul colectiv de muncă, ceea ce înseamnă toate cele trei zile, dar și dacă decizia la nivelul unităților de învățământ poate să constrângă numărul acestor zile?”, a fost nelămurirea menționată de președintele Sindicatului din Învățământul  Preuniversitar Mureș.

Ligia Deca: „Școala nu vă poate limita dreptul obținut prin contractul colectiv de muncă

Ministrul Educației a dat un răspuns cât se poate de clar, declarând că nicio școală nu poate să limiteze dreptul la cele trei zile libere sub nicio formă, acest drept fiind menționat în contractul colectiv de muncă. Așadar, orice profesor catolic sau reformat care dorește să lipsească în această perioadă o poate face, cu condiția ca orele respective să fie suplinite sau recuperate, alegere care rămâne la latitudinea conducerii fiecărei unități de învățământ.

Conform contractului colectiv de muncă, acele zile sunt zile de drept libere pentru cei de confesiunile catolice, sau alte confesiuni care sărbătoresc Paștele în această săptămână. Mai mult, am și sugerat ca fiecare Consiliu de Administrație să judece situația la nivelul unității de învățământ și există două obțiuni mari: una de suplinire, dacă sunt pușine cadre didactice și este posibil sau de suspendare cu recuperare a orelor la care profesorul lipsește, bineînțeles, asta și în funcție de câți elevi sunt în vacanța de Paște. Dacă e să vă răspund punctual la întrebarea dumneavoastră, vă spun că nu, școala nu vă poate limita dreptul obținut prin contractul colectiv de muncă”, a clarificat ministrul Educației situația.

Citește și: Vacanță pentru elevii mureșeni catolici și reformați în perioada Paștelui Catolic

Text: Lorena PINTILIE

Foto: Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE