FOTO+VIDEO: Nicolaescu lasă spitalele private fără finanțare de la stat Sanatate
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

FOTO+VIDEO: Nicolaescu lasă spitalele private fără finanțare de la stat

Convins că banul public colectat de la populație trebuie să se întoarcă pentru a finanța spitalele publice, ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu a declarat astăzi, la Târgu Mureș, că începând cu data de 1 martie, când va intra în vigoare noul Contract-cadru, fondurile alocate până acum din banii publici către spitale private vor fi sistate.

”În Contractul-cadru  2013 care va intra în vigoare la 1 martie vom sista finanțarea din fondurile Casei (n.r.-Casa Națională de Asigurări de Sănătate) pentru unitățile spitalicești private, astfel încât toți banii publici, vorbim de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, să meargă către spitalele publice. În felul acesta circa 10%  exista fiannțare pentru sectorul privat, cu 10% va crește fondul alocat spitalelor în perioada următoare”, a declarat Eugen Nicolaescu.

”Cine dezvoltă o afacere privată nu și-o face pe banul public”

Ministrul Sănătății a argumentat ideea care a stat la baza deciziei care se va implementa din luna martie, arătând că sectorul public trebuie să trăiască din bani publici, iar cel privat din banii privați. ”Banul public în acest moment este atât de puțin încât el trebuie foarte bine cumpănit. Cineva care își dezvoltă o afacere privată nu și-o face pe banul public. Când își gândește business planul ca să facă investiția se gândește ce venituri are din ceea ce face el, nu din ceea ce fură de la stat sau încearcă să obțină prin trafic de influență sau printr-o competiție foarte serioasă, ceea ce mă îndoiesc. În acest moment decizia noastră este foarte clară: sectorul public trăiește din banul public, sectorul privat trăiește din banul privat”, a întărit ministrul Sănătății.

Avertisment pentru personalul medical

Totodată a avertizat personalul medical ca, în urma majorării finanțării către spitale, dacă i se va cere pacientului să aducă de acasă medicamente sau materiale sanitare ”acel cineva  va pleca pe loc”. Ministrul Sănătății a făcut referire la faptul că spitalell vor primi finanțare mai mare, respectiv se vor aloca cei 10% care mergeau către privat și se vor aloca 220 milioane lei programului de sprijin pentru secțiile ATI pentru medicamente și materiale sanitare. ”Vom urmări, în situația în care într-o secție de Anestezie și Terapie Intensivă, după ce intră acest program în funcțiune, dacă cineva din conducerea secției sau a unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc pentru că banul public trebuie să se ducă pentru cetățean și noi facem aceste eforturi și ne-am străduit să obținem acești bani. Și cu modificările pe care le facem în finanțare să încercăm să rezolvăm o problemă și ne vom strădui să luăm fiecare problemă și să găsim o soluție pentru fiecare”, a conchis ministrul Sănătății.

[zizigallery id=453]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE