Buget pentru investiții mai mare cu 2 % în 2015 Sanatate
  • ligia.voro
  • 1 comentarii
  • 203 Vizualizări

Buget pentru investiții mai mare cu 2 % în 2015

investitii scju

Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș (SCJU) a alocat, în 2015, investițiilor un buget cu 2 % mai mare din totalalul cheltuielilor față de anul 2014, adică de la 13,613 milioane de lei la 19,174 de milioane de lei. Sumele se regăsesc în dotarea cu aparatură medicală, dar și în lucrări de reparații capitale.

 

Anul 2015 a însemnat pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș realizarea unui program de investiții atent planificate, ce au urmărit atât îmbunătățirea actului medical, cât și reducerea costurilor în viitor, printr-o utilizare mai eficientă a resurselor de care dispune unitatea spitalicească.
Astfel, o prioritate a fost dotarea cu aparatură modernă, necesară stabilirii diagnosticului pacienților care se adresează SCJU Tîrgu Mureș.
“Într-un spital trebuie să începi de la partea de diagnostic. Dacă diagnosticul l-ai stabilit corect, atunci și costurile pe care le ai în tratarea bolnavilor poți să le determini corect şi să le reduci. În caz contrar, ai costuri mari. Am mers pe partea de diagnostic deoarece nu mai aveam aparate radiologice performante, acestea fiind vechi de peste 9 ani, iar anul acesta nici nu am intrat în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În momentul de față avem finanțare pentru un aparat de radiologie, care este și comandat, iar alte trei sunt prefinanțate. Așteptăm să ne vină finanțarea, să le comandăm și să le aducem până la sfârșitul anului. Mai avem încheiată o procedură privind achiziționarea unui aparat de rezonanță magnetică (RMN) de 1,5 Tesla, iar fondurile vor fi alocate de la Ministerul Sănătății pentru anul viitor, pentru că procedura s-a încheiat destul de târziu și nu mai exista posibiltatea tehnică de a fi adus și montat până la sfârșitul anului”, a subliniat Florin Crăciun, directorul financiar contabil al unității spitalicești.
SCJU mai dispune de un RMN, însă, în momentul de față este singurul în întreg orașul și, evident, că este suprasolicitat. Acesta a fost motivul pentru care conducerea SCJU a decis, recent, reparația sa, deși aceasta a fost extrem de costisitoare, achiziționarea a două piese a costat în jur de 30.000 de euro. Necesitatea dotării spitalului cu aparatură de înaltă performanță este justificată, însă, și prin faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş este situat într-un centru universitar, fiind unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din ţară cu adresabilitate foarte mare, asigurând urgenţele medico-chirurgicale din întreaga Regiune 7 Centru.

DSC_0060
“Lunar, externăm în jur de 3500 de pacienți pe spitalizare continuă și avem undeva la 6000 de pacienți pe spitalizare de zi, spitalizare cronici si ambulator de specialitate. Există adresabilitate, dar se poate îmbunătăți prin achiziţionarea unui aparat performant”, mai explică directorul financiar nevoia unui nou RMN.
Astfel, prin dotarea spitalului cu RMN se asigură activități de diagnostic de înaltă performanță conform cerințelor actuale, la standarde europene și mondiale în explorări de neurochirurgie, neurologie și ortopedie.
Pe partea de radiologie au mai fost achiziționate, în 2014 și 2015, șase ecografe pentru că o parte erau foarte vechi, iar o alta nefuncționale. Dintre acestea, patru sunt ecografe de înaltă performanță, suma alocată achiziționării acestora fiind de aproape 2 milioane de lei. Acestea vor fi destinate specialităților cardiologie, pediatrie, neonatalogie, gastroenterologie. De asemenea, în 2015, a fost aprobată achiziționarea unui electroencefalograf, în valoare de 35.000 de lei, și a 20 de electrocardiografe, suma totală investită fiind de 500.000 de lei.
De asemenea, programul de achiziții a mai presupus dotarea cu defibrilatoare – 18 bucăți – suma alocată a trecut de 1,4 milioane de lei, respectiv laringoscoape – 10 bucăți contra sumei de 630 de mii de lei, a secției Anestezie Terapie Intensivă (ATI) și a Urgenței.
“Am achiziţionat aparate de ventilație atât pentru ATI, cât și pentru Neonatologie pentru că noi suntem centru regional și asigurăm pe Regiunea Centru partea de neonatologie, dar ne vin pacienți din toată țara”, a explicat Florin Crăciun.
Pe partea de urgențe medicale au mai fost achiziționate stații de monitorizare comunitare, pentru că și aici a fost constatată dotarea necorespunzătoare. “Anul trecut a fost cumpărată prima stație, iar în 2015 au fost achiziționate alte trei, cu 56 de monitoare pentru funcțiile vitale. Acestea sunt repartizare secțiilor de ATI, cardiologie, ginecologie, recuperare cardiovasculară”, spune directorul financiar contabil.

DSC_0072

Laborator ultramodern

 

O altă prioritate în programul de investiții al echipei manageriale a SCJU a fost și upgradarea Laboratorului de Anatomie Patologică și dotarea sa la nivelul anului 2015.
“Acolo aveam aparate din 1975-1980. Am organizat licitație, au câștigat trei firme pe diferite tipuri de aparate și am dotat laboratorul cu o linie ultramodernă de anatomie patologică. Acest lucru va însemna o calitate ridicată a rezultatelor, la nivelul secolului în care trăim, respectiv acum dispunem de o capacitate mult mai mare, pentru că nu e același lucru să primești un rezultat în 6 săptămâni sau în 6 zile pe oncologie. A fost o investiție de 1,8 milioane de lei. De asemenea, dotarea cu aparatură modernă va avea ca rezultat reduceri de costuri pe partea de reactivi și consumabile”, a subliniat Florin Crăciun.

DSC_0099

 

 

Plan complex de reparații capitale

 

În vederea îmbunătățirii actului medical și îndeplinirea de către spital a standardelor de calitate pentru acordarea serviciilor medicale, care privește toate aspectele și zonele funcționale ale spitalului – medicale, conexe, administrative și manageriale, respectiv de la internarea pacientului și până la externarea acestuia, s-a solicitat Consiliului Județean Mureș aprobarea inițierii demersurilor și procedurilor legale în vederea efectuării de lucrări de intervenție la următoarele clădiri: efectuarea DALI pentru demarea lucrărilor de reparații capitale și modernizare pentru clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, str. Gheorghe Marinescu, nr. 50; efectuarea DALI în vederea demarării lucrărilor de modernizare și extindere pentru clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, str. Revoluției, nr. 33; efectuarea DALI în vederea demarării lucrărilor de reparații capitale și modernizare pentru clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 40-42.
Prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 130 din data de 29 octombrie 2015, solicitarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș a fost aprobată, urmând ca unitatea spitalicească să demareze procedurile legale în scopul efectuării de lucrări de intervenție și reparații capitale.
“Spitalul are nevoie de reparație capitală pentru că de-a lungul timpului s-au făcut doar mici intervenții. În acest sens, am prevăzut în buget, din venituri proprii, pentru anul acesta, pentru toate clădirile pe care le avem în administrare, să facem partea de DALI. Nu vrem să fie realizată nici pe genunchi, nici în grabă, ne dorim să fie efectuată modular, suntem conștienți că nu pot fi obținute fonduri dintr-odată pentru renovarea întregii clădiri, dar să fie ca niște piese de puzzle. Dacă ai obținut doar pentru două niveluri, se fac doar două niveluri și tot așa. Ne dorim ca fiecare nivel să fie în oglindă, pe specialitățile care sunt pe nivel și să fie asigurate condiții de anul 2015 pentru primirea pacienților”, explică Florin Crăciun necesitatea unui program investițional care se anunță extrem de complex.
Astfel, în 2015, a fost aprobată suma totală de 1,8 milioane de lei care înseamnă, defalcat, următoarele obiective de investiții: Reparație capitală la Secția Clinică Chirurgie Generală II și Secția Clinică Chirurgie Generală I – 247.000 de lei, Reparație capitală Secția Clinică Medicină Internă III – 338.000 de lei, precum și alocarea sumelor pentru întocmirea Dali RK (n.a. reparație capitală) modernizare clădire Gheorghe Marinescu, nr. 50 – 1,1 milioane de lei, Dali RK modernizare și extindere clădirea Policlinicii sportive – 25.000 de lei, Dali RK modernizare și extinderea Ambulatoriului stomatologie – 25.000 de lei și Asistența tehnică pentru obiectivul “Lucrări civile de reabilitare a secțiilor de obstetrică și neonatologie și de modernizare a Clincii de Obstetrică prin supraetajare” – 15.000 de lei.
Pe zona de modernizări și reabilitări clădiri ar mai fi de menționat că, în perioada 2014 – 2015, în Ambulatorul integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, este implementat de către Unitatea Administrativ Teritorială Județul Mureș prin Direcția de Dezvoltare Regională și Implementare Proiecte – Serviciul Dezvoltare Regional proiectul “Reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș”, fiind finanțat de către AM POR, acesta fiind modernizat și dotat cu aparatură și echipamente medicale.

 

Proiect de investiții cu sprijin de la Banca Mondială

DSC_0066

Pentru viitor, însă, planurile nu se opresc aici. În vederea creșterii calității actului medical, precum și creșterea satisfacției pacienților internați, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș a fost inclus în Proiectul privind Reforma Sistemului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, derulat de către Ministerul Sănătăţii prin Unitatea de Management a proiectelor – Banca Mondială, care va avea ca obiective finanțarea unității noastre pe următoarele paliere, acestea fiind următoarele: Dotări cu aparatură medicală pentru UPU – SMURD – 145.000 euro; Lucrări de reparații capitale Secția Clinică ATI – 5.000.000 euro; Dotări cu aparatură medicală pentru Secția Clinică ATI – 1.333.000 euro; Înființare Compartiment Mari Arși – 3.000.000 euro; Dotări cu aparatură medicală pentru Compartiment Mari Arși – 2.000.000 euro; Lucrări de reparații capitale Blocuri operatorii – 5.000.000 euro; Dotări cu aparatură medicală pentru Blocuri operatorii – 1.500.000 euro.
Cu siguranță, investițiile nu se vor opri aici, echipa managerială a Spitalului Clinic Județean de Urgență fiind interesată de îmbunătățirea continuă a actului medical, diversificarea serviciilor și oferirea unor condiții europene pacienților care se adresează unității spitalicești.

 

“Acestea au fost prioritățile pentru anul 2015, am avut resurse din venituri proprii, în jur de 4 milioane de lei, iar Ministerul Sănătății ne-a alocat 11,724 de milioane de lei până în momentul de față. Mai avem o cerere de 10,409 milioane de lei la Ministerul Sănătății preaprobată. Am mai obținut fonduri și din sponsorizări. Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaș ne-a sponsorizat cu 1 milion de lei, bani din care vor fi cumpărate paturi la ATI, care sunt învechite, și astfel reușim să dotăm secția cu paturi moderne. E o procedură în curs, până la sfârșitul anului ne dorim să o finalizăm”.
Florin Crăciun, director financiar contabil

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE