Statistici îngrijorătoare privind mortalitatea maternă Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 185 Vizualizări

Statistici îngrijorătoare privind mortalitatea maternă

Asociația Moașelor Independente a organizat, în data de 16 aprilie, o dezbatere privind accesul la sănătate și drepturi reporoductive petntru fetele și femeile din România, împreună cu Ambasada Canadei în România și Coaliția pentru Egalitate de Gen, care a reunit reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile, experți din cadrul instituțiilor publice și din cadrul Ambasadei Spaniei în România, dar și oameni politici.

Scopul întrunirii a fost dezbaterea celor mai actuale probleme cu care se confruntă femeile și care ar fi principalele modalități de îmbunătățirea a accesului la servicii de sănătate, precum și nevoia de sprijin instituțional în acest demers.

Adina Iancu, moașă certificată și membru al Asociației Moașelor Independente, a adus în discuție problema îngrijirii parentale greu accesibile în sistemul de sănătate românesc. „Îngrijirea prenatală este foarte greu de accesat în sistemul public de sănătate, deși este inclusă în Fondul Național Unic de asigurări sociale de sănătate, iar cursurile de educație prenatală pentru părinți nu sunt decontate deloc. Peste 60% dintre femei nasc prin cezariană, în majoritatea cazurilor fără un motiv medical sau fără cererea din partea femeii pentru această intervenție, nou-născuții sunt separați de mamele lor imediat după naștere, iar sprijinul pentru alăptare lipsește. Serviciile de sănătate reproductivă, inclusiv contracepția modernă și serviciile de planificare familială, devin din ce în ce mai inaccesibile pentru mulți oameni, în special pentru cei care aparțin grupurilor vulnerabile. Aceste probleme afectează, în fiecare zi, viața, sănătatea și drepturile femeilor și nu sunt abordate în prezent în programele și strategiile politice ale tuturor partidelor”.

Totodată, aceasta a evidențiat rata îngrijorătoare a mortalității materne și infantile- 5.6% mortalitate infantilă în 2021, comparativ cu media UE de 3.2 ‰ la 1.000 de născuți vii / mortalitate maternă 28.2 cazuri la 100.000 născuți vii în 2021, comparativ cu media UE de 8 cazuri la 100.000 născuți vii, respectiv rata de mortalitate pentru cancerul de col uterin și pentru cancerul mamar. Toate aceste probleme trebuie să își găsească soluția cu sprijinul politicienilor.

M.R.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE