Ședințe bilingve în CL Tîrgu Mureș, din septembrie? Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 462 Vizualizări

Ședințe bilingve în CL Tîrgu Mureș, din septembrie?

Grupul UDMR din CL Tirgu Mures

Consiliul Local Tîrgu Mureș este chemat să aprobe în ședința ordinară din 30 august un proiect de hotărâre privind utilizarea aparaturii de traducere simultană a ședințelor, astfel încât aleșii locali care sunt vorbitori de limba maghiară să se poată exprima în limba maternă în timpul ședințelor. Cadrul legal este asigurat de art. 42 alin. 2 teza a 2-a din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede posibilitatea ca „în consiliile locale în care consilierii locali aparţinând unei minorităţi naţionale reprezintă cel puţin o cincime din numărul total, la şedinţele de consiliu se poate folosi şi limba maternă.”

 

Mark Christian Hermann, consilier local din partea Partidului Oamenilor Liberi (POL), a repus pe tapet în prima ședință propriu-zisă a Consiliului Local (CL) Tîrgu Mureș problema desfășurării ședințelor deliberativului atât în limba română cât și în limba maghiară și traducerea simultană a acestora.
O replică a primit din partea consilierului local Peti Andrei, ex-viceprimarul arătând că a fost deja cumpărată aparatura care nu a fost însă pusă în funcțiune.
În ședința următoare a CL Tîrgu Mureș revine această problemă sub forma unui proiect de hotărâre inițiat de grupul de consilieri ai UDMR, proiect care prevede aprobarea unor măsuri pentru asigurarea desfășurării ședințelor consiliului local municipal Tîrgu-Mureş și în limba maghiară. În articolul 1 al proiectului de hotărâre se prevede că: “Se dispune ca cel târziu, până la ședința ordinară din luna septembrie 2016, Executivul Primăriei mun. Tîrgu-Mureș să asigure punerea în funcțiune a aparatului de traducere simultan, achiziționat în temeiul HCLM nr. 124 din 16 aprilie 2014”, iar dacă sunt necesare sume pentru punerea în aplicare a articolului 1, acestea să fie asigurate din fondul de rezervă al bugetului local.
Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul de hotărâre, demersurile pentru achiziționarea aparaturii de traducere simultane au început în 2008, însă atunci proiectul de hotărâre a fost respins. Reluate demersurile, acestea s-au concretizat șase ani mai târziu, când, prin adoptarea HCLM nr. 124 din 16 aprilie 2014 privind rectificarea bugetului local al Unităţii Administrativ Teritoriale – Municipiul Tîrgu Mureş pe anul 2014, a fost aprobată suma de 90.000 lei pentru achiziționarea unui sistem de tradus. Apoi a fost semnat contractul pentru achiziționarea unui sistem de traducere simultan pentru suma de 72.580,65 lei, aparatul de traducere simultan fiind prezentat la ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș din 19 mai 2016. (L.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE