Proiecte votate la pas de consilierii reghineni Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 291 Vizualizări

Proiecte votate la pas de consilierii reghineni

Consilierii reghineni s-au întrunit joi, 27 iulie în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Reghin pe luna iulie, având pe ordinea de zi rectificarea bugetului local al UAT Reghin pe anul 2017. Consilierii au aprobat, la capitolul cheltuieli, o suplimentare cu aproape 70.000 de lei la Învățământ (8.000 lei pentru Școala Gimnazială nr. 4 Apalina, 40.000 lei pentru Școala Gimnazială „Florea Bogdan”, 7.000 lei pentru Grădinița cu Program Prelungit nr. 4 și 14.000 lei pentru Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5), 78.000 lei la Cultură, recreere, religie, sport (20.000 lei pentru ștrand, 50.000 zone verzi și 8.000 lei alte cheltuieli), 553.000 la Mediu și Ape, pentru salubritate, și 700.000 lei la secțiunea Transporturi și comunicații, respectiv cheltuieli cu reparații drumuri.

Fonduri pentru activități culturale

 Alt proiect aprobat de consiliei a avut în vedere aprobarea cooperării dintre Municipiul Reghin și Asociația culturală „Pe Mureș și pe Târnavă” în vederea realizării unei emisiuni televizate în data de 5 septembrie 2017 care va avea drept locație Muzeul Etnografic „Anton Badea” și care va fi difuzată în cadrul televiziunii Etno TV. Evenimentul își propune să promoveze și să afirme, prin intermediul unor artiști de marcă ai folclorului românesc național și local, respectiv Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Nicolae Mureșan, Mariana Anghel, Ciprian și Mihaela Istrate, Maria Neag, Sorin Pantea, Doru Pop, Mihaela Botoș, Anca Branea, acompaniați de Orchestra „Hora” a Casei de Cultură „Eugen Nicoară”, imaginea municipiului Reghin și a comunității locale, păstrătoare a datinilor și obiceiurilor românești, a identității etnice, lingvistice, cultural-artistice și religioase a românilor. Potrivit proiectului, a fost aprobată suma de de 7.500 de lei reprezentând cheltuieli cu închirierea spațiului, de difuzare a emisiunii, cazarea și masa artiștilor participanți, urmând ca asociația să suporte cheltuielile cu onorariile artiștilor.

Printre proiectele aprobate se numără și cel privind aprobarea deplasării Ansamblului de dansuri populare românești ,,Doina Mureșului” din cadrul Casei de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin în vederea participării la Festivalul Internațional de folclor din Rimini-Italia, în perioada 4-9 august 2017, suma alocată în cadrul proiectului fiind de 16.000 de lei pentru cheltuieli de transport.  Proiectul a fost aprobat, nu fără obiecții venite din partea consilierului liberal Ionuț Cengher. „Am atras atenția și în ședințele trecute că aceste sume pe care noi le aprobăm pentru deplasări pentru aceste asociații devin din ce în ce mai mari. Nu știu în ce măsură putem ca la o viitoare ședință să avem o evidență a sumelor pe care noi le-am alocat pentru aceste deplasări. Eu bănuiesc că deja depășim 100.000 de lei în ultimul an. Cu acești bani puteam să facem și altceva, plus că eu am impresia că noi începem să plătim niște concedii la unii oameni. Aș vrea să fim un pic mai atenți la cheltuieli, nu am cu nimeni nimic personal, dar acești bani sunt din ce în ce mai mulți și mi se pare că îi investim în ceva ce nu ar trebui”, a spus Ionuț Cengher.

„Măriri la salariile de bază pentru funcțiile publice”

 Consilierii au mai aprobat stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile publice și funcțiile de specialitate – personal contractual din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Reghin, precum și din serviciile din subordinea acestuia. Iulius Făgărășan, consilier PNL, a pus în discuție impactul bugetar survenit în urma unei asemenea măsuri. „Pe comisii am solicitat un impact bugetar, ce cheltuieli avem astăzi și ce cheltuieli vom avea pe viitor ca urmare a acestor măriri”, a menționat consilierul PNL, la care Angela Mariș, șef serviciu Buget-Contabilitate a precizat că „impactul bugetar este zero, în sensul că această creștere salarială a fost analizată pe fiecare capitol de buget și s-a constatat că nu încarcă atât de mult bugetul, fapt pentru care nu trebuie rectificat în plus bugetul în ultimele luni, ca să se poată face această creștere, chiar rămân încă economii”.

Dare de seamă a Poliției Locale

De asemenea, consilierii au primit raportul serviciului de Poliție Locală pe semestrul I al anului 2017, prilej pentru Vasile Marian, șef serviciu Poliția Locală Reghin, să facă unele completări privind personalul din cadrul Poliției Locale Reghin. „După cum bine știți, în acest an a fost renovată clădirea din spatele primăriei unde își desfășoară activitatea Poliția Locală Reghin, clădire în care ne-am desfășurat activitatea de mai bine de 22 de ani. Aici nu s-a investit absolut nimic. Or, acum avem niște condiții, pot să spun excelente, pentru desfășurarea activității. Acest lucru ne impune să ne dăm tot interesul și să ne îmbunătățim activitatea. Dintr-o mică eroare, în informarea făcută Consiliului Local referitoare la personalul cu studii superioare, numărul acestora este de peste 50 % și nu 37 %. De asemenea, toți polițiștii locali cu atribuții în ordine publică și circulație, în ultimii cinci ani, așa cum prevede legea de înființare, am reușit să efectuăm acele cursuri de formare inițială în unități ale Ministerului Administrației și Internelor, mulțumită sprijinului Primăriei și Consiliului Local Reghin”, a menționat Vasile Marian.

Alt proiect aflat pe ordinea de zi a avut în vedere numirea reprezentanților Consiliului Local în Consiliile de Administrație (C.A.) la unitățile de învățământ din Municipiul Reghin. Singura propunere înaintată de consilieri, aprobată în unanimitate, a fost cea a consilierului PSD Daniela Luca, numită ca și reprezentant al Consiliului Local Reghin în C. A. la  Liceul Tehnologic „Ioan Bojor”.

Consilierii au mai aprobat componența delegației Municipiului Reghin ce se va deplasa în localitatea Érd-Ungaria, în perioada 1-4 septembrie 2017, respectiv consilierii Demeter Maria, Kelemen Szabolcs și Gavril Danciu, și delegația care va reprezenta Municipiul Reghin în localitatea Ungheni-Republica Moldova, în perioada 18-21 august 2017, și anume Daniela Luca, Gavril Danciu, Gheorghe Horea, Claudiu Bândilă și Dan Dorul Rus.

„Zilele Reghinului”, una caldă, una rece

 La punctul Diverse, consilierul PNL Iulius Făgărășan a făcut precizări privind ediția din acest a „Zilelor Reghinului”. „Felicit pe toți cei care s-au implicat din partea Primăriei în cadrul „Zilelor Reghinului” care a fost un succes, atât reprezentanții orașelor înfrățite dar și cetățenii Reghinului s-au simțit bine. Mă bucur că s-a făcut ceva pentru cei mai mici, și aici mă refer la programele de activități de dimineață, unde au fost foarte mulți cu copii prezenți. Remarca pe care aș dori să o luăm în considerare pentru anul viitor, este o relocare a acestui eveniment, pentru că aduce un disconfort în ce privește buna funcționare. Poate ar trebui să găsim un spațiu care să nu fie chiar în centru, în altă locație unde să nu blocăm circulația. În ce privește programul artistic, niciunul dintre consilierii PNL, pe viitor nu va mai vota bugete pentru artiști care vin la Reghin să facă pantomimă. Nu suntem de acord să alocăm sume din banii noștri, sume fabuloase aș spune eu, pentru ca ei să vină și să facă play back, pentru că asta nu e deloc ok. Considerăm că banii trebuie câștigați corect, să cânți live, nicidecum pe o bandă, unde e vocea înregistrată și tu doar dansezi. Rog Executivul ca pe anii viitori să se implementeze în contractele cu artiștii obligația de a cânta live”, a spus Iulius Făgărășan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE